Άποψη

Εθνικό νόμισμα ή διπλό νόμισμα

po-bassis-epamΓράφει ο Βασίλης Βάσσης , αναπληρωματικό μέλος του Ε.Σ.Σ.    Ε.ΠΑ.Μ.

Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και πιο έντονα έννοιες όπως εναλλακτικό νόμισμα, διπλό νόμισμα, παράλληλο νόμισμα, από κάποιους λαγούς του Πολιτικού συστήματος, όπως ο κ. Καρατζαφέρης, η κα. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Κατσανέβας και εσχάτως ο κ. Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής, αλλά και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν μιλάνε με σαφήνεια όταν ερωτώνται για αυτό το ζήτημα.

Το δεύτερο νόμισμα ή όπως αλλιώς το ονομάσεις, εισάγεται σε μια οικονομία αφενός γιατί το σκληρό πρώτο νόμισμα δεν επαρκεί για να πληρωθούν τα χρέη αλλά και οι υποχρεώσεις ενός κράτους (μισθοί, συντάξεις, παιδεία, υγεία, άμυνα, ασφάλεια κλπ.) και αφετέρου για να ξεφτιλιστεί η αξία της εργασίας, οι αξίες ακινήτων καθώς και κάθε άλλη αξία Οι κυβερνόντες μαζί με τα πολιτικά κόμματα του «Συνταγματικού Τόξου» όπως λένε, θα μας λένε ότι είναι επιστροφή σε Εθνικό Νόμισμα.
Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το διπλό νόμισμα δεν είναι μια καινούργια πρακτική. Ειδικά στην πατρίδα μας έχει επιβληθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με το ίδιο ακριβώς καταστροφικό αποτέλεσμα. Όπως  όταν επιβλήθηκε στα 1893 όταν τα τότε δύο κόμματα εξουσίας το Δεληγιαννικό και το Τρικουπικό είχαν φτάσει την τότε Ελλάδα σε μια αντίστοιχη θέση όπως εμείς σήμερα. Οι τότε δανειστές (οίκος Χάμπρο) και το παλάτι επέβαλαν έναν οικονομολόγο Αριστεριστή της εποχής τον Σωτηρόπουλο και μαζί με τους Ράλλη και Ευταξία ανέλαβαν την βρώμικη δουλειά να εισάγουν το δεύτερο νόμισμα, το «σκρίπ». Η κυβέρνηση αυτή κράτησε έξι μήνες αλλά η καταστροφή που έφερε ήταν τρομακτική.

Μετά ακολούθησε το «Δυστυχώς επτωχεύσμαμεν» του Τρικούπη και ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 που έφερε τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (ΔΟΕ). Μια άλλη φορά που επιβλήθηκε διπλό νόμισμα ήταν επί Ναζιστικής Κατοχής, όταν κυκλοφορούσε το Στρατιωτικό Μάρκο και η μεσογειακή δραχμή που τα εκτύπωναν οι κατακτητές. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο καταστροφικό. Χρειαζόταν εκατομμύρια για να αγοράσεις μια φέτα ψωμί. Έτσι και σήμερα αν επιβληθεί το διπλό νόμισμα τόσο οι συνταξιούχοι όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα είναι οι πρώτοι που θα χτυπηθούν απ’ αυτή τη λαίλαπα,  γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά θα πληρώνονται ένα μικρό μέρος σε ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του μισθού ή της σύνταξης σε δεύτερο μη μετατρέψιμο χρηματοπιστωτικό νόμισμα που μπορεί να είναι είτε IOU (Υποσχετική) είτε ένα άλλο νόμισμα (GEURO) όπως το αναφέρει στις εκθέσεις του ο νέος Υπουργός Οικονομικών (μόνο για να μπει αυτός στην Κυβέρνηση έγινε ο ανασχηματισμός).

Άντε τώρα ο συνταξιούχος ή ο δημόσιος υπάλληλος να πάει να ψωνίσει στο super market, στο φούρνο ή να πληρώσει το δάνειό του με αυτό το νόμισμα. Θα του λένε ότι εμείς θέλουμε ευρώ γιατί τους προμηθευτές μας τους πληρώνουμε σε ευρώ ή οι τράπεζες θα ζητάνε ευρώ γιατί τα δάνεια θα παραμείνουν σε σκληρό ευρώ.
Αν πάλι για να δώσει κάποια αξία στο Νόμισμα η κυβέρνηση, δώσει τη δυνατότητα να πληρώνονται οι φόροι με αυτό το νόμισμα τότε η φοροδιαφυγή θα χτυπήσει κόκκινο. Όσοι έχουν μετρητά στα στρώματα πατώντας στην ανάγκη των μισθωτών ή συνταξιούχων να βρουν ευρώ, θα παίρνουν στην μαύρη στην αρχή στο 50% και μετά κάτω από το 30% της αξίας τους τα GEURO και θα πληρώνουν με αυτά τους φόρους τους.
Έτσι θα γλιτώνουν τα μισά λεφτά τους. Δηλαδή χρωστάει κάποιος 1000 ευρώ, αγοράζει στην μαύρη στο 50% GEURO αντίστοιχης αξίας. Έτσι του στοιχίζει 500 ευρώ. Δεν πρόκειται να μείνει τίποτα όρθιο. Επίσης αυτοί που έχουν έξω ευρώ θα μπορούν να αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες έναντι ολίγων ευρώ, γιατί οι κάτοχοί τους θα έχουν ανάγκη να βρουν ευρώ και θα ξεπουλάνε όσο-όσο. Και να σκεφτεί κανείς ότι μας έλεγαν ότι αν βγούμε από το ευρώ και γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα θα μας αγοράζουν τσάμπα αυτοί που έχουν έξω ευρώ. Άρα έχουμε ένα πατριωτικό καθήκον.
Να ανατρέψουμε αυτό το ΚΑΤΟΧΙΚΟ καθεστώς που έχει επιβάλλει η ΕΕ μέσω του δοσιλογικού πολιτικού συστήματος. Και αυτό θα γίνει αν όλοι εμείς σταματήσουμε να τους πληρώνουμε, είτε αυτό λέγεται εφορία, είτε λέγεται ασφαλιστικά ταμεία, είτε λέγεται τράπεζα κλπ. και να οργανωθούμε για να αποφύγουμε τα τυχόν διοικητικά μέτρα που θα θελήσει να λάβει το ΚΑΤΟΧΙΚΟ Καθεστώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close