Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Φάρμακα: Πόσα πλήρωσαν το 2022 οι πολίτες και πόσα ο ΕΟΠΥΥ

Όπως φαίνεται από τις πρώτες εκτιμήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, πέρυσι ο ΕΟΠΥΥ κλήθηκε να καταβάλει περί τα 2,5 δισ. ευρώ, όμως διαθέτει μόλις 1,24 δισ. ευρώ.

Πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία, με τον ΕΟΠΥΥ να μην μπορεί να καλύψει ούτε τα μισά! Ειδικότερα όπως φαίνεται από κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, πέρυσι ο ΕΟΠΥΥ κλήθηκε να καταβάλει περί τα 2,5 δισ. ευρώ, όμως διαθέτει μόλις 1,24 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr σε ένα πρώτο επίπεδο περίπου 1 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας ως συμμετοχή κατά την προμήθεια των φαρμάκων που μας έγραψε ο γιατρός (10%-25%), ή επειδή το αγοράσαμε εξολοκλήρου χωρίς να αποζημιωθούμε επειδή ήταν φτηνό. Από τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ, όπως είπαμε περίπου τα μισά τα πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ, ενώ τα υπόλοιπα τα έβαλαν οι φαρμακευτικές.

Όπως προκύπτει από τα γραφόμενα σε επιστολή που εστάλη πριν από μερικές ημέρες στον Υπουργό Υγείας από εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, το 2022 οι επιστροφές (clawback και rebate) των φαρμακευτικών εκτιμώνται στα 685 εκατ. ευρώ. Αυτά βέβαια αφορούν σε ποσά που προσδιορίζονται για αποζημιώσεις φαρμάκων που δεν βρίσκονται στους λεγόμενους κλειστούς προϋπολογισμούς.

Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ με τα 1,25 δισ. ευρώ που αποζημιώνει τα φάρμακα που διακινούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία, «προσανατολίζει», τα 300 εκατ. ευρώ σε κλειστούς προϋπολογισμούς και 940 εκατ. ευρώ στα υπόλοιπα. Έτσι μόλις για τα φάρμακα που αποζημιώνονται εκτός κλειστών μπορούμε να έχουμε γνώση για τις εκπτώσεις και το clawback.

Αν τώρα συνδυάσουμε το γεγονός ότι από τα 300 εκατ. ευρώ δεν εκτιμάται να προκύψει clawback καθώς αυτό έχει ήδη προσμετρηθεί στην έκπτωση που έδωσαν οι εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στους κλειστούς προϋπολογισμούς, τότε φαίνεται πως συνολικά οι φαρμακευτικές εταιρείες επιβαρύνονται για το 2022 με πάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο για τα φάρμακα κοινότητας.

Αυτό που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι πως από την όλη αυτή διαδικασία, ο πολίτης δεν επωφελείται. Μπορεί χρόνο με το χρόνο ο ΕΟΠΥΥ να απολαμβάνει μεγαλύτερων εκπτώσεων και επιστροφών από τις εταιρείες, όμως αυτό δεν περνά στο λογαριασμό που θα πρέπει να πληρώσει για την προμήθεια φαρμάκων, καθώς το ποσό της συμμετοχής του παραμένει το ίδιο. Αυτό συμβαίνει γιατί η λιανική τιμή δεν μειώνεται, αλλά μόνο το ποσό που δίνει ο ΕΟΠΥΥ ως αποζημίωση.

Το στοίχημα της μείωσης του clawback

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η προαναφερθείσα επιστολή, χωρίς ακόμη να είναι τίποτα δεδομένο, ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε πέρυσι και για Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία διακινούνται από τα 34 δικά του φαρμακεία είτε είναι νοσοκομειακά φάρμακα που τα προμηθεύονται οι ιδιωτικές κλινικές, περί το 1,49 δισ. ευρώ.

Από τα παραπάνω, τα 850 είναι η αποζημίωση του οργανισμού, ενώ τα υπόλοιπα είναι clawback και rebate. Εδώ η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη. Τα 470 αποτελούν «καθαρό» clawback και τα υπόλοιπα 170 απoτελούν εκπτώσεις δηλαδή rebate.

Με βάση λοιπόν όλα τα προηγούμενα, το clawback το οποίο προκύπτει για τις φαρμακευτικές μόνο από τον ΕΟΠΥΥ διαμορφώνεται για το 2022 στα 828 εκατ. ευρώ, έναντι 926 εκατ. ευρώ το 2021 και 889 εκατ. ευρώ το 2020. Επιτυγχάνεται δηλαδή καθαρή μείωση ανάμεσα στο 2020 και το 2022 της τάξης των 61 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι «πολύτιμο» ως προς την υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που απαιτεί μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ. Τη συνταγή αυτή βέβαια χαλάει το νοσοκομειακό clawback το οποίο ξεφεύγει για το 2022 δραματικά και ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί.

ygeiamou.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button