ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Εξώδικο για προσβλητικά σχόλια στο facebook από γνωστο γιατρό του Αγρινίου

Υποχρεώθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη τρεις γυναίκες για όσα έγραψαν σε βάρος του

Tο ίντερνετ και τα social media είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο καθένας μπορεί ελεύθερα να εκφράσει τις απόψεις του, να έχει διαρκή επαφή με τον έξω κόσμο, να δημιουργεί ομάδες και να μοιράζεται πληροφορίες για συγκεκριμένα θέματα.


Στον 21ο αιώνα, βέβαια, τα πράγματα μοιάζουν να ξεφεύγουν απότομα. Στην εποχή που τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εξαπλώνονται ραγδαία, εξαπλώνεται παράλληλα και η συζήτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της προσωπικότητας του χρήστη.

Η προσβολή της προσωπικότητας μέσω των social media πολλές φορές λόγω και της ίδιας της πλατφόρμας, δείχνουν πως δεν μπορεί να ελεγχθεί ουσιαστικά η εξακρίβωση των στοιχείων και των λεγομένων του κάθε χρήστη. Στα ΜΜΕ πλέον η πλατφόρμα προσπαθεί μέσα από ειδικές σελίδες να περιορίσει το ψευδές και υβριστικό περιεχόμενο.

Πρόσφατα, στο Αγρίνιο υπήρξε ένα παράδειγμα συκοφαντικής δυσφήμισης κατά ιδιώτη ιατρού, όταν διαπιστώθηκε η δημοσίευση ιδιαίτερα αρνητικών σχολίων σε κλειστή ομάδα του facebook, επικρίσεων και δυσφημιστικών γεγονότων εναντίον του.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός γυναικολόγος – μαιευτήρας, Ιωάννης Κοσμάς έστειλε εξώδικο σε τρεις γυναίκες από το Αγρίνιο για συκοφαντική δυσφήμιση μετά από προσβλητικά σχόλια σε αγρινιώτικη ομάδα στο facebook , στο δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο και τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις ενώ παλαιότερα υπήρξαν και ασφαλιστικά μέτρα στην Αττική για διαγραφή προσβλητικών και συκοφαντικών αναρτήσεων.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως «ως δυσφήμηση μπορεί να θεωρηθεί κάθε ακούσια ή εκούσια προφορική ή γραπτή δήλωση που βλάπτει την φήμη του θιγόμενου. Για το λόγο αυτό, η ελληνική δικαιοσύνη διακρίνει τη δυσφήμηση σε «απλή» (ισχυρισμός ή διάδοση ανακριβούς πληροφορίας που βλάπτει την τιμή ή την υπόληψη κάποιου) και «συκοφαντική» (αν το γεγονός είναι ψευδές και ο υπαίτιος γνώριζε ότι ήταν ψευδές). Και οι δύο περιπτώσεις δυσφήμισης συνιστούν αδικήματα του ποινικού κώδικα και επισύρουν- σε περίπτωση δικαίωσης του θιγόμενου- ποινές φυλάκισης και χρηματικής αποζημίωσης».

Στα του Αγρινίου, το εν λόγω γκρουπ όπου και έγιναν τα σχόλια αποτελείται μόνο από γυναίκες, ενώ μάλιστα το ένα εκ των αρνητικών σχολίων κατά του Αγρινιώτη ιατρού έγινε από γυναίκα που δεν είναι ασθενής του. Με το εξώδικο ο γιατρός προειδοποίησε πως αν δεν ανακληθούν τα προσβλητικά για την τιμή και την υπόληψή του και παράλληλα δεν τοποθετηθούν δημόσια, ζητώντας συγγνώμη τότε το θέμα θα οδηγούνταν στις δικαστικές αίθουσες.

Κατά το παρελθόν στην περίοδο «άνθισης» ομάδων όπως αυτές ή και παρεμφερείς, όπως τα λεγόμενα «μαμαδογκρούπ» , γίνονταν αναρτήσεις με αντιεπιστημονικές ή και επικίνδυνες συμβουλές, χωρίς αξιόπιστες πηγές ή από πληροφορίες του διαδικτύου.

Δεν πρόκειται για γενίκευση αλλά δεν ήταν και λίγες οι αναρτήσεις που έκαναν γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες να αντιδράσουν και να επιστήσουν την προσοχή για το φαινόμενο…

Είναι γεγονός, πλέον, πως δεν είναι λίγες οι φορές που «χρήστες» κοινωνικών δικτύων υποχρεώθηκαν στο τέλος να «πληρώσουν» ακριβά τα σχόλια τους, για υβριστικό, προσβλητικό ή και ψευδές περιεχόμενο.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button