Γεωργία Μπόκα: Αγρίνιο, ένας έξυπνος δήμος

Άρθρο της Γεωργίας Μπόκα

Μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη συμμετοχή των δημοτών στα τοπικά δρώμενα της περιοχής μας, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τις καθημερινές συναλλαγές τους

Της Γεωργίας Μπόκα


Την τελευταία δεκαετία έχουμε ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις παγκοσμίως αφορούν πλέον κυρίως την καινοτομία, τις νέες ψηφιακές πολιτικές αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη.

Υπήρχε άραγε όμως πρακτική εφαρμογή αυτών των σαρωτικών βιομηχανικών εξελίξεων στην καθημερινή ζωή των κατοίκων στη χώρα μας;

Ας το θέσουμε και λίγο αλλιώς, μπορεί ο εκάστοτε δήμος να λειτουργήσει υπέρ της βελτίωσης των κατοίκων τους;

Μία πρώτη απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι τα τεχνολογικά επιτεύγματα των έξυπνων πόλεων (smart cities).

Τι είναι όμως οι έξυπνες πόλεις;

Θα μπορούσαμε να ορίσουμε τις έξυπνες πόλεις ως εκείνες που κάνουν εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας για την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους κατοίκους τους με στόχο να γίνουν πιο ανθεκτικές, πιο βιώσιμες, πιο αποτελεσματικές και παραγωγικές. Η συστηματική τους συγκρότηση τους στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης μπορεί να φέρει θεαματικές αλλαγές στην καθημερινότητα και να διευκολύνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών τους.

Μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε μία σειρά από συνθήκες.

Κεντρική παράμετρος των έξυπνων πόλεων σε σχέση με την τεχνολογία και την καινοτομία είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government), η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια εφαρμόζεται στη χώρα μας με μεγάλη επιτυχία.

Βασικός στόχος της είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, η μείωση των εξόδων και η ενίσχυση φυσικά της διαφάνειας.

Σε αυτός τους στόχους, δεν πρέπει να παραλείψουμε να προσθέσουμε και τους περιβαλλοντικούς στόχους όπως για παράδειγμα τη μείωση της χρήσης χαρτιού και των πλαστικών.

Όπως όλοι κατανοούμε οι παραπάνω αρχές είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για μια σύγχρονη πόλη.

Είναι όμως τελικά εφαρμόσιμες στο Δήμο μας; Φυσικά, αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τις μέχρι προσπάθειες που έχει κάνει η δημοτική αρχή με το Agrinio Smart Parking ,ένα σύστημα που αποτελείται από 600 αισθητήρες, με mobile εφαρμογή για τους χρήστες, πινακίδες πληροφόρησης (περιμετρικά της πόλης) καθώς και mobile εξοπλισμό για τη Δημοτική Αστυνομία. .

Πλέον όμως έχουμε αντιληφθεί πως είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε άμεσα και μία ευρεία εφαρμογή πολιτικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Έτσι, ο στόχος μας την επόμενη 4ετια είναι να διεκπεραιώσουμε ως δημοτική αρχή έργα που θα λειτουργήσουν πάνω από όλα προς όφελος των πολιτών, όπως Διευθύνσεις Ψηφιακών Υπηρεσιών και Αυτοματοποιημένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Δημοτών.

Παράλληλα, στοχεύουμε να οργανώσουμε πύλες δεδομένων που θα ενισχύουν την διαφάνεια αλλά και θα επιτρέπουν την άμεση και γρήγορη παρακολούθηση έργων , όπως για παράδειγμα, η πορεία ολοκλήρωσης των τεχνικών έργων αλλά και η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη λογοδοσία αλλά και τη συμμετοχή των δημοτών στα τοπικά δρώμενα της περιοχής μας, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τις καθημερινές συναλλαγές τους.

Συμπληρωματικά, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε και νέες δυνατότητες για τη διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και για τη διαχείριση της αποκομιδής απορριμμάτων.

Όλα τα παραπάνω συντείνουν στην πρόοδο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Την ίδια στιγμή όμως αποτελούν και στόχο για την παρούσα δημοτική αρχή , αφού ο Δήμος Αγρινίου με το δυναμικό των κατοίκων του, έχει την δυνατότητα αυτή.

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Αγρίνιο Γεωργια Μπόκα