Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

ΕΣΥ: Ανέτοιμους Προσωπικούς Γιατρούς τοποθετεί το Υπουργείο Υγείας – Αντιδρούν οι Ιατρικές Ομοσπονδίες

Στα σχόλιά τους επί της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον Προσωπικό Γιατρό, οι Σύλλογοι οικογενειακών γιατρών καταγγέλλουν την υποχρέωση αποφοίτων της Ιατρικής να είναι Προσωπικοί Γιατροί

Λήγει σήμερα το βράδυ η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τον Προσωπικό Γιατρό και άλλες προωθούμενες ρυθμίσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Γιατροί και φορείς της Πρωτοβάθμιας έχουν καταθέσει τα σχόλιά τους και ακολουθεί η τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου και η κατάθεσή του προς ψήφιση στη Βουλή.


Αρκετά από τα σχόλια που περιλαμβάνει η διαβούλευση αφορούν στην εισαγωγή του θεσμού του Προσωπικού Παιδιάτρου που έως σήμερα δεν υπήρχε. Οι παιδίατροι ζητούν το ακριβές πλαίσιο της σύμβασης μεταξύ Προσωπικών Παιδιάτρων και Πολιτείας ώστε να μπορέσουν να παραθέσουν τις προτάσεις τους.

Οι λεπτομέρειες, βέβαια, μιας μεταρρύθμισης συνήθως γίνονται γνωστές με τις Υπουργικές Αποφάσεις που ακολουθούν ενός νόμου.

Οι παιδίατροι, επίσης, τάσσονται υπέρ της ελεύθερης επιλογής Προσωπικού Παιδιάτρου από τις οικογένειες, είτε του δημοσίου είτε ιδιώτη. Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση θα καλυφθούν με δωρεάν επισκέψεις 530.000 παιδιά, όπως προβλέπεται με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, τις προτάσεις τους διατυπώνουν οι φορείς που σχετίζονται με την ΠΦΥ και οι Σύλλογοι που εκπροσωπούν τους γενικούς και οικογενειακούς γιατρούς.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής «Ιπποκράτης», η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το Ελληνικό Κολλέγιο Γενικής Ιατρικής διατυπώνουν 19 κοινούς προβληματισμούς και προτάσεις προς το Υπουργείο Υγείας.

Ανάμεσα σε όσα επισημαίνουν είναι τα εξής:

– Διαφαίνεται μια ανεξήγητη παλινδρόμηση πολιτικής σε σχέση με το ρόλο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ΠΙ (Προσωπικοί Ιατροί). Η προηγούμενη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αναγνωρίζοντας τον ισότιμο και κρίσιμο ρόλο δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ΠΦΥ,

προσφέροντας ένα πολύ ελκυστικότερο συμβόλαιο στους ιδιώτες ιατρούς για να συμβληθούν, πέτυχε τον υπερδιπλασιασμό τους. Τώρα ξαναμπαίνουν σε δεύτερο πλάνο και αναζητούνται γιατροί όπου οι δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ δεν καλύπτουν πλήρως τον πληθυσμό ευθύνης τους.

Επιπρόσθετα η ανανέωση των συμβάσεων τους καθορίζεται με βάση τη δυνατότητα κάλυψης του πληθυσμού από τις δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ, κατ’ αντιστοιχία με τα προβλεπόμενα στο Ν.4486/2017 που είχαν δεχθεί έντονη κριτική.

– Με το Σ/Ν οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν ως ΠΙ τους έναν αμιγώς ιδιώτη γιατρό με την αποζημίωση του να γίνεται από τον πολίτη. «Αυτό είναι κάτι που πρώτοι εμείς έχουμε προτείνει από ετών, ως την ύστατη λύση για να αυξηθεί η δεξαμενή των ΠΙ. Θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί με μια μικρή περαιτέρω βελτίωση των όρων του συμβολαίου του ΠΙ.

Αν η μέση per capita αποζημίωση του ΠΙ, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 27€ / πολίτη/ έτος και κατατάσσεται στις χαμηλότερες σε επίπεδο ΕΕ, μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο, θεωρούμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των ιατρών της ΠΦΥ θα αποδεχόταν τη σύμβαση και η καθολική κάλυψη του πληθυσμού με καλά εκπαιδευμένους γιατρούς θα ήταν εφικτή.

Από τη στιγμή που κρίνεται απαραίτητο να συμπεριληφθούν και οι αμιγώς ιδιώτες στους ΠΙ οφείλετε να θέσετε και ένα πλαίσιο λειτουργίας τους», σημειώνουν οι οικογενειακοί γιατροί.

Και θέτουν πληθώρα ερωτημάτων: Ποιο το κίνητρο για τον πολίτη να δηλώσει ως ΠΙ έναν αμιγώς ιδιώτη γιατρό που θα πληρώνει ο ίδιος; Τα αντικίνητρα άλλωστε που περιελάβανε ο προηγούμενος νόμος για κάποιον που παρέμενε χωρίς ΠΙ αφαιρέθηκαν.

Για ποιο λόγο να αλλάξει την επεισοδιακή χρήση ιδιωτών γιατρών που ήδη κάνει; Ποιο το κίνητρο για έναν αμιγώς ιδιώτη γιατρό να δέχεται να τον δηλώνει ένας πολίτης ως ΠΙ του και ποιες υποχρεώσεις-δεσμεύσεις για ποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες αποδέχεται ο γιατρός προς τους πολίτες που τον δηλώνουν ως ΠΙ τους;

Θα αξιολογείται η απόδοση των ιατρών αυτών όπως και των υπολοίπων; Πώς θα αποτραπεί η δημιουργία ενός συστήματος ΠΦΥ πολλαπλών ταχυτήτων, που αντί να μειώνει θα ενισχύει την ανισότητα στην πρόσβαση αναλόγως εισοδήματος;

– Η εγγραφή των ληπτών υπηρεσιών υγείας στον ΠΙ γίνεται αποκλειστικά σε επίπεδο δήμου ή όμορων δήμων, εκτός από την περίπτωση των αμιγώς ιδιωτών ιατρών που επιτρέπεται και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

«Θεωρούμε πως για όλες τις κατηγορίες ο γεωγραφικός περιορισμός θα έπρεπε να τίθεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Επιπρόσθετα αν τυχόν προκριθεί να γίνεται σε επίπεδο δήμου – όμορων δήμων, ασφαλισμένοι που έχουν ήδη εγγραφεί σε ΠΙ και κάνουν χρήση των υπηρεσιών του, δεν θα πρέπει να ωθηθούν σε βίαιη αλλαγή ΠΙ.

Ασθενείς που δεν έχουν κάνει χρήση του ΠΙ τους, μπορούν να αφαιρεθούν, ενδεχομένως και μετά την αποστολή σχετικού προειδοποιητικού μηνύματος σε αυτούς».

– Οι μόλις αποφοιτήσαντες νέοι γιατροί καλούνται ως υπόχρεοι ΠΙ να προσφέρουν υπηρεσίες ΠΙ μετά από μόλις ένα μήνα εκπαίδευσης και να αναλάβουν έναν από τους δυσκολότερους ρόλους στην Ιατρική και ενώ η απαιτούμενη εκπαίδευση ενός Γενικού/ Οικογενειακού Ιατρού για να αντεπεξέλθει στο ρόλο φθάνει πλέον τα 5 έτη ειδικότητας.

«Κάποιοι πολίτες θα υποχρεωθούν, είτε λόγω έλλειψης διαθέσιμων ειδικευμένων ιατρών, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, να έχουν ως ΠΙ έναν μη κατάλληλα εκπαιδευμένο πτυχιούχο ιατρικής σχολής, που θα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του ρόλου και να λειτουργεί αποτελεσματικά ως σημείο πρώτης επαφής», αναφέρουν οι Ιατρικές Ομοσπονδίες.

Παράλληλα, όπως προσθέτουν, κάθε 12 μήνες θα είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν ΠΙ, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται θεμελιώδεις αρχές και χαρακτηριστικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (όπως διατυπώνονται από τον ΠΟΥ και την WONCA) όπως η συνέχεια στη φροντίδα.

Δημιουργούνται έτσι ασθενείς δεύτερης και τρίτης κατηγορίας (αυτών που προορίζεται να έχουν ως ΠΙ , απόφοιτο ιατρικής σχολής ή ειδικευόμενο), δημιουργώντας σημαντική ανισότητα για τους λήπτες υπηρεσιών υγείας.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

ygeiamou.gr

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button