ΑγρότεςΕθνικές Εκλογές 2023Ροή Ειδήσεων

Φωτεινή Παντιώρα: Από 21 Μαΐου οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας θα ζουν με αξιοπρέπεια

Γράφει η Φωτεινή Παντιώρα*

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας  βρίσκεται σε απόγνωση. Το κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας, του πετρελαίου, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών αυξάνεται ασταμάτητα, ενώ τα επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα που πρόκρινε η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ ήταν επιδερμικά και τελείως ευκαιριακά.  Έρευνα κατέγραψε ότι η πλειοψηφία των αγροτών σε ποσοστό που φθάνει το 91%  είναι απογοητευμένοι από την εφαρμοσμένη αγροτική πολιτική της ΝΔ. Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, που η ΝΔ αρνήθηκε να πατάξει, συμπιέζουν ακόμα περισσότερο τις τιμές των προϊόντων που πωλούν οι παραγωγοί. Αν σκεφτεί κάποιος ότι η πράσινη ελιά πωλείται από τον παραγωγό 35-50 λεπτά το κιλό και ο καταναλωτής την αγοράζει ακόμα και 10 ευρώ το κιλό, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κάποιοι αισχροκερδούν και αυτοί δεν είναι σίγουρα οι γεωργοί βιοπαλαιστές.


Οι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι να είναι επαίτες ευκαιριακών επιδομάτων. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ασπίδα προστασίας για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

Μεταξύ άλλων, δεσμευόμαστε για:

  • Μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς.
  • Επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους όλων των ζωικών ειδών και επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες.
  • Πρόγραμμα για την ηλικιακή ανασύνθεση του αγροτικού πληθυσμού και ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης αγροτών, με αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ, για να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος

χαρακτήρας του, αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος και πραγματικά αρωγός στο εισόδημα του παραγωγού, με θεσμοθέτηση της προκαταβολής αποζημιώσεων.

  • Μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων.
  • Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από την πολιτεία ίση με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
  • Χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Ανάπτυξη νομικού πλαισίου για συνέργειες παραγωγών με Δήμους/Περιφέρειες, για προώθηση αγροτικών προϊόντων.

Από τις 21 Μαΐου ξεκινά πάλι, μετά από τέσσερα χρόνια, η πραγματική στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας. Με την προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι άνθρωποι του μόχθου του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα θα ζουν με αξιοπρέπεια. Στις 21 Μάη σταματάει η εγκατάλειψη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Κανείς και καμία δεν θα μείνει πίσω.

*Υποψήφια Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οικονομολόγος
τ. Ειδική Γραμματέας Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Χορηγούμενη

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button