ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Δίκη Energa – Hellas Power: Ελεύθερος ο Φλώρος – Αθώος ο Μηλιώνης

Ελεύθεροι είναι πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Energa – Hellas Power καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά και χορήγησε τριετή αναστολή.

Η απόφαση του πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανατρέπει την πρωτόδικη ετυμηγορία, αφού η έδρα αθώωσε πέντε κατηγορούμενους κρίνοντας ένοχους τους υπόλοιπους έξι, με ποινές δραστικά μειωμένες από εκείνες που είχε επιβάλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Ελέω του νέου ποινικού κώδικα, ελεύθερος είναι πλέον και ο Αριστείδης Φλώρος, μετά την κατάργηση της διάταξης περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Ο Φλώρος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών αλλά το δικαστήριο του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, του σύννομου πρότερου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Η έδρα έδωσε αναστολή τριών ετών για τον Φλώρο που βρέθηκε ένοχος για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της υπεξαίρεσης.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της υπεξαίρεσης κατά των ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ο Φλώρος κρίθηκε αθώος, με το σκεπτικό ότι δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρίες, βάσει όσων ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα αρμόδιο όργανο έστειλε και σχετική απάντηση, κατόπιν αιτήσεων των κατηγορουμένων. Επί της ουσίας το δικαστήριο αναγνωρίζει τις οφειλές της Energa μόνο προς το ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 72 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχουν κατατεθεί 85 εκατομμύρια ευρώ. Η οφειλή δεν φαίνεται να έχει εξοφληθεί λόγω γραφειοκρατίας αν και η εταιρία έχει καταθέσει το ποσό. Η έδρα καταδίκασε ακόμα πέντε κατηγορούμενους για ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, επιβάλλοντας ποινές 1 έως 2 ετών με τριετή αναστολή.

Αθώοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Αχ. Φλώρος, πατέρας του Αριστείδη, και ο επιχειρηματίας Βασίλης Μηλιώνης που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών. Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε τελεσίδικα η υπόθεση των δύο παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά από πολύμηνη διαδικασία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε σήμερα την ετυμηγορία του για την υπόθεση των δύο εταιρειών που, κατά τη δικογραφία, δεν απέδιδαν στο Δημόσιο φόρους και τέλη που εισέπρατταν από τους πελάτες τους. Υπενθυμίζεται πως ο επιχειρηματίας Άρης Φλώρος είναι εκτός φυλακής από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Φλώρος έχει εκτίσει ποινή 3 ετών και 11 μηνών, εκ των οποίων τα 2 έτη εργαζόταν στη φυλακή (με αποτέλεσμα να μετράνε εις διπλούν). Μετά την έκδοση της απόφασης με δήλωσή του ο εκ των συνηγόρων του κ. Φλώρου, Βασίλης Χειρδάρης ανέφερε πως η κρίση του δικαστηρίου αποκαθιστά τη λογική στην υπόθεση Φλώρου. Σύμφωνα με τον ποινικολόγο «μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης, το δευτεροβάθμιο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία». Ο συνήγορος του αθωωθέντος επιχειρηματία Βασίλη Μηλιώνη, Μανώλης Τρούλης, σε δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον εντολέα του και ανέφερε πως «πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την αλήθεια».

lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button