Δυτική Ελλάδα

ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση

 epi-sxoleio-aithousaΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι πλέον το επικρατέστερο σενάριο που προκρίνουν στην κυβέρνηση λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης ισοδυνάμων.

ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι πλέον το επικρατέστερο σενάριο που προκρίνουν στην κυβέρνηση λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης ισοδυνάμων. Σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ το θέμα απασχόλησε επί μακρόν την σύσκεψη που έγινε χθες στη Βουλή υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα όπου και διαπιστώθηκε η αδυναμία εξεύρεσης ισοδυνάμων.

Με βάση το τελευταίο σενάριο προκρίνεται η λύση της υπαγωγής στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (23%) στα ιδιωτικά σχολεία με το σκεπτικό ότι αποτελεί επιλογή των γονιών. Στα φροντιστήρια εξετάζεται η επιβολή ΦΠΑ 13% ενώ μηδενικό ΦΠΑ προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, σε μια προσπάθεια να… περισώσει το κοινωνικό της πρόσωπο.

 Aυτοπαγιδεύτηκε η κυβέρνηση

Η ΓΣΕΕ τίναξε στον αέρα την επιχειρηματολογία όσων, ολίγων, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει μελετήσει την απόφασή της για επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων και άλλων ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών. Οπως επισημαίνει η «Κ» η κυβέρνηση από τον Ιούλιο, με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, υπολογίζει ότι θα εισπράξει 300 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ.

Ομως με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, το τελικό ποσό που θα εισπράξει θα είναι λίγο πάνω από 34 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης (που αναφέρεται στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τιμές 2015-2016) και του υπουργείου Παιδείας (για το πλήθος μαθητών, 2011-2012), δεν προκύπτει ότι θα εισπραχθούν 300 εκατομμύρια ευρώ. Η έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι το τελικό ποσό είσπραξης από τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση θα είναι 34,4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις το 11,5% του δημοσιονομικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Καθώς η τελική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα εκκρεμεί, οι γονείς των 85.000 μαθητών των ιδιωτικών σχολείων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και έχουν προγραμματίσει για αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων (Νεϊγύ 17 στα Ανω Πατήσια) στις 6 μ.μ. 

thetoc.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button