Γεγονότα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές: «Στην Κλεισούρα θα μπορούσαν να υπάρχουν νεκροί»

geotee-syn-typou-agr (2)
Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα (Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου) το πρωί στο Αγρίνιο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μέλη του Παραρτήματος Αγρινίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, αναφορικά με τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας από τις πλημμύρες.

Ειδικότερα στο πάνελ βρέθηκαν και μίλησαν για αυτές τις αυτοψίες και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν ο Πρόεδρος του παραρτήματος, Σωτήρης Λαμπρόπουλος, ο Πρόεδρος του κλάδου των Γεωλόγων της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος, Γιάννης Κουκουβέλας και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Γιώργος Σταμούλης και Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Όπως ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Λαμπρόπουλος, στις αυτοψίες δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στο γεωλογικό κομμάτι, αν και υπήρχαν μεγάλες καταστροφές και σε καλλιέργειες και πρέπει να δούμε τις επόμενες ημέρες τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Όπως είπε, αυτό που εισέπραξε ο ίδιος είναι ότι σε πολλές περιοχές ο κόσμος χτίζει κυριολεκτικά στην άμμο και αυτό μπορεί να στοιχίσει ζωές.
Επίσης ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αυτοψία μετά από πρόσκληση και του Δήμου Μεσολογγίου στο Δημοτικό Σχολείο Χρυσοβεργίου που επίσης έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες.

Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Κουκουβέλας που αναφέρθηκε ειδικότερα στις περιοχές των Κλεισορεμάτων, του Ζευγαρακίου, του Καινουργίου, της Λυσιμαχείας, της Τραγάνας και του Παναιτωλίου που επλήγησαν, λέγοντας πως πρόκειται για μία φυσική καταστροφή και όχι για καθημερινό φαινόμενο. Αυτές οι περιοχές τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπίζονται από εδώ και πέρα ως επικίνδυνες για τέτοια φαινόμενα και πρέπει να κατηγοριοποιηθούν σε περιοχές χαμηλής, μέσης και υψηλής επικινδυνότητας για να διευκολυνθεί η λήψη μέτρων πρόληψης. Σχετικά για την αστοχία του δρόμου στην Κλεισούρα, υπογράμμισε πως με την απαραίτητη χρηματοδότηση και μία προσεκτική παρέμβαση, μπορεί να αποκατασταθεί.

geotee-syn-typou-agr (1)

Ακολούθησε ο κ. Αντωνόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αυτοψία που έγινε στο ορεινό Θέρμο, όπου υπάρχουν πετρώματα με μεγάλες συγκλήσεις και αυτό δημιουργεί προβλήματα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αναφέρθηκε ειδικότερα στους δύο μεγάλους χειμάρρους της περιοχής στους οποίους πέφτουν μεγάλες ποσότητες υδάτων και αυτό προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα, όπως και τα υδραυλικά έργα που σε ορισμένα σημεία έχουν σχεδιαστεί πριν από περίπου 50 χρόνια και όπως είναι φυσικό πλέον δεν κρίνονται κατάλληλα για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Σχετικά με την ακαταλληλότητα κτιρίων αναφέρθηκε ειδικότερα στην εκκλησία που βρίσκεται στα Αμπέλια της Τοπικής Κοινότητας Κοκκινόβρυσης και όπως τόνισε, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται, ενώ πρέπει να γίνουν εργασίες αποκατάστασης ακόμη και στο νέο δρόμο που βρίσκεται λίγο μετά τα Αμπέλια.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Σταμούλης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως στην Κλεισούρα θα μπορούσαν να υπάρχουν νεκροί εκεί όπου έχει κάνει παρεμβάσεις ο άνθρωπος. Επίσης τόνισε ότι στην πόλη του Αγρινίου, δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος στο ρέμα που βρίσκεται κοντά στα Δημοτικά Σχολεία στη περιοχή του παλαιού νοσοκομείου, ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις ανθρώπων και αποφάσεις τεχνικών που πρέπει να μελετηθούν.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Έπειτα ο κ. Λαμπρόπουλος έκανε μία διευκρίνιση σχετικά με τον καθαρισμό των ρεμάτων, λέγοντας πως το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ακόμη δεν έχει διαλευκάνει το ποιος είναι ο αρμόδιος, καθώς πρόκειται για μόνιμη παθογένεια του Καλλικράτη και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το χρόνο που θα πάρει για να αποκατασταθεί η ζημιά στο δρόμο στην Κλεισούρα, ο κ. Σταμούλης απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο κατεπείγον θα κριθεί. Υπάρχει γραφειοκρατία και πράγματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν τόσο εύκολα. «Μπορεί να σας πω ένα μήνα και να πάρει έξι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως τόνισε πως αν βρεθεί η εταιρεία, υπάρχει η τεχνογνωσία μέσα σε ένα μήνα να έχει αποκατασταθεί η ζημιά. Λίγο πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του υπογράμμισε τη σημασία του να εξηγήσει κάποιος στους ανθρώπους που χτίζουν σε σημεία όπου δημιουργούνται προβλήματα, ότι με αυτό που κάνουν, χαραμίζονται και οι δικοί τους κόποι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close