Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Φωκίων Ζαΐμης: Η Δυτική Ελλάδα «ξεκολλά» από τις τελευταίες θέσεις στους δείκτες

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Φωκίων Ζαΐμης ήταν ομιλητής στο Συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν» που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στο Αγρίνιο.

Ο κ. Ζαΐμης αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια. Περιέγραψε μάλιστα ως εξής τον στόχο: «Από τις τελευταίες θέσεις στην πλειοψηφία των στατιστικών δεικτών να είναι τουλάχιστον στο μέσο όρο των 13 Περιφερειών και νομίζω ότι ξεκολλάμε σε πολλούς δείκτες παρότι είναι νωρίς και παρά την πανδημία».


Σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης πως η Περιφέρεια «διαχειρίζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο που ξεπερνά το ένα δις ευρώ. Αν αθροίσουμε το ΕΣΠΑ και το παλιό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και το ταμείο ανάκαμψης πλέον θα ξεπεράσει το ένα δις».

«Ξεκινήσαμε το Σεπτέμβριο του ’19 με πολλά έργα και συνεχίσαμε πολλά από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Δεν είμαστε εδώ να πούμε ότι από μας ξεκίνησαν όλα. Έτσι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις, οι περιφέρειες και οι δήμοι. Όμως ανοίξαμε ξανά μια σειρά θεμάτων τα οποία είχαν κλείσει».

Είπε εξάλλου ο κ. Ζαΐμης:

Για τον αγωγό σταθερής τροχιάς για το φυσικό αέριο:

«Ξεκινήσαμε αυτή τη συζήτηση το Σεπτέμβριο του 2019 με όλους τους αρμόδιους φορείς. Θεωρήσαμε ότι μάλλον θα γίνει μία επέκταση από την Κόρινθο προς την Πάτρα αλλά διαπιστώσαμε στην πορεία μετά από 24 μήνες. Πήγαμε με πολύ γερούς φακέλους τεχνοκρατικούς, είχαμε μελετήσει σε βάθος τα ζητήματα. Εκεί που υπήρχε «όχι» εμείς δεν δεχθήκαμε το «όχι» διότι είχαμε μελετήσει καλά τα τεχνικοοικονομικά θέματα.

Είχαμε δει την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και όταν καθίσαμε στο τραπέζι με τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης των έργων αυτών (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ κ.α.) ή με τα αντίστοιχα υπουργεία ή ακόμα και την Ε.Ε. ήμασταν μελετημένη. Καταλήξαμε στο ότι ένα έργο το 2011 είχε μπει στο αρχείο, ο αγωγός σταθερής τροχιάς, άνοιξε θεαματικά, προχωράει από τη ΔΕΣΦΑ με πολύ σημαντικό ρυθμό το έργο και συνδυάστηκε πολύ καλά με το ήδη υπάρχον έργο της ΔΕΔΑ για τις δεξαμενές υγροποιημένου αερίου. Δεν θεωρούμε ότι τα έργα είναι ανταγωνιστικά, τα έργα συνδυάζονται και αυτό ισχύει για το φυσικό αέριο και τα υπόλοιπα έργα.

Θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα εμβληματικό έργο διότι αυτό δεν αφορά την βιομηχανία της Πάτρας, η οποία είναι η αρχαιότερη στη χώρα, η Πάτρα είχε αέριο και φωτισμό από το 1900 όταν δεν είχε η υπόλοιπη χώρα. Σήμερα φτάσαμε να συζητάμε τα αυτονόητα. Η χώρα πέρασε πολλές αλλαγές, σήμερα πιστεύω ότι υπάρχει μία συναίνεση των βασικών πολιτικών δυνάμεων σε επίπεδο βουλής αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να υπάρχει η συνεννόηση για τα πιο σημαντικά έργα».

Για καινοτομία και τεχνολογία: «Η περιοχή, το πανεπιστήμιο της Πάτρας και τα ερευνητικά ιδρύματα γύρω από την Πάτρα αλλά και οι αντένες που υπάρχουν στις άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας αποτελούν ένα σύστημα καινοτομίας πάρα πολύ σημαντικό.

Έχουμε την καλύτερη πρόταση στον ψηφιακό κόμβο καινοτομίας. Η πρότασή μας είχε αξιολογηθεί πέρυσι από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία  ως τρίτη, συμμετέχουν 16 φορείς και τα Επιμελητήρια, όλοι οι πανεπιστημιακοί φορείς της περιοχής ώστε να γίνει ένας κόμβος ψηφιακής καινοτομίας. Τώρα είμαστε στην τελική φάση και έχουμε την συμπόρευση και της Περιφέρειας Ηπείρου, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για μία πολύ δυναμική μεγάλη πρόταση έτσι ώστε να καθορίσουμε ότι ο κόμβος καινοτομίας περνά από την περιοχή μας και ο δυτικός άξονας της χώρας είναι τεχνολογικά πολύ σημαντικός στην Ελλάδα, αλλά ίσως είναι και από τους πιο σημαντικούς στην Ευρώπη και εκεί θέλουμε να καταλήξουμε με την πρόταση μας. Η πρόταση μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κατατεθεί και πιστεύω θα προχωρήσει».

Για τα διακρατικά προγράμματα: «Η συνεργασία της Ηπείρου με τα Ιόνια Νησιά, τη Δυτική Ελλάδα και την Ιταλία αναδεικνύουν μία σειρά από σημαντικά έργα που μπορούν να δώσουν ένα αναπτυξιακό στίγμα σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον πολιτισμό, τον τουρισμό είτε ελαφρές υποδομές. Μέσα στην πανδημία δώσαμε και ένα μεγάλο ποσό, 3 εκ. ευρώ, για την ενίσχυση των νοσοκομείων της περιοχής: της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου. Με αυτό θέλω να θέσω και ένα προβληματισμό, μιας και βλέπεις από την άλλη πλευρά τις δυσλειτουργίες του ελληνικού δημοσίου και τα προβλήματα.

Πρόκληση για την κοινωνική οικονομία: «Ολοκληρώθηκε μία σημαντική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε η Περιφέρεια για την κοινωνική οικονομία. Μία πρωτοπόρα πρόσκληση ύψους 2εκ ευρώ, ήταν η μόνη Περιφέρεια που έβγαλε τόσο σημαντικό ποσό για την κοινωνική οικονομία και θέλω να πιστεύω ότι  η αξιολόγηση θα τρέξει γρήγορα γιατί   είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ανάπτυξης αυτός μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο ενδιάμεσος τομέας της κοινωνικής οικονομίας».

Για τον αναπτυξιακό: «Δεν μας ικανοποίησε μέχρι στιγμής το σχέδιο του νόμου της Κυβέρνησης για τον αναπτυξιακό. Οι 13 Περιφέρειες είδαμε ότι υπάρχει μία ατολμία και ένας συγκεντρωτισμός που παραμένει στο αθηναϊκό κράτος. Το φαινόμενο να μειώνεται το ποσό, το όριο των επενδυτικών σχεδίων που θα πηγαίνουν στις περιφέρειες από 3 εκ. σε ένα ενώ υπήρχε ανοιχτός διάλογος και επικοινωνία ώστε να ανέβει στα πέντε. Είναι εντελώς αποκαρδιωτικό και θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός δεν σέβεται τους αιρετούς».

Για το Film Office: «Ένα σημαντικό πρόγραμμα που προχωράμε με γοργούς ρυθμούς είναι το film office. Είναι ο πολιτισμός, ο σύγχρονος πολιτισμός και οι παραγωγές που μπορεί να γίνονται στην περιοχή μας. Κάθε παραγωγή είναι μία μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση. Έχουμε οργανώσει το film office ,είμαστε σε φάση να υπογράψουμε και προγραμματική σύμβαση με τα υπουργεία στην Αθήνα για να υπάρξει και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και είμαστε σε επικοινωνία με τα αντίστοιχα film office σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θεωρούμε πως αυτός είναι ένας σημαντικότατος μοχλός ανάπτυξης που συνδυάζει τον πολιτισμό, τις δεξιότητες που έχουν τεχνικοί  που μπορούν να απασχολούνται».

Για ωριμάνσεις νέων προγραμμάτων: «Η περιφέρεια είναι σε ανοιχτή συζήτηση με δήμους, επιμελητήρια και με τους υπόλοιπους ιδιωτικούς φορείς για να ωριμάσουμε πολύ σοβαρές προτάσεις για το επόμενο  πρόγραμμα και για το επόμενο ΕΣΠΑ και για το ταμείο ανάκαμψης και τα λοιπά. Είναι κρίμα να εντάσσουμε έργα και μετά να προσπαθούμε να τα ωριμάσουμε, να τα διατηρήσουμε και να περνάμε δύο τρία χρόνια χωρίς να έχουν υλοποιηθεί. Πρέπει να δουλεύουμε πάρα πολύ στην ωρίμανση ενός έργου, αυτό σημαίνει οι μελέτες πρέπει να είναι σωστές ,πρέπει να είναι επίκαιρες, να αφορούν το σήμερα και το αύριο, να έχουν διαβάσει πολύ καλά τη νομοθεσία».

Δείτε την παρέμβασή του στο 6:47:00:

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button