ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Έτσι θα λειτουργεί το «καλάθι νοικοκυριού»- παραδείγματα (video)

Το «καλάθι νοικοκυριού» που θεσπίζει η κυβέρνηση ως ανάχωμα στην ακρίβεια των προϊόντων πρώτης ανάγκης αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του μήνα.

Προς τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το «καλάθι νοικοκυριού» στα σούπερ μάρκετ. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, εξήγησε πώς θα λειτουργεί ώστε να συγκρατηθούν -όσο γίνεται- οι τιμές από τις ανατιμήσεις.


Διευκρίνισε ότι τα προϊόντα έχουν επιλεγεί με βάση τον όγκο της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ ενώ ένα δεύτερο βασικό κριτήριο είναι η ανελαστική ζήτηση σε αυτά τα προϊόντα. «Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο και να ανέβει η τιμή τους, δυστυχώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να αποφύγουν να τα αγοράσουν. Άρα αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή, θα πρέπει να εστιάσουμε κυρίως σε αυτά τα προϊόντα», πρόσθεσε ο Σ. Αναγνωστόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας εμπορίου, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, έδωσε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα:

Πρώτο παράδειγμα: Αν έχουμε ένα προϊόν ζυμαρικών ν. 6, που προτείνει μια αλυσίδα λιανικής πώλησης και έχει ανατιμηθεί μέσα στην περίοδο ενός μήνα κατά 2%, ενώ η συνολική κατηγορία ζυμαρικά όπως την παρακολουθεί η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, έχει ανατιμηθεί τον ίδιο μήνα κατά 5%, ο καταναλωτής που αγόρασε το προϊόν που βρίσκεται στο «καλάθι νοικοκυριού» έχει επιβαρυνθεί μόνο 2%, ενώ ο μέσος καταναλωτής έχει επιβαρυνθεί 5%.

Δεύτερο παράδειγμα: Ας πούμε ότι έχουμε ένα πακέτο μακαρόνια που κάνει 1 ευρώ. Εάν το μέσο πακέτο μακαρόνια σε όλη την οικονομία κάνει 1,10 μετά από ένα μήνα και το πακέτο το οποίο έχει μπει στο «καλάθι νοικοκυριού» από την επιχείρηση κάνει 1,05, ο καταναλωτής έχει κερδίσει 5 λεπτά. «Αυτό είναι κέρδος. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε, ότι η νέα τιμή θα ανατιμάται με βραδύτερο ρυθμό από ότι τα υπόλοιπα προϊόντα της οικονομίας. Αυτός είναι ο στόχος».

dikaiologitika.gr

Τοπική Διαφήμιση
papahanasiou graviera2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button