Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Οι τοπικοί φορείς συζητούν για το νέο μουσείο στο Αιτωλικό

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 στο Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο «Βάσω Κατράκη»συγκεντρώθηκαν οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες της περιοχής του Αιτωλικού και της ευρύτερης περιοχής με σκοπό αφενός να ενημερωθούν από τους εταίρους του έργου MUSEκαι αφετέρου να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με το υπό ίδρυση μουσείο του λιμανιού (portmuseum) στον χώρο της «Εξέδρας» στο Αιτωλικό.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το European Regional Framework for Cooperation (ERFC), στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.


Η συνάντηση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Καραπάνου, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη σημαντική ναυτική δύναμη της περιοχής, που ιστορείται από τον 18ο αιώνα, τόνισε τον πλούτο και τη σπουδαιότητα της αλιευτικής παράδοσης, της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, της λατρευτικής παράδοσης, της γαστρονομίας και εν γένει της πολιτιστικής ταυτότητας της λιμνοθάλασσας και της γύρω περιοχής.

Όλο αυτό το δυναμικό, είπε χαρακτηριστικά,«μπορεί να αξιοποιηθεί στην ανάπτυξη δράσεων στο νέο μουσείο με την εμπλοκή της ευαισθητοποιημένης τοπικής κοινότητας».

Στη συνέχεια, ο κ. Πετρόπουλος, πρόεδρος της ERFC, συντόνισε τη συζήτηση μεταξύ των τοπικών φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Από τον τομέα των γραμμάτων και του πολιτισμού, μίλησαν: ο κ. Σπυρόπουλος, από την Αρχαιολογική-Ιστορική Εταιρεία Μεσολογγίου, η κα Φλώρου, πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, oκ. Κότσαρης, ζωγράφος, χαράκτης και πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Αιτωλικού και η κ. Καρτέρη, από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Φάος».

Η κ. Δασκαλή, υπεύθυνη του προγράμματος RootsareRoutesπαρουσίασε την εμπειρία της από το έργο και κατέθεσε ενδιαφέρουσες προτάσεις για το «μουσείο του λιμανιού», όπως θεωρεί ότι θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ο όρος portmuseum.Από τον χώρο των επιχειρήσεων μίλησαν:

ο κ. Ρόμπολας, Προϊστάμενος του Τμήματος Εμπορικό-βιομηχανικών & Επαγγελματικό-βιοτεχνικών θεμάτων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας• ο κ. Σπυρόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου• και ο κ. Καρβέλης από την επιχείρηση Βιογύψ Α.Ε. Παρών ήταν επίσης και ο κ. Παραγιός από την επιχείρηση παραδοσιακού αυγοτάραχου Στέφος.

Εκ μέρους του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου μίλησε ο κ. Χαντζής.

Τα τοπικά μέσα και εφημερίδες εκπροσωπήθηκαν από τονκ. Κοτσάφτη, από τα «Νέα του Αιτωλικού» και τον κ. Σταράμο, από την εφημερίδα «Τα γιοφύρια».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο κ. Σκαρμούτσος και η κ. Λαναρά, πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, ο αντιπρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, κ. Λύτρας, ο κ. Δουλιώτης, φιλόλογος, εκπρόσωπος του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», η κ. Σύρρου από τον σύλλογο «Το Αιτωλικό», η κ. Μπαρώνου από τηΣτέγη Πολιτισμού, Παράδοσης, Λαογραφίας &Ναυταθλητισμού «Ανατολικόν» και άλλοι ενεργοί πολίτες του Αιτωλικού. Επίσης, παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου από την Ελλάδα και τη Ιταλία (Δήμος Tricase, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Bari, Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας και οι διοργανωτές της εκδήλωσης, ERFCκαι Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου).

Μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) απηύθυνε χαιρετισμό και ο AntonioErricoαπό το αντίστοιχο μουσείο του λιμανιού του Tricase της Ιταλίας.

Σημαντική ήταν και η παρουσίαση (μέσω Skype) της υποψήφιας διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Βλάσση, η εμπειρία της οποίας -καθώς και των άλλων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας που θα συμμετάσχουν στις συναντήσεις του έργου- θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στο επόμενο στάδιο του έργου, τη δημιουργία ενός τουριστικού προορισμού, τη χάραξη τουριστικών διαδρομών και τη συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες για την προσέλκυση επισκεπτών και τουρισμού στην περιοχή.

Σύντομες ερωτήσεις και παρεμβάσεις, τέλος, έγιναν από την κ. Τραμπάζαλη, από τη Βιοτριχωνίδα και από την κ. Κουτσούκου, ιδρυτικό μέλος του «Οικομουσείου Ζαγορίου».

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το νέο μουσείο θα πρέπει να αξιοποιήσει το δυναμικό της περιοχής και όλοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της περιοχής.

Η συνάντηση έκλεισε με την επισήμανση ότι αυτή ήταν η αρχή μιας σειράς αντίστοιχων συναντήσεων που θα επιδιώξουν τη συμμετοχή και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στη περιοχή.

Το portmuseumστο Αιτωλικό, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους, με σκοπό αφενός να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, μέσω της εμπλοκής της τοπικής κοινότητας, και αφετέρου να λειτουργήσει ως βάση για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, μέσω της προώθησης ενός μοντέλου υπεύθυνου και αειφόρου τουρισμού.

Μέσα στους στόχους τους έργου είναι και η δημιουργία και υποστήριξη ενός δικτύου μεταξύ των τριών portmuseumsτων οποίων χρηματοδοτείται η ίδρυση και λειτουργία (στην Ιταλία στο Tricase στην Ελλάδα στο Αιτωλικό και στην Κέρκυρα), δίνοντας τους τη δυνατότητα να ισχυροποιήσουν τις προσπάθειές τους για την αξιοποίηση της πλούσιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ανωτέρω περιοχών και τη δημιουργία ελκυστικών τουριστικών προορισμών.

ΤοMUSEείναι ένα από τα 41 έργα που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση κατά την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος InterregV-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

Πρόκειται για ένα διμερές πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και με εθνική συμμετοχή των δύο κρατών μελών (Ιταλία και Ελλάδα).

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στον καθορισμό μιας στρατηγικής διασυνοριακής ανάπτυξης μεταξύ της Απουλίας και της Ελλάδας για την προώθηση μιας δυναμικής οικονομίας βασισμένης σε έξυπνα, βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών των περιοχών αυτών.

 

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button