sliderΑγρότεςΔυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

GAIA Επιχειρείν για ΟΣΔΕ: Οκτώ ΚΥΔ αρνούνται το θεσμοθετημένο πλαίσιο-ανάμεσα τους και η Ένωση Αγρινίου

Επανέρχεται η GAIA Επιχειρείν στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ και αφού παραθέτει μια σειρά απο στατιστικά στοιχεία, κάνει γνωστό πως οκτώ συνολικά ΚΥΔ εξακολουθούν να αρνούνται το ισχύον θεσμοθετημένο πλαίσιο , με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι, ειδικά στο πεδίο της αποσφαλμάτωσης.

Δηλαδή ότι υπάρχει η πιθανότητα σφαλμάτων επικάλυψης που δίχως τις υπηρεσίες του Φορέα Συντονισμού & Τεχνικής Υποστήριξης (Gaia) δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Η GAIA Επιχειρειν επισημαίνει πως οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς, που δεν είναι άλλοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΚΕ, έχουν ενημερωθεί σχετικά και καλούνται να αναλάβουν δράση.

Αναλυτικά:

“Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ως Φορέας Συντονισμού & Τεχνικής Υποστήριξης των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), ενημερώνει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν οριστικοποιηθεί περίπου 400.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ (και περίπου 530.000 αιτήσεις έχουν δεσμευτεί από αντίστοιχα ΚΥΔ).

Δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά το πλήθος των αιτήσεων ήταν περίπου 650.000, επισημαίνει πως είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια εμπρόθεσμης συλλογής των αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι μετά την παράταση του ενός μηνός που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ δίχως κάποιο πρόστιμο είναι στις 18/6/2019.

Επιπροσθέτως, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ενημερώνει ότι στο πλαίσιο, της προσωρινής Απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με αριθμό 2633/2019, τα παρακάτω οκτώ ΚΥΔ:

Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας & Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Παραγωγών Αγρινίου «Ένωση Αγρινίου,
Αγρογένεσις Ροδόπης Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΠΕ, θυγατρική ΕΑΣ Αγρινίου
Αγρογένεσις Λάρισας Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΠΕ, θυγατρική ΕΑΣ Αγρινίου
Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου, θυγατρική ΕΑΣ Αγρινίου

Ένωση Δασικών Αγροτικών Συνεταιρισμών Ευβοίας,
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας – Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε.
Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμφίσσης,
Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας & Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων ΑΣΕΠΟΠ ΠΑΥΛΙΝ»,
αν και συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα ΟΣΔΕ μέσω της τεχνολογικής και διαδικτυακής υποδομής της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, εξακολουθούν να αρνούνται συνολικά το θεσμοθετημένο πλαίσιο των πιστοποιημένων φορέων του έργου ΟΣΔΕ.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ δεν υποχρεούται, ιδίως άνευ σύμβασης συνεργασίας εν ισχύ, και αυτονόητα δεν παρέχει σε αυτά τα 8 ΚΥΔ (όπως και έχει ενημερώσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑ&Τ) καμία άλλη υπηρεσία της, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής της αποσφαλμάτωσης.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω ΚΥΔ λαμβάνουν αιτήσεις από τους αγρότες της περιοχής τους, για τις οποίες προφανώς αμείβονται, γνωρίζοντας για το ενδεχόμενο αυτές να εμπεριέχουν σφάλματα επικάλυψης.

Επομένως, ελλοχεύει ο κίνδυνος τα σφάλματα αυτά, δίχως τις υπηρεσίες του Φορέα Συντονισμού & Τεχνικής Υποστήριξης, να μην μπορέσουν να διορθωθούν ώστε να καταβληθούν οι αντίστοιχες ενισχύσεις.

Σημειώνεται ότι οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες δραστηριοποιούνται τα ανωτέρω 8 ΚΥΔ είναι η Αιτωλοακαρνανία, η Ροδόπη, η Λάρισα, η Μεσσηνία, η Εύβοια, η Λακωνία, η Φωκίδα και η Χαλκιδική.

Επιπροσθέτως, αυτές οι αιτήσεις είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα επικαλύψεων και στις αιτήσεις των υπολοίπων πιστοποιημένων ΚΥΔ, που ουδεμία ευθύνη φέρουν μιας και τηρούν απόλυτα το θεσμικό πλαίσιο, οι θεματοφύλακες του οποίου (ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ) οφείλουν κάποια στιγμή έστω και την ύστατη ώρα να αναλάβουν δράση.

Σε κάθε περίπτωση, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κινούμενη πάντα με πλήρη επίγνωση του ρόλου της και των υποχρεώσεών της, έχοντας ταυτόχρονα πλήρη δέσμευση και σεβασμό στο νομικό πλαίσιο, διαβεβαιώνει τους αγρότες ότι από πλευράς της θα συμβάλλει τα μέγιστα προκειμένου οι πληρωμές των δικαιούχων να πραγματοποιηθούν με τη μέγιστη δυνατή επιτυχία, όπως εξάλλου έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια”.

Για το ίδιο θέμα, πριν μερικές μέρες, υπήρχε σχετικό ρεπορτάζ από το ypaithros.gr ενώ η Ένωση Αγρινίου, υποστήριζε πως η “μηχανοπαρέα”  όπως αποκαλεί την GAIA Επιχειρείν , συνεχίζει μια επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close