Ροή Ειδήσεων

Φωτιά στο ιστορικό κέντρο Λευκάδας: Μηνύσεις εναντίον των υπευθύνων…

geg-fotia-lefkada-fotinou1Ένα χρόνο σχεδόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε ένα ολόκληρο τετράγωνο στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας οι τρεις από τους ιδιοκτήτες που καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι τους κατέθεσαν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης μήνυση κατά του ζεύγους που πιθανολογείται ότι από το σπίτι τους ξεκίνησε η φωτιά, κατά της Πυροσβεστικής, του δήμου Λευκάδας και της ΔΕΗ. Η δικηγόρος των τριών μηνυτών , Παναγιώτα Παντελεάκου, μίλησε στο lefkadapress για την μήνυση που κατατέθηκε:

“Κατατέθηκε μήνυση εναντίον της κυρίας που προκάλεσε την πυρκαγιά καθώς και του ιδιοκτήτη της οικίας ο οποίος είχε δημιουργήσει αυθαίρετο κτίσμα το οποίο ήταν πρόσφορο σε πυρκαγιά είτε οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκληθεί εκεί μέσα. Επί πλέον και κατά των δύο διότι με τη συμπεριφορά τους κατά την ημέρα της πυρκαγιάς παραπλάνησαν την πυροσβεστική με αποτέλεσμα να μην εντοπίσουν την εστία της φωτιάς. Να μην τους πουν δηλαδή ότι η εστία ήταν στο σπίτι τους και οι πυροσβέστες να εισέρχονται στο διπλανό σπίτι που δεν είχε καμία σχέση με τη φωτιά. Εάν οι πυροσβέστες είχαν πληροφορηθεί από την πρώτη στιγμή που ήταν η φωτιά θα την είχαν χτυπήσει, όπως ήδη την χτυπούσαν οι ιδιώτες. Και φυσικά παραπλάνησαν μετά και την προανάκριση στην Πυροσβεστική λέγοντας αναλήθειες σε ότι αφορά τον τρόπο που προκλήθηκε η πυρκαγιά… 
Συνεχίζουμε με τη μήνυση κατά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας . Πρώτον η Πυροσβεστική υπηρεσία έστειλε εποχιακούς πυροσβέστες , παιδιά δηλαδή τα οποία δεν είχαν την εμπειρία που έχει ένας πυροσβέστης για μία τέτοια πυρκαγιά. Δεύτερον, άργησαν να έρθουν τα αυτοκίνητα. Πληροφορήθηκαν όλοι ότι ήταν σε κάποια άλλη πυρκαγιά εκείνη την ώρα. Ήρθε ένα πολύ μικρό αυτοκίνητο που μπόρεσε να μπει στο κέντρο γιατί το μεγάλο , λόγω των παρκαρισμένων αυτοκινήτων δεν περνούσε. Αυτό το μικρό αυτοκίνητο έφτασε μπροστά , έβγαλε μάνικα , την έβαλε σε κρουνούς με αποτέλεσμα να σταματήσει το νερό που οι ιδιώτες έπαιρναν από τους κρουνούς και είχαν φτάσει σε σημείο για την κατάσβεση. Πήραν το νερό από τους κρουνούς και δεν είχαν ούτε οι μάνικες των πυροσβεστών ούτε των ιδιωτών. Επιπλέον το ιστορικό κέντρο, είναι το σημείο που το βλέπουν απ΄όλη τη πόλη. Ο δήμος έπρεπε αυτόματα να αυξήσει την πίεση του νερού. Στις καταθέσεις λένε ότι συμφώνησε ο τάδε με τον δείνα και, και πήραν σήμα και εντολή να ανεβάσουν το νερό. Χάθηκε χρόνος. Έπρεπε αυτόματα να ανεβάσουν την πίεση του νερού γιατί το νερό δεν μπορούσε να ανέβει προ τα επάνω… Σε ότι αφορά το δήμο η μήνυση έχει επίσης να κάνει με το γεγονός ότι δεν απομάκρυναν τα αυτοκίνητα. Το μεγάλο αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής που θα μπορούσε να προλάβει την κατάσταση δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει στο σημείο. Τρίτον, θα μπορούσαν να έχουν συνδέσει τις μάνικες με τη θάλασσα που είναι σε πολύ κοντινό σημείο και να έρχεται νερό από τη θάλασσα διότι το νερό του δήμου ήταν ανεπαρκές. Η πολιτική προστασία που σχεδιάζει αυτά και ο δήμος θα έπρεπε να είναι έτοιμοι για όλα αυτά. Διότι έχεις ένα ιστορικό κέντρο που είναι όλο ξύλινο. 
Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ , ιδιώτης ηλεκτρολόγος ήταν αυτός που έμπαινε στα σπίτια και έκοβε το ρεύμα. Και ο κόσμος παρακολουθούσε να γίνεται τόξο βραχυκύκλωμα και να καίγεται η μία πλευρά του δρόμου από την άλλη. Υπάρχει ιδιοκτήτης σπιτιού που λέει ότι «εγώ πήγα αργότερα διότι ήξερα ότι δεν θα καιγόταν το σπίτι μου που ήταν στην απέναντι πλευρά και όταν έφτασα εκεί είδα το σπίτι μου να έχει καεί από την κολόνα της ΔΕΗ.» Επιπλέον ήρθε ελικόπτερο , και έσωσε την κατάσταση, το οποίο έπρεπε να είχε ειδοποιηθεί άμεσα. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να υπάρχει συνεργασία δήμου και πυροσβεστικής ώστε και με τους ιδιώτες που έχουν εκπαιδευτεί από την πυροσβεστική να είναι σε συνέχεια σε ετοιμότητα. 
Γιατί η μήνυση έγινε ένα χρόνο μετά;
Γιατί προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία. Προσπαθούσαμε να κάνουμε μια πραγματογνωμοσύνη η οποία διετάχθη από την προανάκριση … Και περιμέναμε να πάρουμε το πόρισμα από τον πραγματογνώμονα. Επίσης θέλω να σημειώσετε ότι η πυροσβεστική μας μπέρδεψε με το πόρισμα που δίνει. Οι πυροσβέστες είναι οι πρώτοι που πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει σε ένα σημείο που γίνεται πυρκαγιά. Παρ όλ αυτά μας παραπλανούν λέγοντας ότι από τα ευρήματα που βρέθηκαν από την οικία που προεκλίθη η πυρκαγιά, δεν είναι σίγουροι τι συνέβη. Εμείς λοιπόν έπρεπε να βρούμε περισσότερα στοιχεία και να προχωρήσουμε. 
Η οικογένεια, τέλος από την οποία βάσιμα πιθανολογείται ότι βγήκε η φωτιά, και εμείς ήμαστε βέβαιοι ότι θα αποδειχθεί, καταθέτει προσπαθώντας να παραπλανήσει την προανακριτική αρχή. Η οποία προανακριτική όπως και η εισαγγελική δεν πρέπει να παραπλανούνται γιατί υπάρχουν ευρήματα. Υπάρχει video , που εκείνη την ημέρα δόθηκε στη δημοσιότητα από το lefkadapress και δείχνει προς πια πλευρά πήγαινε ο καπνός. Η οικογένεια του σπιτιού που προκλήθηκε η φωτιά ισχυρίζεται ότι ο αέρας φυσούσε αντίθετα και ο καπνός πήγαινε στο σπίτι του από την άλλη μεριά. Είναι καταφανείς οι αναλήθειες οι οποίες προκύπτουν… “

της Βιβιάννας Βαρδή

Home

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button