ΑγοράΡοή Ειδήσεων

Γαμήλιες παραδόσεις & ελληνικά έθιμα

Οι ελληνικοί γάμοι είναι εορταστικές εκδηλώσεις με πολλές παραδόσεις που πηγάζουν τόσο από την ελληνορθόδοξη εκκλησία όσο και από αρχαίες πολιτιστικές πρακτικές.

Αν και οι παραδόσεις ποικίλλουν από χωριό σε χωριό, καθώς και από περιοχή σε περιοχή, υπάρχουν μερικές πτυχές ενός τυπικού ελληνικού γάμου που είναι καθολικές. Πολλά από αυτά τα έθιμα είναι εμποτισμένα με αρχαίες παραδόσεις που επηρεάζουν και την τελευταία λεπτομέρεια του γάμου, από τα δαχτυλίδια αρραβώνων μέχρι τη γαμήλια τελετή και μετά.


Βέρα στο δεξί

Αυτή η τοποθέτηση πηγάζει από την πεποίθηση ότι το δεξί χέρι είναι το χέρι που ευλογεί ο Θεός, το χέρι στο οποίο ανέβηκε ο Χριστός και η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν όσοι Τον αγκαλιάζουν.

Σε αυτή την περίπτωση, το δαχτυλίδι αρραβώνων πρέπει να τοποθετηθεί στο δεξί χέρι μετά το πέρασμα της βέρας, καθώς τα δαχτυλίδια πρέπει να βρίσκονται  πάντα πιο κοντά στην καρδιά.

Στρώσιμο του συζυγικού κρεβατιού 

Μια άλλη παράδοση του γάμου είναι η προετοιμασία του γαμήλιου κρεβατιού, που συνήθως γίνεται το βράδυ πριν από το γάμο.

Το τελετουργικό είναι απλό και δεν αλλάζει πολύ σε όλη τη χώρα, αλλά έχει ξεφύγει από τη μόδα σε πολλές μεγαλύτερες πόλεις.

Οι φίλες της νύφης βοηθούν  στην προετοιμασία του συζυγικού κρεβατιού αρκεί να είναι ανύπαντρες γυναίκες. Η πεθερά συνήθως ξεστρώνει το κρεβάτι τρεις φορές πριν στρωθεί εντελώς. Έπειτα, γεμίζουν το κρεβάτι με πέταλα λουλουδιών, νομίσματα και κουφέτα, για να εξασφαλίσουν αγάπη, ευημερία και γονιμότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μωρό ξαπλώνει στο κρεβάτι, για να εγγυηθεί τη γονιμότητα.

Το ξύρισμα του γαμπρού

Την ημέρα του γάμου, ο γαμπρός ξυρίζεται από τον κουμπάρο του, ως ένδειξη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ανδρών.

Άλλες παραδόσεις είναι ότι οι φίλοι του γαμπρού τον βοηθούν να ντυθεί βάζοντας το σακάκι του πάνω του ή κουμπώνοντας το πουκάμισό του, όλα συμβολικές χειρονομίες για να παίξουν έναν ρόλο που θα τον βοηθήσουν να ετοιμαστεί για τη μεγάλη μέρα.

Ετοιμάζοντας τη νύφη

Η νύφη έχει και τη βοήθεια των φίλων της στην προετοιμασία. Μια παράδοση που αγαπιέται πολύ είναι να γράφει τα ονόματα όλων των ανύπαντρων φίλων της στο κάτω μέρος των νυφικών παπουτσιών της.

Η τελετή παραδοσιακού ελληνικού γάμου

Μια παραδοσιακή, ελληνική, γαμήλια τελετή ακολουθεί τα τελετουργικά της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Βασικό στοιχείο είναι τα στέφανα γάμου, που συνδέονται με ένα μόνο σκέλος κορδέλας, που συμβολίζει την ένωση δύο ατόμων που γίνονται ένα στον γάμο.

Στην καρδιά της τελετής, ο κουμπάρος τοποθετεί τα στέφανα του γάμου πάνω από τα κεφάλια της νύφης και του γαμπρού αφού τα περάσει πάνω από τα κεφάλια του ζευγαριού τρεις φορές για να συμβολίσει την ενότητα, καθώς και την Αγία Τριάδα.

Αφού πίνουν κρασί από το ίδιο κύπελλο, η νύφη και ο γαμπρός οδηγούνται γύρω από το τραπέζι του βωμού τρεις φορές από τον κουμπάρο για τον χορό του Ησαΐα. Στη συνέχεια, σε μερικά πιο παραδοσιακά χωριά, ο παπάς προσφέρει στο νιόπαντρο ζευγάρι αμύγδαλα βουτηγμένα στο μέλι.

Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο έθιμο είναι να τελειώνει μια τελετή με τους καλεσμένους να ρίχνουν  ρύζι και κουφέτα καθώς οι νεόνυμφοι φεύγουν από την εκκλησία. Το ρύζι συμβολίζει τη γονιμότητα ενώ τα κουφέτα αντιπροσωπεύουν την γλυκόπικρη πτυχή της ζωής.

Για έναν παραδοσιακό γάμο, λοιπόν, μην ξεχάσετε τα στέφανα, τα οποία αναλαμβάνει να αγοράσει ο κουμπάρος ή η κουμπάρα. Στο kosmima24.gr θα βρείτε μια κομψή συλλογή από ασημένια στέφανα γάμου στις πιο προσιτές τιμές της αγοράς! Κλασικά αλλά και μοντέρνα σχέδια ανάλογα το στιλ του ζευγαριού, που θα δώσουν μια φινετσάτη πινελιά στο Μυστήριο του Γάμου! Περιηγηθείτε στο kosmima24 και βρείτε τα στέφανα που ταιριάζουν στην τελετή που ονειρευτήκατε!

 

Τοπική Διαφήμιση
papathanasiou tsalafouti Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button