Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Εταιρείες αιολικών στον Αστακό απαντούν στα περί «κατάτμησης για ευκολότερη αδειοδότηση»

Σε κοινή ανακοίνωση προέβησαν οι εταιρείες Value Ενεργειακή Α.Ε. και Energycom Α.Ε. για την δημόσια διαβούλευση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις θέσεις Γεωργίτσι Α1 και Ρίγανη-Σπαρτόλιζα στη Δημοτική Ενότητα Αστακού του δήμου Ξηρόμερου.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» απο ομάδα πολιτών περι κατάτμησης των δυο έργων ώστε να τύχουν ευκολότερης διαδικασίας αδειοδότησης. «Κάτι τέτοιο είναι ολότελα ψευδές και εντελώς περιττό άλλωστε, αφού η συνολική ισχύς των δύο έργων (13,8 MW + 20,7 MW = 34,5 MW) που εγκαλούμαστε ότι σκοπίμως έγινε κατάτμηση, χρήζει ακριβώς της ίδιας διαδικασίας αδειοδότησης (κατηγορία Α2)», αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Οι κινήσεις πολιτών για την προστασία των βουνών στην Αιτωλοακαρνανία, είχαν υποστηρίξει στις 22 Ιουνίου πως «πρόκειται ουσιαστικά για ένα ενιαίο έργο 34,5ΜW με δέκα ανεμογεννήτριες από μία εταιρεία, το οποίο σκοπίμως διαιρέθηκε σε δύο μικρότερα, προκειμένου να μην συνταχθεί μία πιο σύνθετη ΜΠΕ και να φαίνεται ότι δύο διαφορετικές εταιρείες εκπονούν μελέτες για δύο διαφορετικά έργα, υπονομεύοντας συνεπώς την επαρκή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία ευτελίζει επιπροσθέτως την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και εξαπατά τις υπηρεσίες και τους Έλληνες πολίτες. Το γεγονός αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα και λόγος απόρριψης της ΜΠΕ».

Η ανακοίνωση των εταιρειών:

«Οι εταιρίες Value και Energycom, φορείς υλοποίησης δύο Αιολικών Πάρκων στην περιοχή Γεωργίτσι Α1 και Ρίγανη-Σπαρτόλιζα του δήμου Ξηρόμερου, έγιναν πρόσφατα στόχος συκοφαντικών ισχυρισμών και ψευδών «ειδήσεων» που αφορούν την επένδυση, η οποία βρίσκεται σε περίοδο δημόσιας διαβούλευσης.

Για το λόγο αυτό, δηλώνουμε ότι αποτέλεσε και αποτελεί μονότονα σταθερή στρατηγική επιλογή μας ο κοινωνικός και δημόσιος διάλογος και η απόλυτη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία. Θεωρούμε τους εαυτούς μας πολίτες και ως τέτοιους υπόχρεους συμμετοχής σε δημοκρατικές διαδικασίες, σε διάλογο και διαβουλεύσεις.

Ατυχώς, κάποια ομάδα πολίτων, προφανώς παραπληροφορημένη ή μη έχοντας τις κατάλληλες νομικές και επιστημονικές γνώσεις, διασπείρει ψευδείς ειδήσεις επιχειρώντας να πλήξει τις εταιρίες μας και τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Επί παραδείγματι κατηγορούμαστε ότι δολίως προχωρήσαμε σε κατάτμηση της συνολικής ισχύος σε δύο ξεχωριστά έργα με στόχο να τύχουμε ευκολότερων διαδικασιών αδειοδότησης. Κάτι τέτοιο είναι ολότελα ψευδές και εντελώς περιττό άλλωστε, αφού η συνολική ισχύς των δύο έργων (13,8 MW + 20,7 MW = 34,5 MW) που εγκαλούμαστε ότι σκοπίμως έγινε κατάτμηση, χρήζει ακριβώς της ίδιας διαδικασίας αδειοδότησης (κατηγορία Α2).

Καλούμε επομένως στο εξής όσους αναφέρονται δημοσίως στις δραστηριότητές μας, εκδίδοντας ακόμα και Δελτία Τύπου, να απέχουν από συκοφαντίες και λογικά άλματα, με τα οποία επιχειρούν να παρασύρουν τους κατοίκους της περιοχής σε απολύτως λανθασμένα συμπεράσματα.

Έχουμε επικοινωνήσει με τη Δημοτική Αρχή και εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων και περιμένουμε την ανταπόκριση τους προκειμένου να ενημερώσουμε λεπτομερώς για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες μας και να καταλήξουμε σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα.

Τέλος, ως φορέας του έργου, δεσμευόμαστε με το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης θα τοποθετηθούμε επί των σχολίων, προς αποκατάσταση της πραγματικής αλήθειας, επιστημονικής και νομοθετικής».

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button