Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Γ. Καρβέλης (6η ΥΠΕ): “Σε πλήρη υγειονομική ασφάλεια η Λευκάδα”

Η επίσκεψή του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, την Πέμπτη 28 Μαΐου στην Λευκάδα είχε πολλούς σοβαρούς λόγους για να πραγματοποιηθεί.

Ο σημαντικότερος, όπως και ο ίδιος τόνισε στο lefkadapress, ήταν να έχει προσωπική άποψη για τον τρόπο λειτουργίας του και μετά την πανδημία μια και το νησί είναι στους πρώτους καλοκαιρινούς προορισμούς.


Ο ίδιος μίλησε για όλα και κυρίως για το πώς θα αντιμετωπισθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό:

«Η επίσκεψή μου έχει να κάνει με την ιδία εικόνα που θέλω να έχω από όλες τις νοσηλευτικές μονάδες της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας , να έχω εξειδικευμένη άποψη για όλα όσα επικρατούν στα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας. Για το λόγο αυτό ξεκίνησα την επίσκεψή μου στην Λευκάδα από το κέντρο Υγείας της Βασιλικής. Εκεί διαπίστωσα τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομών του Κέντρου Υγείας. Είναι σε εξέλιξη μία εργολαβία από πλευράς της 6η3 ΥΠΕ όπου προφανώς και θα επιλύσει κάποια από τα προβλήματα που υπάρχουν. Είναι όμως τόσα πολλά που δεν θεωρώ ότι δεν θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε στο σύνολό τους. Είμαι σε μία διαρκή συνεργασία με το βουλευτή Λευκάδας τον κ. Καββαδά, ο οποίος βοηθάει πολύ με τις παρεμβάσεις του. Για το λόγο αυτό, όπως μου εξήγησε, έχει ήδη στα χέρια του μία μελέτη σε ότι αφορά την ανακατασκευή του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας. Θα την δούμε γιατί στόχος είναι να το αναμορφώσουμε πλήρως. Δεν είναι ούτε υγειονομικές ούτε ανθρώπινες οι συνθήκες που επικρατούν εκεί.»

– Σε ότι αφορά γιατρούς;

Δεσμεύτηκα προς τη διευθύντρια του κέντρου και τους άλλους εργαζόμενους να βάλουμε από αύριο κιόλας σε διαδικασία αναζήτησης δύο θέσεις επικουρικών γιατρών παθολογίας ή γενικής ιατρικής και ελπίζουμε να υπάρξει ενδιαφέρον. Σε θέσεις που αφορούν το λοιπό προσωπικό ήδη έχουμε κάνει προσλήψεις. Μάλιστα τολμώ να πω ότι βάλαμε και μία θέση διοικητικού προσωπικού που είχε μείνει πολλά χρόνια το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας χωρίς διοικητικό προσωπικό. Θα βρούμε επίσης τρόπο να βοηθήσουμε τα Περιφερειακά Ιατρεία ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα παρουσία γιατρού εκεί για να εξυπηρετήσουμε τις ευπαθείς, κυρίως, ομάδες που δεν μπορούν να μετακινούνται στο Κέντρο Υγείας. Μιλάω για πραγματική εξυπηρέτηση γιατί η συνταγογράφιση έτσι κι αλλιώς γίνεται με την άυλη μορφή.

– Μετά την Βασιλική επόμενος σταθμός το νοσοκομείο Λευκάδας. Να αναφερθούμε κατ αρχήν στον covid-19 όπου το νοσοκομείο Λευκάδας είχε μια εξαιρετική οργάνωση και έτσι φτάσαμε να έχουμε μόνο ένα κρούσμα…

Πρέπει να εξάρω την όλη προσπάθεια και του διοικητή του νοσοκομείου αλλά και του επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε κάθε πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Από τη δική μου πλευρά φρόντισα στο νησί να μην παραμείνει έστω και αυτό το ένα θετικό κρούσμα, μόνο και μόνο επειδή είναι μία ιδιαίτερη περιοχή η Λευκάδα και δεν ήθελα να είχαμε άλλα προβλήματα. Θέλω να τονίσω ότι το νησί είναι σε πλήρη υγειονομική ασφάλεια και όλοι όσοι κατοικούν εδώ αλλά και οι επισκέπτες που περιμένουμε για το καλοκαίρι θα πρέπει νοιώθουν απόλυτα ασφαλείς. Το νοσοκομείο έχει και το σχέδιο και την οντότητα να διαχειριστεί οποιοδήποτε τέτοιο ζήτημα και αν παρουσιαστεί. Ήδη χθες επικοινώνησα με τον διοικητή κ. Μπάκαβο και εξειδικεύσαμε ένα σχέδιο για μία δυναμική 56 κλινών εάν χρειαστεί για την καλοκαιρινή περίοδο όπου θα μπορούμε να νοσηλεύσουμε περιστατικό covid-19 . Θέλω να πιστεύω ότι θα πάει καλά η πανδημία και δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε. Αν χρειαστεί όμως είμαστε έτοιμοι.

• Και να μην ξεχνάμε ότι η Λευκάδα είναι από τους πρώτους προορισμούς για φέτος το καλοκαίρι.

• Γι αυτό ακριβώς το λόγο θέλω να εξασφαλίσω το κλίμα υγειονομικής ασφάλειας σε όλο το νησί. Αυτός είναι και ο κυρίαρχος ρόλος της σημερινής μου επίσκεψης εδώ. Να πω επίσης ότι είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο του Υπουργείου Υγείας μέσω των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ ώστε να πάρουμε δείγματα από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες ώστε να έχουμε μία εικόνα πως διαμορφώνεται η πανδημία. Είναι σε εξέλιξη και ένα σχέδιο για τη λήψη αντισωμάτων από όλους τους υπηρετούντες στις υγειονομικές νοσηλευτικές μονάδες. Δεν αναφέρομε μόνο στο αμιγώς υγειονομικό προσωπικό αναφέρομαι και στο διοικητικό αλλά και στο εργατικό για να δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση και στο υγειονομικό προσωπικό. Είναι αυτό από μόνο ένας ακόμη λόγος που δείχνει την ετοιμότητα και το σχεδιασμό που υπάρχει από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας.

• Στη βόλτα που κάνατε στο νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις που τυχόν εντοπίσατε;

Έχουν γίνει σοβαρά βήματα από την ημέρα που αναλάβαμε και τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τη διοίκηση του νοσοκομείου Λευκάδας αλλά και γενικότερα τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ. Βρήκαν προς έγκριση 61 θέσεις που αφορούσαν υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει 48 άτομα και άλλα έξι με την προηγούμενη προκήρυξη. Εκκρεμούν και άλλες θέσεις όπου, αφού τις χαρακτηρίσαμε άγονες το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε τη διαδικασία της έγκρισης και της τελικής κάλυψης των θέσεων αυτών. Αν χρειαστεί να πάμε και σε μεγαλύτερο αριθμό θα το κάνουμε. Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό και εδώ δείξαμε έντονο ενδιαφέρον . Και πάλι ζήτησα σήμερα από το διοικητή να μου αποστείλει αίτημα για δύο επιπλέον θέσεις γενικών ιατρών προκειμένου να ενισχύσουμε το τεχνητό νεφρό. Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον για να έρθουν οι γιατροί στο νοσοκομείο. Κάνουμε τα πάντα γι αυτό. Η βούληση που υπάρχει από την πλευρά μας είναι δεδομένη για ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό όχι μόνο σε επικουρικό αλλά και μόνιμο. Και με την παρέμβαση του βουλευτή από το περασμένο καλοκαίρι εξασφαλίσαμε για το νοσοκομείο της Λευκάδας 12 θέσεις μονίμων ιατρών που δεν κατάφεραν άλλα νοσοκομεία στην Περιφέρεια. Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να στελεχωθεί το νοσοκομείο με τις ειδικότητες που έχει ανάγκη. Και φυσικά υπάρχει η διάθεση και από την πλευρά της Περιφέρειας και του βουλευτή να δοθούν κίνητρα ώστε να έρθουν τελικά γιατροί στο νοσοκομείο και να καλυφθούν τα κενά.

Σε ότι αφορά τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας;

• Στόχος μας είναι η ΜΕΘ να λειτουργήσει κανονικά. Γνωρίζεται καλά ότι αυτό δεν έγινε ποτέ μέχρι τώρα από την έναρξη της λειτουργίας του συγκεκριμένου νοσοκομείου. Εμείς θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο αυτό να γίνει πράξη. Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται να βρούμε τους κατάλληλους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που έχουμε τη βούληση να το στείλουμε σε άλλα νοσοκομεία ώστε να εκπαιδευτεί. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Θα γίνει βήμα – βήμα. Προέχει να υπάρξει το κατάλληλο ενδιαφέρον από πλευράς ιατρών. Οι θέσεις είναι έτοιμες για προκήρυξη.

• Θέμα εξοπλισμού της ΜΕΘ υπάρχει επειδή έχουν παρθεί δύο κρεβάτια για να ενισχυθεί η ΜΕΘ του Ρίου που είναι και νοσοκομείο αναφοράς;

Δεν υφίσταται κανένα θέμα. Τα κρεβάτια που χρειάστηκαν τον καιρό της πανδημίας να μεταφερθούν εκεί που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν , θα επιστρέψουν άμεσα στη θέση τους και ότι περαιτέρω χρειαστεί θα το ενισχύσουμε…

B.B. – https://lefkadapress.gr/

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button