ΕξελίξειςΠολιτική

Φούντα: Το ελληνικό λάδι δεν φτάνει στις ευρωπαϊκές αγορές

epi-ladi-trixonida

Σημαντικές απώλειες εσόδων, τόσο για τους έλληνες ελαιοπαραγωγούς, όσο και για την εθνική οικονομία, σημειώνονται εξαιτίας της απουσίας οργανωμένης πολιτικής εξαγωγών ελαιολάδου.

Για παράδειγμα όπως προκύπτει από έκθεση που δημοσιοποίησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, η προώθηση ελληνικού ποιοτικού έξτρα παρθένου και βιολογικού ελαιόλαδου, είναι ακόμα σε εμβρυακό επίπεδο, καθώς την πρωτοκαθεδρία στις εξαγωγές έχουν οι Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και το Βέλγιο και η Τυνησία!

Οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στη γαλλική αγορά παραμένουν υποτονικές με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 6η θέση, μολονότι είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα.

Επειδή η αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου πρέπει να μην είναι συγκυριακή αλλά αποδοτική μακροπρόθεσμα, στη βάση ενός εθνικού  σχεδίου διείσδυσης στις προνομιακές αγορές με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τυποποίησης και δημιουργίας επώνυμων προϊόντων, ΠΟΠ και ΠΓΕ, η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρη, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν επιτέλους οι ενέργειες ως προς την προώθηση τυποποιημένου ελληνικού ποιοτικού και βιολογικού ελαιόλαδου σε προνομιακές αγορές όπως η γαλλική και να ενισχύσει την εξωστρέφεια των ελλήνων παραγωγών.

Επιπλέον, η κ. Φούντα ζητά να υπάρξει σαφής πολιτική, ώστε να προωθείται συστηματικά η τυποποίηση των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο ώστε να μην χαρίζουμε πια την προστιθέμενη αξία σε ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button