ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Ερώτηση Ζαμπάρα για το Μουσείο Χαρακτικής της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό

Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας, με αφορμή την «πλήρη απαξίωση του Μουσείου Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην επίκαιρη ερώτηση του: «Το «Μουσείο Βάσως Κατράκη — Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής» στο Αιτωλικό είναι το μοναδικό μουσείο με έργα αμιγώς χαρακτικά στην Ελλάδα. Η συλλογή περιλαμβάνει 400 περίπου έργα της Βάσως Κατράκη. Ακόμη, φιλοξενούνται το εργαστήριο, η βιβλιοθήκη, τα αρχεία της και πολλές φωτογραφίες. Δυστυχώς το Μουσείο Β. Κατράκη εγκαινιάστηκε μεν αλλά δεν κατάφερε να λειτουργήσει ποτέ σωστά δε».


Στην συνέχεια ο βουλευτής  τονίζει: «Τα κλιματιστικά συστήματα δεν λειτούργησαν ποτέ, τα έργα είναι εκτεθειμένα σε υγρασία και τα συστήματα προστασίας και ασφάλειας δεν υπάρχουν. Μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 έγινε προσπάθεια να ενταχθεί η ψηφιοποίηση των έργων του μουσείου και  μάλιστα είχαν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές μελέτες και χρειαζόταν η ολοκλήρωση της ένταξης από τον Δήμο Μεσολογγίου η οποία δεν έγινε ποτέ και τελικά το έργο απεντάχθηκε!».

Το Μουσείο Β. Κατράκη είναι ένα κόσμημα για την Αιτωλοακαρνανία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη μέσα από συνεργασίες με τις Σχολές Καλών Τεχνών, με καλλιτεχνικούς φορείς καθώς και με επιμορφωτικά και παιδαγωγικά προγράμματα αλλά αυτή την στιγμή βρίσκεται χωρίς μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς κατάλληλες συνθήκες με τα έργα να καταστρέφονται και εντελώς παρατημένο με μόνη υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους της Βάσως Κατράκη.

Στο πλαίσιο αυτό ερωτήθηκε η αρμόδια Υπουργός αν θα προχωρήσει άμεσα στην χρηματοδότηση για τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης στο Μουσείο Βάσως Κατράκη Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής στο Αιτωλικό, στην πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, αν θα παραμείνει το Μουσείο ως Ν.Π.Δ.Δ για να μπορεί να συνεχίσει ομαλά την λειτουργία του και αν θα υπάρξει μέριμνα για να στελεχωθεί το ΔΣ του με ανθρώπους σχετικούς με τον πολιτισμό.

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button