Αυτοδιοίκηση

Ευρεία πλειοψηφία για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με διαφοροποιήσεις από την ΚΕΔΕ

po-dimotiko-27-4-20151

Η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση όχι όμως και ομοφωνία επιτεύχθηκε πριν από λίγη ώρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου αναφορικά με το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους δήμους της χώρας να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Είναι αξιοσημείωτο πως στη τελική του απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία (σ.σ. την ψήφο των παρατάξεων Παπαναστασίου, Μοσχολιού και Τραπεζιώτη) το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου διαφοροποιείται από την απόφαση της ΚΕΔΕ , εγκρίνοντας την διάθεση πόρων που προέρχονται  από κωδικούς που δεν κινούνται, δηλαδή ποσών που δεν είναι απολύτως  αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του δήμου.

po-dimotiko-27-4-20153Στην αρχή της συζήτησης έγινε γνωστή η αποστολή εξωδίκου από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» (διαβάστε σχετικά εδώ) για το θέμα της ΠΝΠ , ενώ ακολούθησε η παρέμβαση του δήμαρχου Αγρινίου κ. Γιώργου Παπαναστασίου που τόνισε πως η σημερινή απόφαση της ΚΕΔΕ (μετα την συνάντηση με τον πρωθυπουργό) είναι στη σωστή κατεύθυνση ζητώντας να μπουν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα σε νόμο και να αποσαφηνιστούν, ώστε οι δήμοι να μην περιέλθουν σε δεινή θέση.

po-dimotiko-27-4-20157«Είναι απαράδεκτη η Π.Ν.Π. πέραν των νομικών ζητημάτων που εγείρονται , όμως μπροστά στην έκτακτη κατάσταση που υπάρχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κωφεύει. Μπορούμε να συνδράμουμε, χρειάζεται όμως και άμεση νομοθετική λύση που θα λύνει νομικά θέματα», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Π. Μοσχολιός,  συμπληρώνοντας πως η Τ.Α. θα πρέπει να βρει τα χρήματα που μπορούν να δοθούν.

po-dimotiko-27-4-20156Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης « Ανατροπή Τώρα» Δημήτρης Τραπεζιώτης  που τόνισε πως η ΠΝΠ πλήττει καίρια την  αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε όμως παράλληλα “υποκρισία”  την στάση αιρετών που ανέχτηκαν την αφαίμαξη που υπέστησαν οι δήμοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

po-dimotiko-27-4-20155Για υλοποίηση  επιθυμίας της τρόικας έκανε λόγο ο κ. Τίμος Παπανικολάου της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  που τόνισε πως η αναγκαιότητα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι η εξυπηρέτηση του χρέους. «Μας προετοιμάζουν για τρίτο μνημόνιο. Στην συνεδρίαση της ΠΕΔ κάναμε υποχώρηση για να υπάρχει ομόφωνη απόφαση, όμως δεν μπορούμε να συναινέσουμε  σε λογικές που συνθλίβουν τα λαϊκά στρώματα για να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

po-dimotiko-27-4-201512Για μνημονική δέσμευση της κυβέρνησης έκανε λόγο και ο Στέλιος Μερμήγκης του «Ανυπότακτου Αγρινίου»  στην συνέχεια, που υπογράμμισε πως τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων παραδίδονται σε υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακολουθία ως προς τις προεκλογικές της υποσχέσεις και ζήτησε από το Σώμα ο δήμος να μην δώσει ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά του διαθέσιμα.

Ακολούθησαν αρκετές παρεμβάσεις από δημοτικούς συμβούλους και τελικά  η μεγάλη πλειοψηφία του Συμβουλίου αποφάσισε να κινηθεί στο πνεύμα της σημερινής απόφασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με την προϋπόθεση να διαφυλαχτούν τα  χρήματα που δεν μπορούν αν δοθούν ,αλλά να κατατεθούν στην Τράπεζας της Ελλάδος όσα δεν είναι απολύτως αναγκαία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button