PressαρίσματαΡοή Ειδήσεων

Οι ευχές Τραπεζιώτη για τις γιορτές, ο Χάιντεγκερ κι ένα “φχαριστούμε, παρομοίως”

Η ανακοίνωση από τον Δημήτρη Τραπεζιώτη έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία χθες το μεσημέρι την ώρα που οι κόσμος έπινε τσίπουρα για να ζεσταθεί.

Μόλις την διαβάσαμε σκεφτήκαμε ότι ίσως κάποιον κάρφωνε αλλά τελικά όχι, ο άνθρωπος “χρόνια πολλά” ήθελε να μας πει.

Κάπως φιλοσοφικά “χρόνια πολλά” αλλά στην ουσία περί ευχών επρόκειτο. Εκεί που ήμασταν την διαβάσαμε, ένας-δύο το πήραν πάνω τους ότι είναι ευχές και μετά σκεφτήκαμε τον Θόδωρα στο Παναιτωλικό όρος να διαβάζει αυτό το κείμενο:

“Εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλή και Δημιουργική Χρονιά.

Το 2019 να είναι έτος υπέρβασης.Υπέρβασης του ατομοκεντρισμού και της χρησιμοθηρίας ώστε η κοινωνική αλληλεγγύη να είναι πράξη υπαρκτικής γνησιότητας και αυθεντικότητας.

Υπέρβασης των μνημονιακών πολιτικών, της λιτότητας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Υπέρβασης της δυναστικής κομματοκρατίας για την χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή όλων μας στο πολιτικό άθλημα για την υπεράσπιση και την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Με θάρρος, αισιοδοξία και ελπίδα το 2019 να είναι αφετηρία μιας νέας αυτοδιοικητικής περιόδου για να γίνει ένα ποιοτικό άλμα στο Δήμο μας, για να ανοίξει μια οραματική και ελπιδοφόρα προοπτική και να ξεκολλήσει επιτέλους αυτός ο τόπος από το τέλμα, την υστέρηση και την υποβάθμιση.

Για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Ενωτική Πρωτοβουλία

Δημήτρης Τραπεζιώτης”

Τρεις υπερβάσεις, μια αφετηρία, το τέλος των μνημονίων(δεν τελείωσαν ακόμα;),της κομματοκρατίας, της λιτότητας, των ανισοτήτων, η αρχή της χειραφέτησης της Αυτοδιοίκησης…

Και η υπαρκτική γνησιότητα και αυθεντικότητα! “Υπαρξιακή πρέπει να εννοεί”, είπε ένας αφελής στην παρέα. Ανόητο, μικρό, λαϊκό παιδί που δεν έχει ιδέα από Χάιντεγκερ!

Όπως λέει ο Γερμανός φιλόσοφος, ειδικά στο “Είναι και Χρόνος” η κοινωνική ζωή δεν αποτελεί εγγύηση αυθεντικότητας , αντίθετα η σύγχρονη κοινωνική ζωή επιβάλλει τη «δικτατορία» του «αυτοί» πάνω στο άτομο.

Το υπαρκτικό υποκείμενο βρίσκεται ριγμένο σε ένα κόσμο προκατασκευασμένο, σε ένα εξωτερικό περιβάλλον που έχει επικαθορίσει το σύνολο των ατομικών του χαρακτηριστικών και, η πορεία προς την αυθεντικότητα σημαίνει υπέρβαση αυτού του εξωτερικού καθορισμού, μεταποίησή του σε υπαρκτική ενεργητικότητα, μετάβαση από την παθητική αποδοχή των κοινωνικών καταναγκασμών σε μια κατάσταση αυθορμησίας και δημιουργικότητα!

Ανοίχτε και κανα βιβλίο να ξεστραβωθείτε, εκλογές έρχονται, θα πέσουν διαγωνίσματα!

Σε κάθε περίπτωση, νοηματικά και εννοιολογικά ο Δ. Τραπεζιώτης τα έδωσε όλα,έσπασε όλα τα κοντέρ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ευχές του κλείνουν με τον τίτλο της Πρωτοβουλίας του η οποία φέρεται να είναι “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ” με κεφαλαία γράμματα.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι όταν μόνο οι γιορτινές ευχές θέλουν να έχεις διαβάσει φιλοσοφία για να βγουν πέρα;

Ο πήχης των ευχών και των ανακοινώσεων μπήκε πλέον πολύ ψηλά και η δική μας ευχή είναι να μην ακολουθήσει άλλος υποψήφιος διότι δεν θα καταλαβαίνουν και πολλά οι ψηφοφόροι.

Πρέπει πάντως να πούμε ότι οι ευχές ήταν πολύ πρωτότυπες κι από κείνες που σε κάνουν να λες “παρομοίως” για να είσαι καλυμμένος!

η συντακτική υπαρκτική μονάδα

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close