Δυτική Ελλάδα

"Γη του Πόντου": Εκδήλωση στον Άγιο Κωνσταντίνο από το Ίδρυμα Τάσου Μηλιώνη (Φωτο)

koi-milionis-pontos1

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Τάσου Μηλιώνη & σε πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17/5/15 το απόγευμα, στα πλαίσια των πολιτιστικών & επετειακών εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Κων/νου Δήμου Αγρινίου, που είναι αφιερωμένες στην γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού(1919) & στην μαρτυρική πορεία των προσφύγων(1922), η εκδήλωση από το ίδρυμα ΤΑΣΟΥ ΜΗΛΙΩΝΗ:

“ΓΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ-ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ.”

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα & στην σημασία που έχουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, από το 1992 μέχρι σήμερα, από τον πρώην Δήμο Αγ. Κων/νου & νύν Δ. Κ. Αγ. Κων/νου Δήμου Αγρινίου.

koi-milionis-pontos3

Είπε ότι με την εκδήλωση αυτή, αλλά & άλλες που προγραμματίζονται να γίνουν στο άμεσο μέλλον (έκανε σύντομη αναφορά σ’ αυτές), το Δ.Σ. του ιδρύματος, τιμά τις εκδηλώσεις μνήμης, αλλά & τον αείμνηστο ιδρυτή του ιδρύματος, ΤΑΣΟ ΜΗΛΙΩΝΗ.

Το στίγμα στην εκδήλωση έδωσαν οι μαρτυρικές αφηγήσεις των τέκνων & των εγγονών αυτών που ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα το 1922 απ’ τις αλησμόνητες πατρίδες (Δημητριάδης Πέτρος, Βασιλειάδου Μαρία, Θεοδωρίδου Μαρία, π. Καγιάς Χριστόφορος, Καραμανόλης Γιώργος, Ταφλανίδου Σοφία, Σεβαστοπούλου Δέσποινα, Τζογάνη Μελανία, Τακορίδου Παναγιώτα, Μαρνέζου Αναστασία, Κολύδα Ησαΐα), οι οποίοι με πολύ γλαφυρό και άμεσο λόγο, περιέγραψαν τις βαρβαρότητες που υπέστησαν από το τότε τουρκικό καθεστώς, οι παππούδες και οι γονείς τους.

koi-milionis-pontos2

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε, ο εκ Αγ. Κων/νου καταγόμενος κ. Νεραντζής Ιωάννης, σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Ν. Αιτ/νίας.

Στην εκδήλωση απηύθηναν σύντομο χαιρετισμό η αντιδήμαρχος πολιτισμού Αγρινίου κ. Παπαγεωργίου Μαρία και ο πρόεδρος της Δ.Κ. Αγ. Κων/νου κ. Γαμβρούλης θεμιστοκλής.

Παρευρέθηκαν, ο αιδεσιμότατος ιερέας  Δημήτριος Αντωνίου, οι αντιδήμαρχοι Αγρινίου  Μελιάδης Γεώργιος & Καλαντζής Κων/νος, η πολιτευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αιτ/νίας κ. Ευπατρίδη-Πλεξίδα Βαλάντη ,οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σεϊτανίδης θεόδωρος, Παπούτσης Φώτιος, Κολοβός Χρήστος, οι τοπικοί σύμβουλοι κ.κ. Γκούβας Σπύρος, Ανέστης Τακορίδης, Μπλίκα Μαριάννα, η πρόεδρος του μικρασιατικού συλλόγου Αιτ/νίας κ. Γκούρλια Ανδριάννα, ο πρόεδρος του συλλόγου ποντίων Αιτ/νίας “Δ. Ψαθάς” κ. Κωνσταντινίδης Κων/νος, ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης & δ/ντής του Γυμνασίου Αγ. Κων/νου κ. Κατσινούλας Παναγιώτης, η δ/ντρια του Σ.Ε.Κ. Αγρινίου κ. Συρόκου-Κωστάκη Ελένη, ο κ. Κονταξής Κων/νος, τ. καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Τσέλιος Κων/νος, ανώτερο στέλεχος τραπέζης και πρώην δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου , και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκε μικρή δεξίωση.

koi-milionis-pontos4

Κλείνοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για την τιμητική τους παρουσία , όσους κατέθεσαν μαρτυρίες – αφηγήσεις και ιδιαίτερα τις & τους κ.κ. Κωνσταντινίδου Δέσποινα (π. δημοτική σύμβουλο), Μαυρίκα Κική(αντιπρόεδρο συλλόγου Μικρασιατών), Γεωργιάδου Τασούλα, Μαυρίκα Μπάμπη (π.δημοτικό σύμβουλο), Παρασκευοπούλου Μαρία (ταμία συλλόγου συνταξ.ΤΕΒΕ Αγρινίου) και Νεραντζή Γιάννη, για την σημαντική συμβολή τους, στην πραγματοποίηση και στην επιτυχία της εκδήλωσης. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close