ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει μόνο 28 ημέρες (video)

Πρόκειται για μία από τις πιο διαδεδομένες απορίες εκατομμυρίων ανθρώπων στο πέρασμα των χρόνων, ωστόσο η εξήγηση έχει τις ρίζες της αρκετούς αιώνες πίσω και συγκεκριμένα από τα χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας τον 1ο προ Χριστού αιώνα.

Αρχικά, τα ρωμαϊκά ημερολόγια είχαν 10 μήνες κι όχι 12 όπως έχουν τα σημερινά, καθώς οι μέρες του χειμωνιάτικου ψύχους θεωρούνταν αναξιοποίητες λόγω της απουσίας γεωργικών εργασιών, ενώ μόλις περί το 700 π.Χ προστέθηκαν οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος, οι οποίοι ήταν και οι τελευταίοι του χρόνου, καθώς η έναρξη του νέου έτους συνέβαινε τον μήνα Μάρτιο.


Το κάθε έτος ήταν από τη μία χωρισμένο όπως και σήμερα σε 12 μήνες, ωστόσο τις περισσότερες χρονιές οι ιερείς που ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της «ευθυγράμμισης» του ημερολογίου με τις δύο ετήσιες ισημερίες αναγκάζονταν να προσθέτουν και να αφαιρούν ημέρες.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
Χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα είναι το έτος 46 π.Χ, όταν και το έτος αρίθμησε συνολικά 445 ημέρες αντί για 365, αναγκάζοντας τον Ιούλιο Καίσαρα να λάβει δραστικά μέτρα, αλλάζοντας οριστικά την δομή του ημερολογίου με την συνδρομή του Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ο Σωσιγένης, έχοντας μελετήσει τα δεδομένα προγενέστερων ερευνητών σχετικά με την θέση και την περιστροφή της Γης σε σχέση με τον Ήλιο, προσδιόρισε την διάρκεια του ενός έτους στις 365,242 ημέρες, αποφασίζοντας να διατηρήσει τους 12 μήνες και την σειρά τους (με πρώτο τον Μάρτιο), αφήνοντας όμως τον Φεβρουάριο τελευταίο και μόνο με 29 ημέρες ως τον τελευταίο μήνα του έτους.

Μάλιστα, η 29η ημέρα του μήνα αφαιρέθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, ο οποίος ήθελε ο μήνας που έφερε το όνομά του να είναι «πλήρης» με 31 ημέρες.

Οι αλλαγές αυτές μπορεί από την μία να έδωσαν λύση στο αλαλούμ που επικρατούσε μέχρι τότε, όμως δημιούργησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις, γεγονός που ώθησε τους επιστήμονες να αλλάξουν τον μήνα έναρξης της χρονιάς από τον μήνα Μάρτιο στον Ιανουάριο, δημιουργώντας έτσι μία κατάσταση που διατηρείται μέχρι τις ημέρες μας.

Τα δίσεκτα έτη και οι 6 ώρες που περισσεύουν κάθε χρόνο
Το γεγονός, όμως, ότι σε κάθε χρόνο «περίσσευαν» σχεδόν 6 ώρες, ώθησε τους επιστήμονες στην προσθήκη μίας επιπλέον ημέρας σε βάθος τετραετίας, ονομάζοντας τις χρονιές αυτές δίσεκτες, ενώ η κάθε επιπλέον ημέρα τοποθετούνταν στον μήνα Φεβρουάριο, ο οποίος και κάθε τέσσερα χρόνια αποκτούσε 29 ημέρες αντί για 28.


gazzettaplus.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button