Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ετοιμάζουν κινητοποίηση για το μνημείο του Παντοκράτορα στο Μοναστηράκι Βόνιτσας

Βαριά φορτηγά διέρχονται σε κοντινή απόσταση από τον ναό

Κινητοποίηση μέσω κοινωνικών δικτύων έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 21 Ιουλίου στις 9:00 το πρωί μπροστά στο βυζαντινό μνημείο του Παντοκράτορα στο Μοναστηράκι της Βόνιτσας.

Σύμφωνα με τους κάτοικους φορτηγά αυτοκίνητα τεσσάρων και πέντε αξόνων, δηλαδή 40 τόνων και άνω  διέρχονται συνεχώς μπροστά από το μνημείο σε απόσταση μόλις δέκα εκατοστών, προκαλώντας φθορές.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και η Εφορία Βυζαντινών Μνημείων στο Μεσολόγγι καθώς και ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρουν κάτοικοι.

Σε μηνύματα τους οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες τονίζουν ότι σε περίπτωση που η εν λόγω κατάσταση συνεχιστεί η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη.

Λίγα λόγια για τον ναό

Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Στους κατοίκους του χωριού είναι γνωστό σαν Παντοκράτορας.

Είναι πολύ πιθανό το όνομα του Μοναστηρακίου  να προέρχεται απ’ αυτό. Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό του μοναστηριού. Ο ναός είναι κτισμένος σε μικρό ύψωμα και εξακολουθεί να παραμένει όρθιος παρά τις μεγάλες επισκευές και μετατροπές που έγιναν. Εξαιτίας αυτών δεν είναι εύκολο να καθοριστεί ο αρχικός τύπος του ναού. Έχουν προταθεί από τους ειδικούς δύο κύριες αρχιτεκτονικές φάσεις:
α) εποχής Δεσποτάτου και β) Τουρκοκρατίας.

Στο εσωτερικό του ναού σώζεται η κτιστή, με δύο σκαλοπάτια, βάση του επισκοπικού θρόνου που ακουμπά στο νότιο τοίχο και το αγιογραφημένο τέμπλο με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Τέλος σώζεται ένα ξυλόγλυπτο καλαίσθητο αναλόγιο – προσκυνητάρι, με συμβολικές απεικονίσεις στα πλάγια όπως: κλάδους φοίνικα, σταυρόσχημους ρόδακες και σκύμνους.

Πηγή

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close