Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019Ροή Ειδήσεων

Συμμαχία Πολιτών: H Γέφυρα της Αβόρανης σε κίνδυνο

Παρέμβαση της «Συμμαχίας Πολιτών» του Γιώργου Καραμητσόπουλου για τη γέφυρα της Αβόρανης. Έχει ως εξής:

Ένα από τα πετρόχτιστα μνημεία της περιοχής μας, με πολύ μεγάληιστορικήαξία, είναι η γέφυρα της Αβόρανης στον ποταμό Ερμίτσα.Απαιτούνται άμεσα:
Ενδελεχής έλεγχος της στατικότητας και των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γέφυρα- Ενημέρωση των πολιτών για τα αποτελέσματα των ελέγχων”,αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Δείτε τη αναλυτικά:

Η γέφυρα άρχισε να κατασκευάζεται το 1895 όταν πρωθυπουργόςτης Ελλάδας ήταν ο ΧαρίλαοςΤρικούπης και αποτελούσε τμήμα της οδούΑγρινίου-Θέρμου που υπάρχει μέχρι και σήμερα.Κατασκευάστηκε πάνω σε σχέδια Ιταλών Μηχανικών από Ηπειρώτες Τεχνίτεςκαι για την κατασκευή της, που ολοκληρώθηκε το 1909,χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από τα νταμάρια της ΑγίαςΠαρασκευής.

Σήμερα περισσότερο από έναν αιώνα μετά την κατασκευή της η γέφυρα της Αβόρανης εξακολουθεί να συνδέει το Αγρίνιο με το Θέρμο και με τις παραλίμνιες περιοχές πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να διέρχονταιαπό αυτή καθημερινά εκατοντάδες οχήματα.

Λόγω του μικρού πλάτους της γέφυρας που είναι μόνο 4,5 μέτρα η διέλευση γίνεται εκ περιτροπής με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ συχνά ατυχήματα, ενώ η διέλευση και φορτηγών μεγάλου βάρους είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για μια γέφυρα που κατασκευάστηκεμε εντελώς άλλες προδιαγραφές (για διέλευσηκάρωνκλπ).

Επίπλέον τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις έντονες βροχοπτώσεις και τις τεράστιες ποσότητες νερού επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τη γέφυρα. Ενώ οι συχνές αμμοληψίες είχαν ως αποτέλεσμα να κατέβει η στάθμη του χειμάρρου και να γίνουν ορατές πολύ σημαντικές φθορές στις δυο από τις πέντε βάσεις στήριξης των πυλώνων της γέφυρας.

Οι κάτοικοι της Αβόρανης αλλά και όσοι διέρχονται καθημερινά από τη γέφυρα έχουν εκφράσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την μεγάλη ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση της γέφυρας χωρίς ωστόσο να ευαισθητοποιηθείκανείς.

Απευθύνουμεέκκληση προς τους αρμόδιους φορείς,να ακούσουν την φωνή των πολιτών και να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα πριν να είναι πολύ αργά.

Απαιτούνται άμεσα:

 • Ενδελεχής έλεγχος της στατικότητας και των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γέφυρα.
 • Ενημέρωση των πολιτών για τα αποτελέσματα των ελέγχων.
 • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των προβλημάτωνγια την προστασία τηςγέφυρας και κυρίως των διερχόμενων.
  Επίσης σύντομα απαιτούνται:

  Η κατασκευή νέαςσύγχρονης γέφυρας που θα αποτελέσει τμήμα της νέας οδού Αγρινίου-Θέρμου, ένα έργο που επίσης κάποτε θα πρέπει να ξεκινήσει.

 • Η ανάδειξη της γέφυρας της Αβόρανης σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

  Ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκρισηκαι να μην έχει και η γέφυρα της Αβόρανηςτην ίδια τύχη με άλλα σημαντικά μνημεία της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας.

  Οι φωτογραφίες της γέφυρας είναι από σχετική δημοσίευση του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Διαβάστε Επίσης

  Back to top button