ΑγοράΡοή Ειδήσεων

Εσείς ακόμη ταλαιπωρείστε κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Τα στρώματα ύπνου είναι ικανά να προσφέρουν έναν γεμάτο και βαθύ ύπνο στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Παρόλα αυτά υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που επηρεάζουν σημαντικά, αν το επόμενο πρωί θα ξυπνήσουμε αναζωογονημένοι.

Θα έχετε ακούσει αρκετές φορές την έκφραση «ξύπνησε κουρασμένος», που αν και παράδοξο ενέχει μια αλήθεια. Η κακή ποιότητα ύπνου, όταν δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως η υπνική άπνοια, έχει τη ρίζα της στην κακή ρουτίνα. Δεν έχει μόνο η ομορφιά τη ρουτίνα της, αλλά και ο ύπνος. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα κι εξασφαλίστε έναν πραγματικά ξεκούραστο ύπνο:


  • Μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα

Το να επιλέξετε ένα στάνταρ ωράριο ύπνου, όπου θα ξαπλώνετε μια δεδομένη ώρα και θα ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί, θα βοηθήσει το βιολογικό σας ρολόι. Κατ’ επέκταση θα δείτε τη διαφορά και στο πόσο ξεκούραστοι θα νιώθετε. Θα σας πάρει λίγο καιρό να προσαρμοστείτε, αλλά δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που του αξίζει. Είναι εξίσου σημαντικό να μην πατήσετε το κουμπί της «Αναβολής αφύπνισης» όσο δελεαστικό κι αν είναι. Ακόμη κι αν προς στιγμήν είναι ευχάριστος αυτός ο ύπνος, δεν είναι ποιοτικός και θα σας βγάλει εκτός προγράμματος. Επιπλέον θα αισθάνεστε νωθροί καθόλη τη διάρκεια του πρωινού.

  • Επενδύστε σε άνετα μαξιλάρια και στρώματα

Αν και η προτροπή να επενδύσετε σε κατάλληλα μαξιλάρια ύπνου και στρώματα, μπορεί να ακούγεται αυτονόητη, πολλές φορές δεν είναι. Μάλιστα το ακατάλληλο κρεβάτι πολλές φορές μπορεί να είναι η αιτία του κακού ύπνου. Αισθάνεστε πιασμένοι στον λαιμό και τον αυχένα κάθε πρωί; Μήπως νιώθετε κουρασμένοι, ακόμη κι αν κοιμηθήκατε 8 ολόκληρες ώρες; Εφόσον δε συντρέχει ιατρικής φύσεως λόγος, το πιθανότερο είναι ότι το στρώμα σας δεν παρέχει στη σπονδυλική σας στήλη την υποστήριξη, που χρειάζεται.

Πολλές φορές μπορεί το στρώμα να έχει κάποιες λακούβες, που όμως δεν οφείλονται σε φθορά, αλλά στη στήριξη, που έχει από το κρεβάτι. Φροντίστε- ανάλογα και με τον τύπο του κρεβατιού- να έχετε σωστά τοποθετημένες τις τάβλες. Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κομμάτι ξύλο μεταξύ στρώματος και κρεβατιού.

Ειδικά ως προς αυτό το σημείο μεγάλης σημασίας είναι η στάση, στην οποία κοιμάται κάποιος και η σκληρότητα του στρώματος. Κάποιος που κοιμάται στο πλάι χρειάζεται μαλακό ή μέτριο στρώμα, ενώ κάποιος που κοιμάται μπρούμυτα ή ανάσκελα χρειάζεται σκληρό στρώμα. Τα ίδια ισχύουν και για τα μαξιλάρια. Αναλυτικές πληροφορίες μπορεί να λάβει κανείς ρωτώντας στο κατάστημα, που θα στραφεί για αγορά στρώματος. Επίσης είναι υψίστης σημασίας να δοκιμάζει κανείς τα κρεβάτια πριν τα αγοράσει, ώστε να είναι βέβαιος, ότι καλύπτονται οι ανάγκες του.

  • Μειώστε την κατανάλωση ροφημάτων στα κρεβάτια

Προτού βιαστείτε να καταδείξετε τα κρεβάτια ως υπαίτια για τον κακό ύπνο, θυμηθείτε πόση ώρα πριν τον ύπνο καταναλώσατε ροφήματα. Επιπρόσθετα είναι χρήσιμο να πίνουμε πολύ νερό μέσα στην ημέρα. Όχι όμως ακριβώς πριν τον ύπνο. Αυτό θα οδηγήσει σε συχνοουρία και άρα τακτικές διακοπές του ύπνου μας.

  • Μην ξαπλώνετε με γεμάτο στομάχι

Το ίδιο σημαντικό με το ωράριο του ύπνου είναι και το διατροφικό σας πρόγραμμα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα σταθερό ωράριο στο οποίο θα τρώτε κάθε μέρα. Ιδανικά το τελευταίο γεύμα πρέπει να είναι 3 ώρες πριν τον ύπνο. Εάν έχετε λιγούρες μπορείτε να τις κατευνάσετε με ένα εύπεπτο σνακ. Αποφύγετε ζάχαρη, αλκοόλ, γλυκά και λιπαρά πριν τον ύπνο.

  • Μην ξαπλώνετε με άδειο στομάχι

Τα άκρα δεν είναι χρήσιμα σε κάθε περίπτωση. Αντίστοιχα λοιπόν δεν πρέπει να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε με άδειο στομάχι, καθώς αυτό θα είναι το μόνο πράγμα, που θα σας απασχολεί. Αφενός εσείς θα προσπαθείτε να δώσετε στον εγκέφαλο την εντολή να ηρεμήσει, αφετέρου το στομάχι σας θα επιμένει, ότι πεινάει. Και μαντέψτε ποιος κερδίζει και ποιος χάνει.

  • Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Εάν γυμναστείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας στο τέλος της θα αισθάνεστε πιο κουρασμένοι, οπότε θα σας έρθει πιο εύκολα η επιθυμία για ύπνο. Επίσης λόγω των ορμονών που παράγονται κατά τη διάρκεια της άθλησης, με την άσκηση καταπολεμάτε το στρες και ρίχνετε τα επίπεδα της κορτιζόλης. Δύο αλληλένδετες παραμέτρους με κοινό παρονομαστή τον κακό ύπνο.

  • Ξαπλώστε στα στρώματά σας κι εμπιστευτείτε το βιολογικό σας ρολόι

Αυτό κι αν είναι πρόκληση! Το να ξαπλώσετε σε μαλακά και χαλαρωτικά στρώματα είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο είναι να έχετε ρυθμίσει σωστά το βιολογικό σας ρολόι, ώστε να ξυπνάτε χωρίς ξυπνητήρι. Αυτό είναι κάτι, που παίρνει χρόνο και προφανώς δεν υπάρχει κουμπί για τη ρύθμισή του. Παρόλα αυτά υιοθετώντας σωστές πρακτικές πριν ξαπλώσετε μπορείτε να ξυπνάτε ξεκούραστοι διασφαλίζοντας και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας.

Τοπική Διαφήμιση
papathanasiou christmas2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button