ΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Εξεταστική για την Υγεία: Περαιτέρω έρευνα για Σαλμά-Βορίδη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αρθροσκοπήσεις

Περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών από την δικαιοσύνη ή από τη Βουλή, αφού το πόρισμα το αφήνει ανοιχτό, για τον Μάκη Βορίδη και τον Μάριο Σαλμά ζητούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο πόρισμα τους για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων και κάνουν λόγο για μεγάλη οικονομική ζημιά του Δημοσίου.

Μάλιστα όσον αφορά τον κ.Βορίδη οι βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται και τη δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή από τις 8 Μαΐου του 2017 για τον κ.Βορίδη σύμφωνα με την οποία του καταλογίζεται ζημιά για το Δημόσιο στο ποσό των 825.000 ευρώ.

«Χρήζει περαιτέρω έρευνας ο τρόπος κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροπάθειας. Ιδίως χρειάζεται να εξειδικευθούν οι ευθύνες των επικεφαλής των εισηγητικών οργάνων, του εκδώσαντος την υπουργική απόφαση τότε υπουργού Υγείας κ. Βορίδη για την εισαγωγή της κατάφωρα εσφαλμένης ρύθμισης παρά την αντίθεση δύο διευθύνσεων του Υπουργείου σχετικά με το αποζημιούμενο ποσόν, του κ. Μάριου Σαλμά για τις ενέργειες επιχειρηματικής εκμετάλλευσης μιας καταφανώς λαθεμένης και επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον κοστολόγησης, καθώς και κάθε τρίτου αναγκαίως συμπράξαντος»,

Το πόρισμα «εμπλέκει» και Σκανδαλάκη και Κοντό

Στο πόρισμα όπως αναφέρονται και δύο πρόσωπα που δεν είναι υπουργοί , ο πρώην Πρόεδρο του ΚΕΣΥ και πρώην βουλευτής της ΝΔ Παναγιώτης Σκανδαλάκης και ο πρώην Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός. Ευθύνες επιρρίπτονται και στον τότε και τώρα πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Γιώργο Πατούλη χωρίς όμως το όνομα του να αναφέρεται στο συμπέρασμα του πορίσματος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο πόρισμα τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον Μάκη Βορίδη «ο κ. Βορίδης ελέγχεται πρωτίστως για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, την εν γένει έλλειψη διάθεσης περαιτέρω διερεύνησης του θέματος ώστε να προστατευθούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια οικονομικά, καθώς και η άγνοια ή υποβάθμιση κρίσιμων θεμάτων, όπως της διαφοράς των ιατρικών πράξεων από τα ΚΕΝ.»

Για τον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά ο όποιος την επίμαχη περίοδο δεν ήταν υπουργός και δεν υπάρχει υπογραφή του στην συγκεκριμένη υπόθεση οι βουλευτές του ΣυΡιζΑ τον κατηγορούν για αντιδεοντολογική συμπεριφορά και για τεράστια ηθική απαξία ενώ κάνουν λόγω και για βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης.
«Ο κ. Σαλμάς, αν και δεν ασκούσε δημόσια εξουσία κατά την επίμαχη περίοδο, ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά με σκοπό την προώθηση της μεθόδου της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ενώ η εν γένει δράση του φανερώνει όχι μόνο αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ,ΙΣΑ κλπ) , τη πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας.
Εν κατακλείδι και προεχόντως σημειώνεται η τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά και σημειώνεται ότι με παρόμοιες πράξεις και παραλείψεις που σκοπό έχουν την προσπόριση αθέμιτου ή, πάντως, μη δικαιολογημένου οικονομικού οφέλους υποβαθμίζεται έως καταρρακώσεως το κύρος που οφείλει να διαθέτει ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Οι ευθύνες Σκανδαλάκη και Κοντού

Ως προς τα δύο μη πολιτικά πρόσωπα τώρα όσον αφορά τον κύριο Παναγιώτη Σκανδαλάκη οι βουλευτές του ΣυΡιζΑ μεταξύ άλλων επισημαίνουν.

«Αναφορικά με τον πρώην Πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Σκανδαλάκη, η εξέταση της υπόθεσης δημιουργεί ισχυρότατη εντύπωση ενός κρίσιμου ρόλου του όχι μόνο στη διαμόρφωση ενός σαθρού και σκόπιμα ασαφούς σκεπτικού που δημιούργησε μια επιστημονικά ανυπόστατη σύγχυση μεταξύ διαγνωστικής και επεμβατικής αρθροσκόπησης και, δι’ αυτού, στην κατάφωρη υπερκοστολόγηση της πράξης, αλλά και στην διατήρηση αυτών των στρεβλώσεων ως τη λήξη της θητείας του».

Ως προς τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ Δημήτρη Κοντό οι βουλευτές εκτιμούν πως πρέπει να ελεγχθεί για τη σύναψη σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με ένα ιατρείο το οποίο δεν είχε τις νόμιμες προδιαγραφές
«Αναφορικά με τον πρώην Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό, ελέγχεται πρωτίστως για τη σύναψη σύμβασης με ένα ιατρείο («Αρθροσκόπηση-Υπερηχοτομογραφία») το οποίο δεν ενέπιπτε στις νόμιμες προδιαγραφές των «ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων», αγνοώντας επιπροσθέτως όχι μόνο τις αντιρρήσεις του ίδιου του Οργανισμού στον οποίο προΐστατο, αλλά και την εν γένει αλληλογραφία των υπηρεσιών που ήδη έθετε εν αμφιβόλω της αποζημίωση μιας ιατρικής πράξης βάσει ΚΕΝ»

Ο ρόλος Πατούλη

Όσον αφορά τον τότε και τώρα πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Γιώργο Πατούλη το πόρισμα αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Ο ρόλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στην υπόθεση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης σχετίζεται κυρίως με τη δικαιοδοσία του, μεταξύ άλλων, να αδειοδοτεί τη λειτουργία και συστέγαση ιατρείων και να εγκρίνει το καταστατικό (και τη μετατροπή αυτού) των εγγεγραμμένων ως ιατρικών εταιρειών».

Μεθόδευση για να βρεθεί το Δημόσιο ζημιώμενο

Ακόμα συνολικά για την υπόθεση το πόρισμα κάνει λόγο για «σαθρό περιεχόμενο της απόφασης κοστολόγησης και για συνοδευτικές διαδικαστικές παρατυπίες στην αδειοδότηση του ιατρικού φορέα όπου διενεργούνταν οι εξετάσεις και στη σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ.

Κατά την άποψη της πλειοψηφίας αυτα δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας με αποτέλεσμα το δημοσιο να βρεθεί ζημιωμένο.

Ενώ υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ διατυπώνουν εγγράφως σειρά ερωτημάτων, ενστάσεων ή και αντίθετων γνωμών στην επιχειρούμενη αποζημίωση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης με 1.500€,
η ηγεσία των ανωτέρω φορέων, καθώς και του ΚΕΣΥ, με κορυφαίο τον τότε Υπουργό κ. Βορίδη που επέμεινε αγνοώντας τις αντιρρήσεις και προβαίνοντας σε σειρά παραλείψεων και παρατυπιών προσδιόρισαν το κόστος της εν λόγω μεθόδου στο αστρονομικό αυτό ύψος» .

«Τυπικό δείγμα διασπάθισης χρήματος»

Οι βουλευτές του ΣυΡιζΑ καταλήγουν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ένα τυπικό δείγμα διασπάθισης χρήματος η οποία συνετέλεσε μαζί με άλλες στην δημιουργία εκρηκτικών ελλειμμάτων σε πολλούς τομείς της εθνικής οικονομίας και οδήγησαν την Ελλάδα στην υπερχρέωση της

«Η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, παρέχει ισχυρότατες ενδείξεις ότι αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και της επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντος, ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής επιτήρησης της χώρας, φαινόμενα που συνετέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία εκρηκτικών ελλειμμάτων σε πολλούς τομείς της εθνικής οικονομίας και που οδήγησαν την Ελλάδα στην υπερχρέωσή της και στα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης – κοινωνικής εξαθλίωσης.

Είναι μια υπόθεση που πέραν του πολιτικού και ποινικού ενδιαφέροντος που έχει, αποδεικνύει την τεράστια εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να επιτευχθεί, όταν γίνονται όλα όσα απαιτούνται για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Η Εξεταστική Επιτροπή καταλήγει ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας ο τρόπος κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροπάθειας. Ιδίως χρειάζεται να εξειδικευθούν οι ευθύνες των επικεφαλής των εισηγητικών οργάνων, του εκδώσαντος την υπουργική απόφαση τότε υπουργού Υγείας κ. Βορίδη για την εισαγωγή της κατάφωρα εσφαλμένης ρύθμισης παρά την αντίθεση δύο διευθύνσεων του Υπουργείου σχετικά με το αποζημιούμενο ποσόν, του κ. Μάριου Σαλμά για τις ενέργειες επιχειρηματικής εκμετάλλευσης μιας καταφανώς λαθεμένης και επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον κοστολόγησης, καθώς και κάθε τρίτου αναγκαίως συμπράξαντος» .

Να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά που ξοδεύτηκαν για τις αρθροσκοπήσεις

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών που έκανα τις αρθροσκοπησεις και επιστροφή στο κράτος δια της διαδικαστικής οδού των χρημάτων που ξοδεύτηκαν

«Επίσης θα πρέπει να αναζητηθεί η κίνηση κεφαλαίων, από 12/2/2015, από τις εταιρίες “ΙΑΤΡΟΚΟΣΜΟΣ” και “ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΕ” η οποία μετονομάστηκε σε “ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ- ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Ε.Ε. ” προς τρίτα φυσικά πρόσωπα. Προς τούτο θα πρέπει να αναζητηθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εν λόγω εταιριών όπου, στο σκέλος των καταβολών ( χρεώσεων) , θα πρέπει να διερευνηθεί η αναγραφή ποσών που καταβλήθηκαν σε λογαριασμό ή λογαριασμούς τρίτων που σχετίζονταν με εξετάσεις αρθροσκοπήσεων που έλαβαν χώρα στις εν λόγω εταιρίες.
Σε κάθε περίπτωση τα ποσά που εκταμιεύθηκαν προς εφαρμογή αυτής της μη νόμιμης απόφασης πρέπει να επιστραφούν στο ακέραιο, ακόμα και δια της δικαστικής οδού».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button