ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπνέει η προθεσμία – Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης έως 31 Αυγούστου

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει μια πιθανή δυσλειτουργία των δικτύων της ΑΑΔΕ ή κάποιο λάθος από τους φορολογούμενους που θα τους φέρει αντιμέτωπους με πρόστιμο

Εκπνέει την Παρασκευή, 28 Αυγούστου, η διορία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων του 2020. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί στους φορολογούμενους μια μικρή παράταση 72 ωρών – έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου – προκειμένου να ξεπεραστούν και τα τελευταία προβλήματα. Ωστόσο, επειδή την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη η καταβολή της δόσης του φόρου εισοδήματος, η παραπάνω παράταση δεν είναι ακόμα σίγουρη.


Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει μια πιθανή δυσλειτουργία των δικτύων της ΑΑΔΕ ή κάποιο λάθος από τους φορολογούμενους που θα τους φέρει αντιμέτωπους με κάποιο πρόστιμο εκπρόθεσμης κατάθεσης δήλωσης ή πρόστιμο για καθυστερημένη καταβολή της δόσης του φόρου εισοδήματος. Αρχικά η υποβολή των δηλώσεων έληγε στα τέλη Ιουλίου, επειδή όμως το 25% του συνόλου, δηλαδή περίπου 600.000 φορολογούμενοι, δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί παράταση ενός μήνα.

Οι οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος ισχύουν και για όσους υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου. Η έκπτωση του 2% διατηρείται για εφάπαξ πληρωμή φόρου έως τις 21 Αυγούστου, ενώ στις επιχειρήσεις εφαρμόζεται η μείωση προκαταβολής φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Όσων αφορά στη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, αυτή αφορά 70.000 συνταξιούχους και οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου, μέσω ταχυδρομείου ή με φυσική παρουσία στη ΔΟΥ. Οι τροποποιητικές δηλώσεις αυτές θα έχουν μείωση προσαυξήσεων κατά 80% και απαλοιφή εντελώς των προστίμων

Επίσης, άνοιξε η εφαρμογή για την κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο εάν αυτό γίνει με καταληκτική ημερομηνία την 28η Αυγούστου. Σημαντικό είναι ότι αν τροποποιηθούν στοιχεία που δεν επηρεάζουν τον φόρο ή δεν ευθύνεται ο φορολογούμενος για αυτή την αλλαγή, όπως για παράδειγμα η εκπρόθεσμη έκδοση βεβαίωσης αποδοχών από τον εργοδότη, τότε ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει πρόστιμο.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τροποποίησης υπάρχει 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ σε υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ σε υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία. Το πρόστιμο αυτό έχει προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης εάν έχει παρέλθει ο χρόνος πληρωμής του φόρου.

Πηγή: ethnos.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button