ΔιεθνήΡοή Ειδήσεων

Γι’ αυτό βγήκαν στα μπαλκόνια στη Σανγκάη: Τα πέντε μέτρα του πιο σκληρού lockdown στον κόσμο

Πώς αυτό που γίνεται εκεί, επηρεάζει και την Ευρώπη...

Αν μας έλεγαν πως μια χώρα έχει μέσα σε ενάμιση μήνα, από την 1η Μαρτίου κοντά 200.000 περιπτώσεις νοσούντων με Covid-19, αλλά με κανέναν νεκρό και μόλις έναν άνθρωπο να την έχει περάσει βαριά, θα λέγαμε ότι όλα είναι ελεύθερα. Για τη Σανγκάη δεν ισχύει αυτό.

Φυσικά η Σανγκάη δεν είναι χώρα. Είναι όμως η εμπορική πρωτεύουσα της Κίνας, μια περιοχή με 26 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι κατά τα 4/5 τους περίπου (με εξαίρεση 6 εκατομμύρια που είναι σε λιγότερο αυστηρό lockdown), από τις 28 Μαρτίου και μετά, έχουν μπει στο πιο σκληρό lockdown που έχουμε δει από την αρχή της πανδημίας.


Η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει από πέρσι πως η πολιτική της είναι ξεκάθαρη απέναντι στην πανδημία: Zero Covid Policy. Αυτό σημαίνει πως αν σε μια περιφέρεια υπάρξουν διψήφια κρούσματα, τότε αυτομάτως η περιφέρεια μπαίνει σε lockdown τύπου 5, με τους πολίτες να είναι αναγκασμένοι να κλειστούν στα σπίτια τους και να μην έχουν πρόσβαση σε πολλά βασικά αγαθά.

Αυτό συμβαίνει και στη Σανγκάη από την προπερασμένη εβδομάδα. Η πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί να αγοράσει βασικά αγαθά από το σούπερ μάρκετ, η προμηθευτική αλυσίδα έχει διαλυθεί αφού η κυβέρνηση της περιφέρειας έχει διατάξει σχεδόν κάθε ιδιωτική επιχείρηση να κλείσει και πάρα πολλοί πάροχοι έχουν βρει την ευκαιρία να βαρέσουν στο ψαχνό στις τιμές.

Η πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα είναι εξαντλητικά δύσκολη, όπως και σε φάρμακα, με πολλούς ανθρώπους που έχουν κάποιο άλλο νόσημα, να αδυνατούν να φροντίσουν εαυτούς. Μέσα σε όλα, 30 νοσοκομεία στην Σανγκάη έχουν παύσει την δραστηριότητα τους.

Ήδη η αστυνομική διεύθυνση της Σανγκάης έχει 38.000 καταγγελίες για υπερτιμολόγηση αγαθών και προσπαθεί να τιμωρήσει με τον πιο αδίστακτο τρόπο τους παραβάτες, ενώ το ίδιο ισχύει και για όποιον κάτοικο παραβιάσει τα μέτρα. Πάρα πολλές χιλιάδες το έχουν κάνει στην προσπάθεια τους να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους για τα τόσο σκληρά μέτρα.

«Θέλουμε να φάμε, θέλουμε να πάμε να δουλέψουμε, έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε», έλεγαν πολίτες σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πριν μια εβδομάδα από τη Σανγκάη και κατέβηκε άμεσα.

Στη Σαγκάη τα περισσότερα κρούσματα είναι τα ασυμπτωματικά. Μόλις 1.500-2000 ανήκουν στα καθημερινά κρούσματα με συμπτώματα. Τα ασυμπτωματικά υπερβαίνουν τις 20.000. Όσοι έχουν κορωνοϊό μεταφέρονται υποχρεωτικά σε δομές καραντίνες, οι οποίες πλέον έχουν καταστεί πιο ανθυγιεινές.

Παράλληλα, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με κρατικούς λειτουργούς που μπαίνουν σε σπίτια νοσούντων για να σκοτώσουν τα κατοικίδια τους ή που τα κυνηγάνε στους δρόμους για να τα δολοφονήσουν, γιατί δεν θέλουν να γίνουν αυτά μεταδότες του ιού.

Τα παιδιά απομακρύνονται από τους γονείς τους που νοσούν και τα πάνε σε άθλιες εγκαταστάσεις σε πρώτη φάση και μετά από λίγες ημέρες τα μεταφέρουν σε εγκαταστάσεις όπου οι δικοί τους μπορούν να τα δουν, εξ αποστάσεως προφανώς.

Σε όλη τη Σανγκάη έχουν ξεχυθεί 50.000 μέλη του υγειονομικού προσωπικού και σε περίπου 20.000 κέντρα ελέγχου που έχουν στηθεί, διεξάγουν τεστ υποχρεωτικά σε κάθε πολίτη.
Σε κάποιες γειτονιές τα μέτρα έχουν χαλαρώσει κάπως από τη Δευτέρα, αφού επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους, αλλά μόνο εντός των ορίων της γειτονιάς τους. Στους δρόμους όμως έχουν τοποθετηθεί κόκκινες γραμμές που υποδηλώνουν τα υγιή και τα μη υγιή σημεία. Όποιος περνάει τις γραμμές, τιμωρείται.

Το πρόβλημα δεν μένει μόνο εντός Κίνας. Η Σανγκάη είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο και καθώς η Κίνα είναι χώρα παραγωγής πολλών εταιρειών και πυρήνας της προμηθευτικής αλυσίδας, ο συνδυασμός της παύσης εργασιών εκεί μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα φέρουν την Ευρώπη σε απελπιστικό σημείο.

Πηγή: menshouse.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button