Γεγονότα

Φταίνε τα δέντρα;

koi-spasmena-dentra

Ποιοι και γιατί θεωρούν εμπόδιο και ενόχληση τα δέντρα στους δρόμους του Αγρινίου και  κάνουν ότι μπορούν για να τα σκοτώσουν;

Κάποια είναι μικρότερα και κάποια μεγαλύτερα. Άλλα έχουν πυκνό φύλλωμα και άλλα είναι καρποφόρα. Όλα όμως υπάρχουν για να ομορφαίνουν την πόλη μας και να προσφέρουν σκιά κι οξυγόνο.
Φαίνεται όμως πως με την άποψη αυτή διαφωνούν κάποιοι κάτοικοι του Αγρινίου, για τους οποίους τα δέντρα αποτελούν ένα εμπόδιο το οποίο πρέπει να ξεριζωθεί.

Κατόπιν σχετικής καταγγελίας που έγινε στην «Συνείδηση» για κομμένα κλαδιά δέντρων στην Πλατεία Δημάδη, κάναμε το δικό μας ρεπορτάζ για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές. Πράγματι ακόμα και στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, σε πλατείες, πεζοδρόμους και πεζοδρόμια, υπάρχουν αδειανά σημεία οριοθετημένα ως παρτέρια δέντρων. Άλλοτε κομμένα κι άλλοτε ξεραμένα, ένα κενό ή ένα κούτσουρο μένει για να θυμίζει ότι κάποτε εκεί υπήρχε ένα δέντρο. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι επιτήδειοι δεν διστάζουν ακόμα και να καλύψουν πρόχειρα τα σημεία απ’ όπου έκοψαν τα δέντρα, πιστεύοντας ότι έτσι θα εξαφανίσουν τα ίχνη της αυθαιρεσίας τους.
Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου είναι επιφορτισμένο να παρεμβαίνει και να φυτεύει από την αρχή τα δέντρα που λείπουν. Το κόστος όμως είναι σημαντικό (50 έως 100 ευρώ για κάθε δέντρο) κι επιβαρύνει το Δημοτικό ταμείο. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, καθώς πρέπει να αφαιρεθούν πρώτα οι παλιές ρίζες για να μπει στη θέση τους το νέο δενδρύλλιο. Συχνά όμως κι αυτό καταστρέφεται εκ νέου, ξεκινώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.
Σε περίπτωση που κάποιος κάτοικος ή καταστηματάρχης ενοχλείται από την παρουσία δέντρων και κλαδιών μπροστά από την οικία του ή το κατάστημά του, μπορεί να απευθυνθεί στο Τμήμα Πρασίνου. Καλώντας στον αριθμό 26410-57420, ειδικός γεωπόνος θα εκτιμήσει την περίπτωση και το συνεργείο του Δήμου θα αναλάβει τα περεταίρω. Είναι κρίμα όμως σε μια πόλη που δεν φημίζεται για το πράσινό της, να μην φροντίζουμε αυτό το λίγο που έχουμε!

Κώστας Καρακώστας, από την εφημερίδα «Συνείδηση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button