Φιλέτο μοσχάρι με κράνμπερυ σως και νιόκι
Υλικά για 3 άτομα
3 μοσχαρίσια φιλέτα 2 εκ. πάχος
3 φρ. κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1-2 κ.σ. βούτυρο
2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
50μλ λευκό κρασί
1/2 κύβο κότας η λαχανικών
100γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
2-3 κ.σ. κρανμπερυ σως
3 κ.σ. μαιντανός ψιλοκομμένος
300γρ φρέσκα νίοκι βρασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες τους
Πιπέρι , αλάτι , πάπρικα γλυκιά , ρίγανη , ελαιόλαδο.
Εκτέλεση
Έχουμε βγάλει εκτός ψυγείου για ώρα τα φιλέτα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου (αφού πρώτα έχουν ξεπαγώσει πλήρως στην συντήρηση του ψυγείου) . Τα μαρινάρουμε με αλάτι , πιπέρι , ρίγανη , πάπρικα και τα θωρακίζουμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά από κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα . Συνεχίζουμε σε ταψάκι στο φούρνο για 4-5λ για να είναι μισοψημένα και 5-7λ για να είναι καλά ψημένα . Παράλληλα κάνουμε τη σάλτσα μας . Στο ίδιο τηγάνι σκουπίζουμε το καμμένο λάδι και σε μέτρια φωτιά βάζουμε το βούτυρο να λιώσει για να μαλακώσουμε το φρ κρεμμυδάκι , προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις σβήνουμε με το κρασί . Αφήνουμε να εξατμισθεί και προσθέτουμε τον κύβο και 1/2 ποτήρι ζεστό νερό . Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μειωθούν τα υγρά για μερικά λεπτά . Προσθέτουμε το τυρί κρέμα την κράνμπερυ σως και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί . Αν είναι αρκετά ρευστή η σάλτσα μας βάζουμε λίγο επιπλέον βούτυρο . Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει 2-3λ . Εν τω μεταξύ έχουν γίνει τα φιλέτα τα βάζουμε και αυτά στη σάλτσα μας , προσθέτουμε το μαιντανό το πιπέρι και αφαιρούμε από τη φωτιά . Στο σερβίρισμα βάζουμε το φιλέτο με λίγη από τη σάλτσα μας , στο πλάι τα νίοκι και επιπλέον σάλτσα πάνω σ αυτά . Αντί για νιόκι μπορούμε να έχουμε ρύζι μπασμάτι , ένα απλό ριζότο η πουρέ πατάτας .
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ
του Νίκου Καζαντζή