Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Γ. Χρούσος και Α. Λινού: Ωφέλιμη η 4η δόση μόνο στους άνω των 60

Ιδιαίτερα ωφέλιμο για ηλικίες άνω των 60 ετών θα είναι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όπως τονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Γιώργος Χρούσος.

Βεβαίως, όσο κατεβαίνει ηλικία τόσο η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αναμένεται να είναι μικρότερη, σε κάθε περίπτωση πάντως εξαρτάται από τα υποκείμενα νοσήματα τα οποία φέρει ο κάθε άνθρωπος.


Σε μία χρονική στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τον… ακούραστο ιό, ενώ άνοιξε και πάλι η συζήτηση για τους εμβολιασμούς και με αφορμή την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για ισχυρή σύσταση εμβολιασμών άνω των 60 ετών με την τέταρτη δόση, το CNN Greece ζήτησε από τον διακεκριμένο καθηγητή κύριο Χρούσο, την άποψή του –μια γνώμη που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς εκτός των άλλων, ο καθηγητής είναι και ο ίδιος μέλος της Επιτροπής.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, ο εμβολιασμός ανθρώπων άνω των 60 έχει σίγουρα αξία. Μάλιστα, ο κ. Χρούσος αποκάλυψε πως και εκείνος εμβολιάστηκε.

Να θυμίσουμε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής:

«Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν».

Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022.

Το ανοσοποιητικό μας δεν στρεσάρεται από τα εμβόλια

Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να στρεσάρεται το ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας των αλλεπάλληλων εμβολιασμών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο καθηγητής τόνισε ότι:

«Η φύση φροντίζει και μας εμβολιάζει καθημερινά με εκατομμύρια διαφορετικά αντιγόνα. Επομένως, ούτε τα μωρά στρεσάρονται από το γεγονός ότι σε πολύ μικρό διάστημα πραγματοποιούν έως και έξι εμβόλια».

Στην ερώτηση εάν το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχουμε χάσει οι περισσότεροι από εμάς το μεγαλύτερο μέρος της ανοσίας μας μετά από τις τρεις δόσεις, ο καθηγητής Χρούσος επισημαίνει ότι διατηρούμε αρκετή ανοσία,τα κύτταρά μας θυμούνται, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες μετά τον εμβολιασμό μας.

Ακόμη και μετά από μία δόση η ανοσία ανέρχεται στο 60% και έτσι αποφεύγουμε την βαριά νόσηση από COVID.

Με την δεύτερη και τρίτη δόση εμβολιασμού, σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανοσία μπορεί να αγγίξει και το 98%.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια που κυριαρχεί σε όλους μας είναι κατά πόσο το Σεπτέμβριο και το ερχόμενο φθινόπωρο γενικότερα, θα έχουμε ένα νεότερο εμβόλιο πιο εξελιγμένο, το οποίο θα μπορεί να είναι αποτελεσματικό και απέναντι στις δύο τελευταίες μεταλλάξεις Όμικρον 4 κα Όμικρον 5.

Ο καθηγητής Χρούσος, δηλώνει απόλυτα αισιόδοξος, τονίζοντας ότι το φθινόπωρο, σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής μελέτες και ευρήματα, θα έχουμε ένα νέο εμβόλιο.

Ο δείκτης θετικότητας από 8-11%

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, επισημαίνει ότι καίτοι θέρος, βρισκόμαστε στο «κόκκινο» σχεδόν σε όλη τη χώρα, με το δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται από 8 έως 11%.

Επίσης σύμφωνα με την κυρία Λινού, η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά και στους δείκτες ανά 100.000 κατοίκους, με 300 και 370 περιστατικά (στην Σαντορίνη) ανά 100.000 κατοίκους.

«Δυστυχώς το πρόβλημα στη χώρα μας, είναι η μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων- που θα βοηθούσαν να αναχαιτιστεί το νέο κύμα- ενώ ακόμη και η μάσκα, θωρακίζει και μας προστατεύει, όχι μόνο από τη διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και από άλλα νοσήματα όπως ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων», επισημαίνει η καθηγήτρια, προσθέτοντας ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Η κυρία Λινού εκτιμά ότι η 4η δόση εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο και σε άτομα άνω των 60 ετών είναι αναμφίβολα μία σωστή πολιτική, ωστόσο για τις ηλικίες κάτω των 60 δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή ευρήματα ότι η 4η δόση μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.

Ανθεκτικές οι Όμικρον 4 και 5 απέναντι στα υπάρχοντα εμβόλια

Εξάλλου, οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης των Nicole P Hachmann και συνεργατών από το Beth Israel Medical Center στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine 2022 (DOI: 10.1056/NEJMc2206576), αναφέρουν ότι τα υποστελέχηBA.2.12.1 και ΒΑ.4 ή ΒΑ.5 του στελέχους Όμικρον διαφεύγουν της εξουδετερωτικής ικανότητας των αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή προηγούμενη νόσο.

Οι εξουδετερωτικοί τίτλοι των αντισωμάτων έναντι του ΒΑ.4 ή ΒΑ.5 και σε μικρότερο ποσοστό του ΒΑ.2.12.1 ήταν χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους τίτλους έναντι των υποστελεχών ΒΑ.1 και ΒΑ.2, γεγονός που μας δείχνει ότι το στέλεχος Όμικρον συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να αυξάνει τις πιθανότητες ανοσολογικής διαφυγής.

2.000 νέες επαναλοιμώξεις και 13 θάνατοι
Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή, 11.972 νέες μολύνσεις, 13 θανάτους ενώ άλλοι 86 άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

«Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.000 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 156.546(4.2% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.154 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 86 (60.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. Το 93.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 42 (48.84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (51.16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.720 ασθενείς».

Πηγή: cnn.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button