ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

ΕΡΤ Αρχείο: Η επίσημη έναρξη της τηλεόρασης στην Ελλάδα – 23 Φεβρουαρίου 1966 (video)

Σαν σήμερα στις 23 Φεβρουαρίου 1966 πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη της τηλεόρασης στην Ελλάδα από τον πειραματικό σταθμό τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ).

Στις 18:30 εκείνης της ημέρας η δημοσιογράφος Ελένη Κυπραίου καλησπέρισε τους λιγοστούς Έλληνες που διέθεταν τηλεοπτικούς δέκτες, εκφωνώντας το απογευματινό πρόγραμμα. Οι τηλεθεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν το δίωρο πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων τις εκπομπές “Διεθνή Επίκαιρα”, “Για σας κυρία μου”, το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ Αυστραλία, ένα αφιερωματικό ντοκιμαντέρ για τον Άγγλο γλύπτη Χένρι Μουρ, κ.ά.


Η πρώτη ημέρα της τηλεόρασης του ΕΙΡ: Μ.Ψαλλίδας, Τ.Γεωργίου, Γ.Κάρτερ, Γρ.Δαφνής, Γ.Αναστόπουλος, Ε.Κυπραίου
Με αφορμή την συμπλήρωση 56 χρόνων από το συγκεκριμένο γεγονός το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα απόσπασμα από τα κινηματογραφικά Επίκαιρα της εποχής. Ειδικότερα, στον φακό καταγράφονται εικονολήπτες, ειδικευμένοι τεχνικοί και άλλοι υπάλληλοι του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας καθώς εργάζονται για την αναμετάδοση των πρώτων πειραματικών τηλεοπτικών εκπομπών. Ακόμη, με τη βοήθεια της κάμερας των Επικαίρων γίνεται μια μικρή περιήγηση στα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο, τα οποία ελλείψει κατάλληλου χώρου στα κτίρια της κρατικής ραδιοφωνίας, φιλοξενήθηκαν στο Μέγαρο του ΟΤΕ.

Στην συνέχεια, παρεμβάλλονται πλάνα της Ελένης Κυπραίου στα οποία φαίνεται να εκφωνεί το πρόγραμμα της 23ης Φεβρουαρίου. Τέλος, προβάλλονται πλάνα απλών ανθρώπων που παρακολουθούν το τηλεοπτικό πρόγραμμα είτε από κάποιο οικιακό δέκτη είτε από τηλεοράσεις σε προθήκη καταστήματος ηλεκτρικών ειδών, μια ιδιαίτερα συνηθισμένη τακτική κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της τηλεόρασης στην Ελλάδα οπότε και δεν υπήρχαν τηλεοράσεις σε όλα τα νοικοκυριά.

Πηγή: ertnews.gr


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button