ΔιεθνήΡοή Ειδήσεων

«Φρένο» στην απαγόρευση Ι.Χ. βενζίνης και ντίζελ

Σανίδα σωτηρίας τα εναλλακτικά eFuels καύσιμα που θα δώσουν παράταση στα νέα αυτοκίνητα και μετά το 2035

Σε επ’ αόριστον αναβολή της απόφασης που θα έβαζε τέλος στα μοντέλα βενζίνης και ντίζελ προχωράει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά το μπαράζ αντιδράσεων που ξεκίνησε από τις γερμανικές και ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που θεωρούν βίαιο το μέτρο της κάθετης επικράτησης της ηλεκτροκίνησης χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες των συγκεκριμένων επώδυνων μέτρων για τις εταιρείες αυτοκινήτου εξαιτίας της κατάργησης των αυτοκινήτων που κινούνται με καύσιμα.


Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και αρκετούς μήνες οι εταιρείες κατασκευής οχημάτων αντέδρασαν με την απόφαση της ΕΕ για την κατάργηση των μοντέλων με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ το 2035, θεωρώντας ότι αυτό θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη με τον νέο πρόεδρο της Ενωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων Λούκα ντε Μέο να κατακεραυνώνει τα νέα μέτρα καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιδράσουν σε κάτι που θα ευνοήσει, μεταξύ άλλων, τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ και της Κίνας.

Νέος «πράσινος» δρόμος

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία είχε συμφωνήσει αρχικά με τους κανόνες υπό τον όρο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δρομολογήσει την επανεξέταση εντός δύο ετών σχετικά με το εάν τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης λειτουργούν με νέα συνθετικά καύσιμα.

Ομως το μπαράζ αντιδράσεων από τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες αναγκάζει την ΕΕ να αναβάλει επ’ αόριστόν την προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις νέες αντιρρυπαντικές προδιαγραφές που θα οδηγούσαν στην έξοδο των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2035 όπου και θα απαγορευόταν η πώλησή τους.

Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει τους νέους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 τόσο για τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα όσο και για τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55».

Επί της ουσίας, οι δύο πλευρές, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτοκινητοβιομηχανίες, καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή ώστε να καταστούν τα νέα εναλλακτικά συνθετικά καύσιμα η ιδανικότερη λύση για την κίνηση των αυτοκινήτων με προδιαγραφές Euro7 μετά το 2035.

Λύση τα συνθετικά καύσιμα

Η Γερμανία, παγκόσμιος ηγέτης στην αυτοκινητοβιομηχανία, κάνει εκστρατεία για να εξαιρεθούν από την απαγόρευση του 2035 τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με συνθετικά καύσιμα, γνωστά και ως ηλεκτρονικά καύσιμα.

Αντίθετος με τα αυστηρά μέτρα – κατάργησης των κινητήρων βενζίνης το 2035 – είχε ταχθεί πριν από μία εβδομάδα ο γερμανός υπουργός Μεταφορών, Βόλκερ Βίσινγκ, που έθεσε θέμα εναλλακτικών καυσίμων.

«Χρειαζόμαστε εναλλακτικά καύσιμα καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση εάν θέλουμε να λειτουργήσουμε τον στόλο των οχημάτων μας με κλιματικά ουδέτερο τρόπο», είπε, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν όλες οι τεχνολογικές λύσεις που ήδη χρησιμοποιούνται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τα συνθετικά καύσιμα δείχνουν να αποτελούν την άμεση λύση στο θέμα της κίνησης των σύγχρονων κινητήρων που έχουν τα νέα μοντέλα, όντας ένα παράθυρο στο μέλλον της αυτοκίνησης και της βιώσιμης μετακίνησης.

Στα eFuels και στην παραγωγή των συνθετικών καυσίμων καθοριστικό ρόλο παίζει ο ηλεκτρισμός. Τα συγκεκριμένα καύσιμα δεν παράγονται από πετρέλαιο, έχουν μηδενικές ή περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά την παραγωγή και τη χρήση τους σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα.

Τα συγκεκριμένα καύσιμα παράγονται με ηλεκτρική ενέργεια από νερό και διοξείδιο του άνθρακα.

in.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button