Γεγονότα

Εξορκισμοί; Κι όμως γίνονται…

epi-eksorkismos-ellada

Αίσθηση προκάλεσε πριν από λίγες μέρες η είδηση πως μια νεαρή γυναίκα, από χωριό της Τριχωνίδας, αλληλομηνύθηκε με τα μέλη της οικογενείας της καταγγέλλοντας πως την οδήγησαν σε μοναστήρι της περιοχής για εξορκισμό!

Συγκεκριμένα η 29χρονη κόρη μήνυσε την περασμένη Δευτέρα τους δύο γονείς και μια αδερφή της  για ενδοοικογενειακή βία και μεταξύ άλλων που κατήγγειλε- υποστήριξε ότι οι δικοί της την πήγανε για εξορκισμό στο μοναστήρι του Βλοχού όπου διαδραματίστηκε και επεισόδιο μεταξύ τους. Μάνα, πατέρας και η άλλη αδερφή αρνήθηκαν τις καταγγελίες και υπέβαλλαν  μήνυση και αυτοί με τη σειρά τους για ψευδή καταμήνυση. Αποτέλεσμα όλοι να συλληφθούν ,να σχηματισθούν δικογραφίες και να παρουσιαστούν στον Εισαγγελέα.
Η υπόθεση επανέφερε στο προσκήνιο την κουβέντα για τους εξορκισμούς, ζήτημα που είναι υπαρκτό. Σύμφωνα με πηγές από τη Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας πολλοί είναι οι συνάνθρωποι μας που  κατά καιρούς καταφεύγουν σε ιερείς και μοναστήρια γιατί θεωρούν ότι έχουν καταληφθεί από κάποιο δαιμόνιο. «Σε ότι αφορά το θέμα του εξορκισμού με τη Θεία Χάρη οι ιερείς μπορούν να ανταπεξέλθουν αλλά η Εκκλησία, όπως και η Μητρόπολη αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα με φειδώ και επιφύλαξη» αναφέρουν.
Γενικότερα πάντως, η επίσημη Εκκλησία ζητά και από τους πιστούς να είναι φειδωλοί σε τέτοια θέματα, αφού είναι γνωστές πολλές υποθέσεις που ενώ είχαν μέσα αυτή την παράμετρο τελικά αφορούσαν κάτι άλλο. Και ο εξορκισμός ή καταληψία από το διάβολο ήταν προπέτασμα υποθέσεων που κάτι άλλο υπέκρυπταν.

Η εμπειρία ενός ηγούμενου

Το «Γεγονός»  απευθύνθηκε για το θέμα και στον  Πατέρα Πολύκαρπο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αμπελακιώτισσας. «Η βασκανία είναι μια κατάσταση που έχει να κάνει με πειρασμό σατανικό. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει πολλές φορές αλλά δυστυχώς έχει επικρατήσει στους ανθρώπους να ξεματιάζουν ο ένας τον άλλο. Αυτό δεν είναι σωστό, γιατί η βασκανία έχει να κάνει με σατανική επήρεια και ο ιερέας μπορεί να προφυλαχτεί σε περίπτωση που εμφανιστεί το δαιμόνιο την ώρα που λέει την προσευχή, με το να κρατά το σταυρό και φορώντας το πετραχήλι, ενώ για τους υπόλοιπους ανθρώπους δεν είναι έτσι. Δε φταίει ο άνθρωπος που βασκάνει, αλλά η σατανική επήρεια σε αυτόν, η οποία έχει να κάνει με τα συναισθήματα του φθόνου και της ζήλιας. Ο σατανάς υπάρχει, είναι πρόσωπο 8.000 ετών…».
Τονίζει ο πατέρας Πολύκαρπος πως ο εξορκισμός, είναι κάποιες ευχές που έχουν να κάνουν την αποτροπή του σατανά.»Ακόμα και στη βάπτιση ο Ιερεύς κάνει κάτι σαν εξορκισμό με τις ευχές που διαβάζει. Άνθρωποι που έχουν πρόβλημα βασκανίας ή ότι άλλο, έρχονται εδώ για να βοηθηθούν» αναφέρει . Και διηγείται: «Πολύ  βαριά  περιστατικά εδώ στο μοναστήρι όσο είμαι εγώ τουλάχιστον, δεν έχουν υπάρξει. Παλιότερα όμως, και αυτά τα γνωρίζω από περιγραφές, έρχονταν εδώ άνθρωποι με δαιμόνιο για να θεραπευτούν από το χέρι του Αγίου Πολυκάρπου και όταν έφταναν κοντά στο μοναστήρι τα δαιμόνια ωρύονταν. «Βρε καψαλισμένε….» φώναζαν, καθότι ο Άγιος Πολύκαρπος είχε βρει θάνατο στην πυρά. Προσωπικά μου έτυχε τέτοια περίπτωση πηγαίνοντας κάποτε στην Αθήνα, σε μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Πολυκάρπου. Μια κοπέλα είχε δαιμόνιο λόγω μαγείας. Το δαιμόνιο ωρύονταν: «Δε βλέπετε τον Πολύκαρπο; Πολύκαρπε, εγώ σε έβαλα στη φωτιά να σε κάψω και τώρα με καις εσύ;»
Και καταλήγει συμπερασματικά ο πατέρας Πολύκαρπος: «Αν ο καθ’ ένας από μας ακολουθεί την πνευματική ζωή, την προσευχή, την εξομολόγηση, ο σατανάς δεν μπορεί να τον αγγίξει. Αυτό που έχω να πω εγώ, είναι πως όποιος ξέρει να πετάει, δεν τον πιάνει ο σατανάς…».
Για το θέμα των εξορκισμών και το γεγονός ό΄τι εξακολουθούν να να γίνονται και στην περιοχή μας, ο ψυχίατρος κ. Χ.Σκαμνέλος απαντά: «Δυστυχώς γίνονται ακόμη. Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα ανήκουν στο παρελθόν.Ξεκινούν απ’τον μεσαίωνα. Σε επίπεδο που οι άνθρωποι νιώθουν πως ο εξορκισμός τους βοηθά, είναι από αυθυποβολή και έτσι αρνούνται την ουσιαστική βοήθεια της επιστήμης. Όσες φορές έχω δει «εξορκισμό»¨τα συμπτώματα εξηγούνται όλα ως ψυχοπαθολογία.

Από την εφημερίδα “Γεγονός”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button