ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Γ. Παπαναστασίου: «Λυσσαλέα προσπάθεια του Πανεπιστημίου Πατρών να συγκεντρώσει όλα τα τμήματα»

Την σταθερή θέση του για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας επανέλαβε με εμφατικό τρόπο ο Δήμαρχος Αγρινίου κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την πρόταση αναδιοργάνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Πατρών ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε μεταξύ άλλων:


«Παρακολουθούμε τη λυσσαλέα προσπάθεια του Πανεπιστημίου Πατρών να συγκεντρώσει όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Πάτρα. Τις τελευταίες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας η πρόταση αναδιοργάνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Με έκπληξη είδαμε αλλαγές που αφορούν όλες τις άλλες πόλεις της Περιφέρειας εκτός της Πάτρας.

Το Δεκέμβριο του 2019 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και της πρώην Πρυτάνεως είχαμε τη ρητή δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμία κατάργηση και καμία μεταφορά Τμήματος στην Πάτρα. Μάλιστα με ψήφισμα που κατατέθηκε ζητήσαμε «την άμεση επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους του Τμήματος.

Τέλος, την άμεση άρση αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της Γεωπονικής Σχολής με απώτερο σκοπό την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο».

Μόλις έναν χρόνο μετά έχουμε την αίσθηση ότι η Πρυτανεία μας εμπαίζει και ότι γινόμαστε αποδέκτες μιας εχθρικής συμπεριφοράς. Αναρωτιέμαι αν, η ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι τόσο αναξιόπιστη που να καταρρίπτει ακόμη και την δική της πρόταση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι, με τη στάση τους, διαταράσσουν τις τοπικές κοινωνίες σε μια λογική συγκεντρωτισμού. Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο.

Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από αυτές τις παλινωδίες. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Βαθιά πεποίθηση μου είναι ότι, η μόνη ρεαλιστική λύση, μπορεί να είναι η επανίδρυση του αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με τμήματα σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο, Αμαλιάδα, Αίγιο.
Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να στηρίξουμε ένα τέτοιο εγχείρημα και είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθούμε το Πανεπιστήμιο και τα Τμήματα του.

Η υπόθεση Πανεπιστήμιο δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο αντιπαράθεσης και διχόνοιας αλλά σύμπλευσης προς έναν κοινό στόχο.

Χαίρομαι λοιπόν που είμαστε όλοι μαζί να συζητήσουμε για ένα θέμα που μας ενώνει. Χαίρομαι γιατί η πρόσκληση για την έκτακτη συνεδρίαση βρήκε ανταπόκριση σε όλους σχεδόν τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα με ικανοποίηση άκουσα ότι συμφωνούν με την θέση και τις προτάσεις που κατέθεσα.

Οι Δήμαρχοι έχουμε ήδη πραγματοποιήσει πολλές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη.

Καλώ λοιπόν όλους όσους σχεδιάζουν τον ακαδημαϊκό χάρτη της Περιφέρειας αλλά και της Χώρας να αποσύρουν άμεσα τις συγκεντρωτικές τους προτάσεις και να ακολουθήσουν το δρόμο της λογικής δικαιώνοντας επιτέλους τις τοπικές κοινωνίες και τους αγώνες ετών απέναντι στον εμπαιγμό και την απαξίωση».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Να ειπωθεί ολόκληρη η αλήθεια με νηφαλιότητα και αναλυτικά. Δυστυχώς, δε φτάνει πιά το κύρος των γνώσεων και της συσσωρευμένης εμπειρίας μέσα από την επίπονη έρευνα των καθηγητών γιά να πείσουν τους απλούς πολίτες όπως τους έπειθαν τα παλιά χρόνια και κρέμονταν από τα στόματά τους. Μετρήθηκαν γιά δεκαετίες , ζυγίστηκαν και βρέθηκαν ελλιποβαρείς.
    Να μάθουν και οι γονείς και άλλων ανυποψίαστων υποψήφιων ότι το Οικονομικό έφυγε από το Αγρίνιο γιά να στεγαστεί σε λυόμενο ελαφριάς κατασκευής και να παραμένει εκεί μετά από 20 έτη. Το ίδιο ισχύει και με το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης που είναι από τα πιό παλιά τμήματα , αλλά κυρίως με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αλήθεια, το Αγρίνιο δε διέθετε τρία λυόμενα ελαφριάς κατασκευής κτίσματα για να στεγαστούν εκεί; Οι μεγαλοστομίες περί ενός κι ενιαίου campus καταντούν κενό γράμμα όταν τα περισσότερα κονδύλια δαπανούνται στις παλιές μεγάλες σχολές Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνική και Επιστημών Υγείας με εκατοντάδες καθηγητές κι εργαστήρια. Να ανοίξουν επιτέλους τα στόματα ότι πίσω από τις διεθνείς διακρίσεις, τα βραβεία και τις καινοτομίες κρύβεται μία υπερσυγκέντρωση της προσοχής όλων στα προαναφερθέντα τμήματα γιατί τα υπόλοιπα έχουν αφεθεί στην τύχη τους γι’ αυτό κι έχουν χαμηλές βάσεις και δεν προσελκύουν υποψήφιους. Πώς να πάνε μπροστά τα τμήματα που προτείνουν γιά να καταργηθούν όταν πάντα έχουν ανάγκη η Ιατρική Σχολή με 180 καθηγητές και η Πολυτεχνική με 300 κι εκείνα μόλις που διαθέτουν 4-5 γιατί δεν είναι τόσο παλιά κι αναγνωρισμένα όπως εκείνα; Γιατί οι διάφορες πρυτανικές διοικήσεις εδώ και τόσα χρόνια τα βλέπουν και δεν κάνουν τίποτα; Και το κυριότερο, ενώ από την αρχή υπήρχαν αιτήματα και ήταν στο σχέδιο η ίδρυση Γεωπονικής, Οικονομικής και Νομικής Σχολής, γιατί πάντα παραπέμπονταν στις καλένδες και τα χρήματα γιά την προετοιμασία τους δίνονταν σε ήδη οργανωμένα τμήματα από δεκαετίες;;
    Οι φήμες κυκλοφορούν από τους παλιότερους ότι η Εστία δε φτάνει πιά για να καλύψει τις διογκούμενες ανάγκες των πολλαπλάσιων φοιτητών. Αν ο εκάστοτε(κι όχι μόνο ο σημερινός) πρύτανης δεν έχει ευθύνη γι’ αυτά, τότε ποιός έχει;
    Επίσης, στην ίδια κατηγορία μπορεί να υπαχθεί και η αδιαφορία που έδειξαν τα πρυτανικά συμβούλια που διαχειρίστηκαν την παραχωρημένη μεγάλη έκταση από το Δήμο Αγρινίου από το 2013 με την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αφού σήμερα μετά την παρέλευση της προθεσμίας, η έκταση περιήλθε πάλι στο Δήμο.
    Τέλος, επιδεικνύεται και σνομπάρισμα στην Πανεπιστημιούπολη στο Κουκούλι(πρώην ΑΤΕΙ), αφού κανείς στο Ρίο δεν τη θεωρεί ως τέτοια, γιατί αν αυτό είχε γίνει, θα είχαν αναρτήσει κάποια επιγραφή εκεί, όπως έγινε και με τη συγχώνευση των ΑΤΕΙ στο ΠΑΔΑ(Πανεπιστημιούπολη 1 και 2). Δηλαδή δεν υπάρχει μόνο δυσφορία ως προς τις επαρχιακές πόλεις, αλλά και προς την ίδια την Πάτρα. Κατά τα άλλα ΛΕΝΕ ότι θέλουν άνοιγμα στην πατραϊκή κοινωνία.
    Αυτό το έργο είναι δύσκολο και θέλει έργα γιατί λόγια λένε όλοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button