Πείραμα για τη χοληστερόλη: Φοιτητής της Ιατρικής έφαγε 700 αυγά σε έναν μήνα
Τα αυγά έχουν κακή φήμη εδώ και δεκαετίες επειδή οι κρόκοι τους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, τη λιπαρή ουσία που συσσωρεύεται και βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά.
Αλλά οι έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι αυτό έχει μια μικρή άμεση επίδραση στην ποσότητα της ουσίας που συσσωρεύεται. Για να αποδείξει λοιπόν ένας άνδρας κατά πόσο μας κάνουν κακό, αποφάσισε να καταναλώσει 700 αυγά μέσα σε έναν μήνα για να δει τι συμβαίνει στα επίπεδα χοληστερόλης.
Ο Νικ Νόρβιτζ έχει διδακτορικό στον μεταβολισμό του ανθρώπινου εγκεφάλου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ολοκληρώνει το διδακτορικό του στην Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Το πείραμα με τα αυγά
Στο βίντεο που μοιράστηκε στο YouTube και το οποίο έχει προβληθεί περισσότερες από 160.000 φορές, δήλωσε πως στόχος του ήταν να δείξει ότι η κατανάλωση αυγών δεν προκαλεί εκτίναξη των επιπέδων χοληστερόλης.
Όπως λέει: «Υπέθεσα ότι η κατανάλωση 720 αυγών σε έναν μήνα, που από μόνη της αντιστοιχεί σε 133.200 mg χοληστερόλης, δεν θα αύξανε τη χοληστερόλη μου. Συγκεκριμένα, δεν θα αύξανε την LDL χοληστερόλη μου. Και, πράγματι, δεν το έκανε ούτε κατά διάνοια».
Και πρόσθεσε: «Παρόλο που η διαιτητικής πρόσληψη χοληστερόλης μου υπερπενταπλασιάστηκε, η LDL χοληστερόλη μου στην πραγματικότητα μειώθηκε».
Ο φοιτητής Ιατρικής έτρωγε 24 αυγά την ημέρα κατά τη διάρκεια του πειράματος, το ισοδύναμο περίπου ενός αυγού την ώρα. Μάλιστα, φρόντισε να δείξει και μια φωτογραφία των περισσότερων από 40 συσκευασιών αυγών που είχε συλλέξει μέσα σε αυτόν τον μήνα.
Δεν ήταν σαφές επίσης ποιες άλλες τροφές εκτός από τα αυγά κατανάλωνε και αν γυμναζόταν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όχι.
Τι έδειξε το πείραμα
Μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες του πειράματος, ο Νόρβιτζ αποφάσισε επίσης να αρχίσει να τρώει 60 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα. Για να το πετύχει αυτό επικεντρώθηκε σε φρούτα όπως μπανάνες, βατόμουρα και κατεψυγμένα κεράσια, τα οποία έτρωγε βουτώντας τα σε βούτυρο macadamia.
Κι όπως εξηγεί στο βίντεο, η κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα.
Όσο για τα αποτελέσματα του πειράματος, σύμφωνα με τον Νόρβιτζ, τα επίπεδα της LDL του μειώθηκαν κατά 2% την πρώτη εβδομάδα της ειδικής αυτής δίαιτας, προτού μειωθούν δραματικά, κατά 18 τοις εκατό, στις δύο τελευταίες.