sliderΕκπαίδευσηΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Στο Αγρίνιο ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για την Γεωπονική Σχολή (φωτο-video)

"Μπαίνει τέλος στην ακαταστασία που επικρατούσε στο Αγρίνιο"

Στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της πόλης βρέθηκε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Ο υπουργός νωρίτερα επισκέφθηκε το Μεσολόγγι και το campus του πρώην ΤΕΙ ενώ συνοδεύεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο και Μαρία Τριανταφύλλου, την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, ακαδημαϊκούς, στελέχη του υπουργείου κλπ.


Η επίσκεψη του σχετίζεται με τον προγραμματισμό για την λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη.

Σε δηλώσεις του πριν την αρχή της σύσκεψης ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι “μπαίνει τέλος στην ακαταστασία που υπήρχε στο Αγρίνιο”με την Αιτωλοακαρνανια να αποκτά κάτι που τόσο ήθελε: Μια Γεωπονική Σχολή με έξι συνολικά Τμήματα.

Ο κ. Γαβρόγλου στις δηλώσεις του δεν ήταν σαφής σχετικά με το μέλλον των δυο Τμημάτων που ανήκουν σε άλλες Σχολές (ΔΠΦΠ που μετονομάζεται σε Μηχανικών Περιβάλλοντος και ΔΠΠΝΤ που μετεξελίσσεται σε Ιστορίας-Αρχαιολογίας), έκανε γνωστό όμως πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η στελέχωση των νέων Τμημάτων με καθηγητές και συμβασιούχους.

Για τις κτιριακές υποδομές είπε πως maximum σε δυο χρόνια η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί και “θα είναι ανάλογη όπως σε άλλες πόλεις της Ελλάδας”, ενώ μίλησε για ποσά που έχουν εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου και αναφέρθηκε στο μακροπρόθεσμο πενταετές πρόγραμμα του υπουργείου σχετικά με τις υποδομές στην φοιτητική μέριμνα.

Όπως τόνισε ο Υπουργός στους καθηγητές του ΔΠΦΠ «πλέον είστε Μηχανικοί Περιβάλλοντος και κανείς δε μπορεί να το αμφισβητήσει. Όποιος έχει την οποιαδήποτε αντίρρηση ας δει τις επιστημονικές σας εργασίες», ενώ η κα Βενετσάνα Κυριαζοπούλου τόνισε πως πρέπει άμεσα να συνεδριάσει το τμήμα για να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών, με τους καθηγητές να τη διαβεβαιώνουν πως αυτό θα διευθετηθεί πάραυτα.

Το θέμα των υποδομών απασχόλησε επίσης τους ομιλητές, με τον υπουργό και την Πρύτανη να σημειώνουν πως « το Μεσολόγγι από πλευράς υποδομών είναι σε καλύτερη μοίρα» και πως το Αγρίνιο χρειάζεται υποδομές άμεσα, με την κα Κυριαζοπούλου να αναρωτιέται «αν θα μπορούσε και η τοπική κοινωνία να συνδράμει» μιας και «το Αγρίνιο έχει… χρήματα (!)».

Από πλευράς του ο κ. Γαβρόγλου εξήγησε πως «το κράτος θα μεριμνήσει για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει ».

Ο κ. Βαρεμένος όταν πήρε τον λόγο, ζήτησε από την Πρύτανη να αντιμετωπίσει τα νέα τμήματα σα «το στερνοπούλι της» και να τα αγαπήσει, με την κα Κυριαζοπούλου να απαντά πως « ήδη τα έχει αγαπήσει αλλιώς δε θα …τραβούσε τόσα!». Η Πρύτανης τόνισε πως με την πρωτοβουλία του Υπουργείου «η Αιτωλοακαρνανία αποκτά μια σχολή με δομή, που δε θα μπορεί εύκολα να την «κουνήσει» κανένας».

Αναφερόμενος στο ΔΠΠΝΤ , ο υπουργός αρκέστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης να σχολιάσει μόνο πως «στο Αγρίνιο λειτουργούσε ένα πραγματικά ενδιαφέρον τμήμα, όμως κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσει στο τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας τμήμα Ιστορικού Αρχαιολογικού».

Mεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου στην εισήγησή του ανέφερε:

Οι δυσκολίες προφανώς είναι μπροστά μας, γιατί αυτά είναι νέα εγχειρήματα και θα βλέοιυμε τα όποια ζητήματα προκύπτουν ένα ένα.

Ειδικά στο Αγρίνιο πάμε να τακτοποποπιήσουμε μιαν ακαταστασία που έχει υπάρξει και που δημιούργησε εντάσεις και μια κατάσταση που δε νομίζω να βοήθησε κανέναν. Υπάρχει τώρα μια σχολή γεωπονικών επιστημών.

Με τρία τμήματα στο Μεσολόγγι και άλλα τρία επί της ουσίας εδώ , αφού είναι δύο συν ένα. Και έχουμε και τα επιπλέον δύο, εκ των οποίων το ένα μετά από μια απίστευτη ταλαιπωρία πολλών ετών, πρέπει να τελειώσει.

Είστε μηχανικοί περιβάλλοντος και το Πολυτεχνείο της Πάτρας πρέπει να σας δεχθεί ως Μηχανικούς περιβάλλοντος με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει την ακαδημαϊκότητα και τα συναδελφικότητα και όποιος έχει πρόβλημα να δει τα βιογραφικά σας.

Επίσης είχατε ένα πολύ ενδιαφέρον τμήμα (ΔΠΠΝΤ), όμως θεωρήσαμε πως είναι σωστό να ιδρύσουμε στο τρίτο Πανεπιστήμιο της Χώρας ένα τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας. Το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογία είναι ένα από τα εξαιρετικά έγκυρα τμήματα της χώρα.

Οι συνάδελφοι αυτού του τμήματος έχουν τα βιογραφικά που αντιστοιχούν σε ένα τέτοιο τμήμα και οι συνάδελφοι που ασχολούνται με τα ψηφιακά , προφανώς θα ενταχθούν κι εκείνοι σε αυτό το τμήμα, ιδίως τώρα που ξέρετε ότι θα θέματα ψηφιακού πολιτισμού και κυρίως αυτό που λέμε οι «ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές» είναι στην ημερήσια διάταξη.

Άρα θα μιλάμε για ένα τμήμα που θα έχει όλα τα καλά ενός παραδοσιακού τμήματος αλλά και όλα τα καλά αυτού του κομματιού που έχει σχέση με τη νέα τάση στην Ευρώπη για τις ψηφιακές επιστήμες. Άρα είμαστε μια πόλη με αυτά τα πέντε τμήματα, εκ των οποίων το ένα δε θα λειτουργήσει από αυτόν τον Σεπτέμβριο επειδή πρέπει να το προετοιμάσουμε πολύ καλά, Είναι αυτό της βιοτεχνολογίας και είναι ένα από τα πολύ πρωτοποριακά τμήματα.

Στη συνέχεια ο υπουργός θα μεταβεί στα Ιωάννινα όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα το «Μέλλον της Δημόσιας Εκπαίδευσης».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button