sliderΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Εθνική οδός, 7ο Γυμνάσιο, υδροληψία Αχελώου και αγωγές κατά Δήμου στο Δημοτικό

Αντιπαράθεση για τα έργα, τις μελέτες και τα οικόπεδα

Δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου το βράδυ της Δευτέρας.

Η τακτική συνεδρίαση διεξήχθη αμέσως μετά την ειδική για τον προϋπολογισμό του 2019 δείτε ΕΔΩ) και περιλάμβανε παρεμβάσεις και ερωτήσεις Συμβούλων που κλήθηκε να σχολιάσει η πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, υπήρχε έγκριση ψηφίσματος καταδίκης της βομβιστικής επίθεσης στον Σκάι.

Ακολούθησε παρέμβαση του Δημήτρη Τραπεζιώτη που έκανε γνωστό έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με την πηγή υδροληψίας κοντά στη γέφυρα του Αχελώου, στη Στράτο.

Όπως είπε το έγγραφο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, μιας και κάνει πολύ σοβαρές επισημάνσεις και γίνεται λόγος για σημείο υψηλού κινδύνου και προτείνει την διακοπή χρήσης της πηγής υδροληψίας.

Για το θέμα απάντησε ο κ. Σκορδόπουλος, που υποβάθμισε το έγγραφο, κάνοντας λόγο για “απλή εκτίμηση μιας υπαλλήλου” και πως ο χώρος πληροί όλες τις προδιαγραφές, είναι αδειοδοτημένος και ασφαλής. Η παρατήρηση του πάντως, αμφισβητήθηκε.

Στη συνέχεια ο Στέλιος Μερμίγκης (Ανυπότακτο Αγρίνιο) έθεσε εκ νέου το θέμα της επικινδυνότητας της εθνικής οδού, στην περιοχή της “αναδιαρρύθμισης”. Επικαλέστηκε νέο έγγραφο αίτημα  κατοίκων της οδού Κατράκη που ζητούν μονοδρόμηση μεγάλου μέρους του δρόμου και “άνοιγμα” της Πανεπιστημίου.

Ο κ. Παπαναστασίου, επίσης αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου, μιλώντας για “έκτρωμα” αναφερόμενος και στις διαδικασίες εκτέλεσης και παράδοσης του επίμαχου έργου.

“Κάποιοι παίζουν το μπαλάκι μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας και με έγγραφο του Δήμου αυτά τα ζητήματα συνολικά είχαν τεθεί. Μετά την επιστολή μας και ερώτηση του ΚΚΕ, αμέσως παραδόθηκε το έργο στην Περιφέρεια. Από τότε και μετά παρά τις οχλήσεις δεν έγινε κάτι. Ήρθε η στιγμή να αναλάβουν και άλλοι της ευθύνες τους.
Υπάρχουν αρχές που δεν επιτελούν το καθήκον τους και αυτή είναι η αλήθεια. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στο γραφείο του Εισαγγελέα της Τετάρτη.” είπε ο Δήμαρχος, που συμπλήρωσε  ακόμη πως η θέση του Δήμου ταυτίζεται με την πρόταση του ΤΕΕ.

“Η όλη διαδικασία ξεκίνησε με τη μήνυση μας κατά παντός υπευθύνου” απάντησε ο κ. Τραπεζιώτης , που στις 25 Ιανουαρίου έκανε γνωστό πως “είναι κατηγορούμενοι αυτοί που σύμφωνα με το κατηγορητήριο κρίθηκαν υπεύθυνοι για την κατάσταση”.

Μάλιστα χαρακτήρισε παράνομη τη σύνδεση του υπεραστικού ΚΤΕΛ με την εθνική οδό.

Στην ίδια διαδικασία ο κ. Καμένος ρώτησε σχετικά με την αγωγή που εκδικάστηκε σε βάρος του Δήμου από ιδιώτη και που κερδήθηκε σε πρώτο βαθμό, με αποτέλεσμα ο Δήμος να καλείται να καταβάλει περίπου 30.000 ευρώ για σχολικό κτίριο. Μάλιστα την περίοδο όπου ο Δήμος καλείται να πληρώσει το κτίριο ήταν… άδειο, αφού το 19ο Δημοτικό Σχολείο είχε μεταφερθεί σε νέο κτίριο!

Ο Δήμος έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης αυτής απόφασης, εξάγεται όμως το συμπέρασμα πως από την πλευρά του Δήμου δεν ακολουθήθηκαν τα τυπικά, γεγονός που έδωσε νομικό “πάτημα” στον ιδιοκτήτη.

Σε βάρος του Δήμου μάλιστα εκκρεμεί η έκδοση απόφασης για μια ακόμη αγωγή για το 7ο Δημοτικό με ενάγουσα την ιδιοκτήτρια Ιερά Μονή Προυσού.

Ο κ. Φαρμάκης, απαντώντας σχετικά είπε πως οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για την διακοπή της μίσθωσης ενώ αντίστοιχα ενημερώθηκε και το αρμόδιο υπουργείο που διέκοψε την καταβολή του μισθώματος. Από την πλευρά του ο κ. Καμένος, απόρησε γιατί δεν υπήρχαν πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής.

Το ζήτημα του Ημερολογίου της Μητρόπολης και των αναφορών στον βίο του εκλιπόντος π. Βενέδικτου Πετράκη, έθεσε με ανακοίνωση-δήλωση του  Στ. Μερμίγκης (δείτε σχετικά ΕΔΩ).

Το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων έθεσε ο Κ. Ρόκος και εάν ο Δήμος έχει προχώρησε στη διαβάθμιση των κτιρίων ώστε να επιλεγούν για το πρόγραμμα τα πλέον ενεργοβόρα.

Σχετικά με την πρόσκληση ο κ. Παπαναστασίου, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου, για την μεταγραφή των δημοτικών σχολείων, ενεργειακές επιθεωρήσεις και μελέτες. Μάλιστα είπε πως υπήρχε “τρικάκι” με αποτέλεσμα να ενταχθούν μόνο τα σχολεία της Πάτρας. Έτσι ο Δήμος Αγρινίου δεν εντάχθηκε, αφού ζητούνταν η εκπόνηση Σχέδιο Δράσης , κάτι μάλιστα που προκάλεσε τις αντιδράσεις των υπολοίπων Δημάρχων.

“Υπάρχει δέσμευση για καινούργια πρόσκληση, ώστε να ενταχθούμε” απάντησε ο Δήμαρχος.

Αντιπαράθεση για το 7ο Γυμνάσιο

Την χαρά του εξέφρασε ο Π. Μοσχολιός για την αποδοχή χρηματοδότησης 3,5 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του 7ου Γυμνάσιου Αγρινίου. Επισήμανε πως ο Δήμος επί των ημερών του ήταν εκείνος που δέσμευσε το οικόπεδο και έκανε τη μελέτη ώστε το έργο να  εντάξει τώρα. “Αν δεν είχαν γίνει αυτά από εμάς, τι έργο θα γίνονταν; Σε αυτό να απαντήσει η δημοτική αρχή.” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μοσχολιός πρόσθεσε πως έχουν περάσει και άλλες προσκλήσεις “απαρατήρητες από τον Δήμο” για ανέγερση σχολείων. Κάλεσε μάλιστα σε συγκρίσεις σε σχέση με τις ανεγέρσεις σχολικών κτιρίων επί δικής του θητείας.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο κ. Παπαναστασίου, που κατηγόρησε τον κ. Μοσχολιό πως για το συγκεκριμένο σχολείο, το οικόπεδο δεν είχε ιδιοκτησιακό καθεστώς και μελέτες: “Κάναμε τις μελέτες, βγάλαμε την άδεια οικοδομής που δεν υπήρχε, όλα τα υπόλοιπα είναι για να λέει κουβέντες ο κ. Μοσχολιός. Ακόμη και τα σχολεία που λέει ότι έκανε , αυτές έγιναν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Έδινε οικόπεδα χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς. Υπήρχε προχειροδουλειά και εμείς σώσαμε έργα που ήταν οριακά”

Ακόμη είπε πως τα περιβόητα 162 εκατ. ευρώ που διαρκώς επικαλείται είναι μόλις 35 για να συμπληρώσει πως δεν δικαιούται να κάνει κριτική.

Στην δευτερολογία του ο Π. Μοσχολιός επανήλθε: “Εάν δεν βρίσκατε το οικόπεδο και τη μελέτη που ήταν στα χέρια σας, θα εντάσσετε το έργο; Πείτε μας εδώ και τεσσεράμισι χρόνια , ένα οικόπεδο που έχετε δεσμεύσει και εάν έχετε κάποια μελέτη για να εντάξετε έργο σε κάποια πρόσκληση. Ένα πείτε μου…”

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους μεταξύ των δυο.

Ακολούθως ο κ. Γκρίζης τόνισε πως το ιστορικό του έργου έχει συζητηθεί αναλυτικά σε προηγούμενη συνεδρίαση και εκεί εξηγήθηκαν όλα. “Αφού τα είχε όλα έτοιμα, γιατί δεν ενέταξε ο κ. Μοσχολιός το έργο; Θα περίμενα στα “τελειώματα” του κ. Μοσχολιού διαφορετική συμπεριφορά”, είπε συγκεκριμένα.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η δημιουργία ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και θα έχει έδρα το Αγρίνιο. Το πως θα γίνει αυτός ο Φορέας αυτό θα αποφασιστεί στην πορεία, όπως έγινε γνωστό.

Ακόμη αποφασίστηκε η διαφοροποίηση τελών Δ.Ε.Υ.Α.Α. για τους πλημμυροπαθείς της 1ης και 2ης Δεκεμβρίου. Στο θέμα προέκυψαν ερωτήματα, για το τι θα ισχύσει τελικά για τους πλημμυροπαθείς. Από μερίδα της αντιπολίτευσης  (ΛΑ.Σ.) εκφράστηκε η διαφωνία για το  ότι απαλλάσσονται μόνο για ένα εξάμηνο μόνο 112 οικογένειες που έχουν χαρακτηριστεί πλημμυροπαθείς.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close