Δυτική Ελλάδα

Γεωτρύπανα σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Γιάννενα

epi-petrelaio-platformaΥπογράφονται σήμερα οι τρεις συμβάσεις για έρευνες πετρελαίου σε Πατραϊκό , Κατάκολο και Γιάννενα και η κυβέρνηση δίνει πανηγυρικό χαρακτήρα .

Οι συμβάσεις που υπογράφονται σήμερα με την παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι οι πρώτες μετά από 15 χρόνια πλήρους απραξίας στο συγκεκριμένο τομέα.

Ωστόσο για την έναρξη υλοποίησης των συμβάσεων θα απαιτηθεί η κύρωσή τους από τη Βουλή, διαδικασία που κρίνεται ως αρνητική από την αγορά, όχι μόνο λόγω της πολιτικής συγκυρίας, αλλά και ως αρνητικό προηγούμενο για τις συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.

Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση των τριών περιοχών διήρκεσε περίπου 29 μήνες, χρόνος πολύ μεγάλος για παρόμοιους διαγωνισμούς. Μια από τις αιτίες είναι η ανυπαρξία κατάλληλης υποδομής σε επίπεδο κράτους.

Έτσι, τρία χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της ίδρυσης του κρατικού φορέα που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλόμενος με τους φορείς της έρευνας και αρμόδιος για την τήρηση των όσων περιλαμβάνουν συμβάσεις, στην ουσία δεν λειτουργεί αυτόνομα, δεν έχει στελεχωθεί και ούτε έχει έδρα.

Τις συμβάσεις θα κληθούν να υλοποιήσουν τα εξής σχήματα:

* για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM,

* για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC,

* για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJAN OIL & GAS Ltd.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο (ν. 2289/95 περί έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων & ν. 4001/2011) τα έσοδα του Δημοσίου από Υδρογονάνθρακες προκύπτουν από τα εξής:

1. Φορολογία, 20% (κανονική) + 5% (περιφερειακός φόρος) = 25%

2. Μίσθωμα, το οποίο διαμορφώνεται βάσει:

• του ύψους της παραγωγής,
• των γεωγραφικών, γεωλογικών & λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής,
• του συντελεστή εσόδων και εξόδων (R-Factor).

thebest.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button