Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Φορείς αντιδρούν στα σχέδια για παράκτια αιολικά στον Πατραϊκό

Μία από τις περιοχές που αναμένεται να υποστεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από το μεγαλεπήβολο ΕΠΑΥΑΠ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων) είναι η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου.

Οι αντιδράσεις είναι και θα συνεχίσουν να είναι δυναμικές. Ο λαός αντιδρά.


Παρόλο που η ευρύτερη περιοχή έχει ήδη μεγάλο αριθμό χερσαίων ανεμογεννητριών (στο Παναχαϊκό, στην Κλόκοβα και σε άλλα βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας), το ΥΠΕΝ και η ΕΔΕΥΕΠ έκριναν ότι πλέον υπάρχει ανάγκη να τοποθετηθούν αιολικά ακόμα και στη θάλασσα, ξεκινώντας από την Πάτρα και τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και φτάνοντας μέχρι το Μεσολόγγι και το ακρωτήριο του Αράξου.

Μάλιστα, οι ανεμογεννήτριες αυτές θα είναι σταθερής έδρασης (που σημαίνει ότι οι τσιμεντένιες βάσεις τους θα μείνουν εκεί για πάντα) και σύμφωνα με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΠΑΥΑΠ, που βγήκε σε διαβούλευση πέρυσι το Νοέμβριο θα έχουν ισχύ 15 MW και ύψος μέχρι και 280 μ.
Η μικρότερη απόστασή τους από τη στεριά θα είναι μόλις 2,3 χλμ., την ίδια στιγμή που στην Βόρεια Ευρώπη όλα τα νέα θαλάσσια αιολικά τοποθετούνται πέραν των 10 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

Επίσης, τα αιολικά θα απέχουν μόνο 500 μ. από τις περιοχές Natura GR2310015 και GR2310001 που περιλαμβάνουν τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και τις Εκβολές του Εύηνου.

Ο εφησυχασμός των Δήμων και η εγρήγορση των πολιτών

Δυστυχώς κανένας από τους Δήμους της περιοχής (Δήμος Πατρέων, Δήμος Ναυπακτίας, Δήμος Μεσολογγίου, Δήμος Δυτικής Αχαΐας) δεν έλαβε θέση κατά αυτής της εξέλιξης τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ήταν σε διαβούλευση η ΣΜΠΕ.

Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες συνέβη κάτι αισιόδοξο:

Μεγάλος αριθμός φορέων της περιοχής συνασπίστηκε και συγκρότησε συντονιστική επιτροπή ενάντια στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο (δείτε στα σχόλια της ανάρτησης).

Η αντίθεση σε αυτήν την εξέλιξη εκφράστηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στις 28/8. Εντούτοις, αψηφώντας αυτό το γεγονός, το Υπουργείο Πολιτισμού με απόφαση του ΚΑΣ συμπεριέλαβε τον Πατραϊκό Κόλπο στις “κατάλληλες” περιοχές για παράκτια αιολικά και σύντομα αναμένεται και η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα δοθεί η οριστική έγκριση και θα δημιουργηθεί Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο.

Στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με το ΕΠΑΥΑΠ, αναμένεται να αναπτυχθούν παράκτια αιολικά συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 695 MW.

Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 46 ανεμογεννήτριες ύψους 280 μ. Στο χάρτη φαίνεται με ροζ περίγραμμα η περιοχή όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τα παράκτια αιολικά.

xartis

Πρόκειται για μια από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας όπου θα προχωρήσουν τα παράκτια αιολικά (οι άλλες είναι Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Ανατολική Κρήτη, Γυάρος, Νότια Εύβοια, Δονούσα, Νότια Ρόδος).
Στο χάρτη φαίνονται και οι περιοχές Natura 2000.

Σύμφωνα με εξαγγελίες στελεχών του ΥΠΕΝ, η ενέργεια που θα παράγεται από τα παράκτια αιολικά θα προορίζεται κυρίως για εξαγωγή σε άλλες χώρες και όχι για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης, που τα τελευταία χρόνια δεν παρουσιάζει αύξηση.

bankingnews.gr

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button