Γεγονότα

Φοβούνται ακαρπία οι πορτοκαλοπαραγωγοί του Αγγελοκάστρου

epi-akarpia-portokalies2

Για ζημιά στο άνθος της πορτοκαλιάς λόγω των βροχοπτώσεων κάνουν λόγο παραγωγοί του Αγγελοκάστρου- τι απαντά ο ΕΛΓΑ

Μειωμένη, έως και 60%, παραγωγή φοβούνται ότι θα έχουν τον επόμενο χειμώνα στα πορτοκάλια, αγρότες της περιοχής της του Αγγελοκάστρου. Όπως αναφέρουν κάποιοι από αυτούς στο «Γ», οι έντονες βροχοπτώσεις της προηγούμενης περιόδου, κατέστρεψαν τα άνθη των πορτοκαλιών, πράγμα που σημαίνει, όπως εξηγούν, ότι τα περισσότερα δέντρα τους, δεν θα καρποφορήσουν.

Αυτό που ζητούν είναι η ενημέρωση των αρμοδίων, ώστε να κινηθούν διαδικασίες εκτίμησης της ζημιάς και στη συνέχεια οι αποζημιώσεις τους από το κράτος.
Οι παραγωγοί ανησυχούν φέτος ακόμη περισσότερο, αφού και τον περσυνό χειμώνα αντιμετωπίστηκαν παρόμοια προβλήματα. Ιδιαίτερα στην περιοχή των Καλυβίων, οι ζημιές στα πορτοκάλια και η μειωμένη παραγωγή, αλλά και οι πολύ χαμηλές τιμές -0.20 έως 0,25 ευρώ ήταν η τιμή πώλησης ανά κιλό, όταν το κόστος παραγωγής ήταν ελάχιστα μικρότερο), με τους παραγωγούς να φοβούνται φέτος για μεγάλη ζημία, αφού το πρόβλημα εντοπίζεται από την περίοδο κιόλας της ανθοφορίας.

epi-akarpia-portokalies1

Ενισχύσεις… υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Το «Γεγονός» επικοινώνησε με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και τον προϊστάμενο του τμήματος κ. Αλέξανδρο Κοντοσπύρο, ο οποίος και δηλώνει ότι έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση από παραγωγό του Αγγελοκάστρου, σχολιάζει δε ότι οι αρμοδιότητες του ΕΛΓΑ σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι περιορισμένες. Ο ίδιος αναφέρει ότι θα γίνει αυτοψία στις πορτοκαλιές του Αγγελοκάστρου που έχουν πληγεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΕΛΓΑ, αλλά εξηγεί παράλληλα πως, για τις περιπτώσεις εκείνες που η ζημιά επέρχεται πριν το δέντρο να «δέσει» τον καρπό του, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται ώστε να δοθούν κάποιες ενισχύσεις στους παραγωγούς από το κράτος: «Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες ο παραγωγός δικαιούται ενίσχυση. Αν βεβαιωθεί ότι η ζημιά στις πορτοκαλιές του Αγγελοκάστρου προκλήθηκε από κάποια εξ’ αυτών και αν, στη συνέχεια, βεβαιωθεί ότι η φετινή ζημιά υπερβαίνει κατά 30% εκείνη της προηγούμενης χρονιάς που υπήρξε σε αντίστοιχες καλλιέργειες σε ολόκληρο τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, θα πρέπει να δεσμευθούν τα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών και έπειτα να δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, αν πληρούνται όλα τα κριτήρια, συνήθως δίνεται», εξηγεί ο κ. Κοντοσπύρος.

Σε διαδικασία εκτιμήσεως ζημιάς σε τριφύλλια της περιοχής ο ΕΛΓΑ
Αντίθετα, αυτή την περίοδο ο ΕΛΓΑ βρίσκεται σε διαδικασία καταγραφής των πορισμάτων της ζημιάς που επήλθε σε παραγωγή τριφυλλιών εξαιτίας των μεγάλων βροχοπτώσεων. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στην Αμφιλοχία που σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις τον προηγούμενο μήνα, αλλά και σε χωριά του Αγρινίου: Παναιτώλιο, Καλύβια, Νεάπολη: «Υπάρχει πρόβλεψη για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για κομμένα τριφύλλια που έχουν υποστεί ζημιά από τις βροχοπτώσεις. Η διαδικασία των εκτιμήσεων για τα τριφύλλια έχει ολοκληρωθεί, και τώρα βρισκόμαστε σε διαδικασία καταγραφής των πορισμάτων. Αν βεβαιωθεί ότι τα κτήματα που επλήγησαν έχουν δηλωθεί στον ΟΣΔΕ, τότε θα δικαιούνται αποζημίωση», εξηγεί ο κ. Κοντοσπύρος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαρίνα Ζαρκαβέλη – εφημερίδα “Γεγονός”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button