Τέχνες

Γιάννης Αρτινόπουλος: Ένας μεγάλος ζωγράφος ζει και δημιουργεί στη Ναύπακτο

SONY DSCΓεννήθηκε το 1940 στη Ναύπακτο. Από μικρή ακόμη ηλικία βρέθηκε στο Βέλγιο όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του και σπούδασε αρχιτεκτονική. Ταυτόχρονα παρακολούθησε μαθήματα κεραμικής και της τέχνης του σμάλτου.
Το 1966 αποφοίτησε από τη σχολή ζωγραφικής του διακεκριμένου Βέλγου ζωγράφου Marcel Hastir. Εκεί γνώρισε τους μεγάλους ζωγράφους Ρaul Delvaux, Jean Brusselmans, Εdgard Tudgat, Rene Wilquet και Gust Kulche.
Είχε την τύχη να μαθητεύσει κοντά στον μεγάλο Βέλγο σουρεαλιστή ζωγράφο Rene Magritte, ο οποίος εκτιμώντας την τέχνη του, τον ενθάρρυνε να εκθέσει τα έργα του. Έτσι το 1969 διοργανώθηκαν δύο ατομικές του εκθέσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Ναύπακτο αφιερώνοντας τις ελεύθερες ώρες του στη ζωγραφική. Στα έργα του αποτυπώνει με δικά του εκφραστικά μέσα όλη την ευαισθησία και συγκίνηση γύρω από τα προβλήματα και τις αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, όπως οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και συναισθήματα, όπως η χαρά των απλών ανθρώπων, η συγκίνηση, ο έρωτας, που στην έκφρασή του παίρνουν μία πανανθρώπινη διάσταση και θέτουν σε κίνηση το γόνιμο προβληματισμό.
Δεν κυνηγά την πρώτη εντύπωση, ούτε η έκφρασή του είναι κραυγαλέα. Αντίθετα, σε ήρεμους τόνους, πολύ φωτεινούς, προκαλεί τη σκέψη σε προβληματισμό που θα γονιμοποιηθεί στο εσωτερικό κάθε ανθρώπου με τη δική του συγκίνηση και ευαισθησία, με τη δική του αναζήτηση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΕΔΩ:http://girismata.skai.gr/default.asp?pid=2&vid=841&rid=32&cid=


http://jannisartinopoulos.files.wordpress.com/2013/07/artin-0014.jpg?w=700

 

http://www.e-nafpaktia.gr/

Advertisements
Τοπική Διαφήμιση
paideia optimize resize Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button