Εξελίξεις: Συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για εκεχειρία 30 ημερών-αναμένεται η απάντηση της Ρωσίας

Σε συμφωνία κατέληξαν ΗΠΑ και Ουκρανία για εκεχειρία ενός μήνα στον πόλεμο με τη Ρωσία κατά τις διαπραγματεύσεις αξιωματούχων των δύο πλευρών στην Σαουδική Αραβία.
Η Ουκρανία δήλωσε ότι θα δεχόταν μια εκεχειρία 30 ημερών με τη Ρωσία μετά από συνομιλίες με τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία με στόχο τον τερματισμό των μαχών την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ και η Ουκρανία.
Βάσει της συμφωνίας αυτής, οι ΗΠΑ θα αποκαταστήσουν άμεσα την ανταλλαγή πληροφοριών και τη «βοήθεια ασφαλείας» στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα άρουν αμέσως την παύση στην ανταλλαγή πληροφοριών και θα συνεχίσουν τη βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία», αναφέρει κοινή δήλωση των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, την οποία κοινοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σκληρές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας: Ο Ρούμπιο ζητά από το Κίεβο να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις
Η συμφωνία ήρθε μετά από περισσότερες από οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανών αξιωματούχων και αμερικανικής αντιπροσωπείας υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στη σαουδαραβική πόλη Τζέντα.
«Η Ουκρανία εξέφρασε την ετοιμότητά της να αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ για τη θέσπιση μιας άμεσης, προσωρινής εκεχειρίας 30 ημερών, η οποία μπορεί να παραταθεί με αμοιβαία συμφωνία των μερών και η οποία υπόκειται στην αποδοχή και την ταυτόχρονη εφαρμογή της από τη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφεραν οι ΗΠΑ και η Ουκρανία σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επικοινωνήσουν στη Ρωσία ότι η ρωσική αμοιβαιότητα είναι το κλειδί για την επίτευξη της ειρήνης».
Η δήλωση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «θα άρουν αμέσως την παύση στην ανταλλαγή πληροφοριών και θα συνεχίσουν τη βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία».
Πηγή: iefimerida.gr