ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Ερώτηση Βελόπουλου για τους μυοκάστορες που απειλούν τις καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία

Ερώτηση κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό για τους μυοκάστορες που απειλούν τις καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία.

Το κείμενο της ερώτησης:

«Οι μυοκάστορες απειλούν τις καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία και είναι μια μεγάλη απειλή για τις δενδρώδεις καλλιέργειες σχεδόν ολόκληρου του νομού, κυρίως των λιμναίων και υδάτινων συστημάτων αυτού, καθώς, οι συνθήκες εκεί ευνοούν τη μόνιμη πλέον εγκατάσταση και την εκθετική αύξησή τους.

Οι επιπτώσεις της παρουσίας του μυοκάστορα στους υγροτόπους, μέσα από τη διατροφή του με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, μπορεί να είναι αρνητικές για τις φυτοκοινότητες, με πιθανό επακόλουθο τη διάβρωση των παράκτιων ενδιαιτημάτων άλλων ζώων. Επίσης, με τις υπόγειες σήραγγες, που ανοίγει, κοντά σε αρδευτικά συστήματα, αποστραγγιστικά έργα και αναχώματα ποταμών και λιμνών προκαλεί αστάθεια στο έδαφος. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως αναγκαία η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των υπεύθυνων φορέων της χώρας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου -Ακαρνανικών Ορέων έχει έγκαιρα εντοπίσει το πρόβλημα και έχει αρμοδίως κάνει τις σχετικές επισημάνσεις προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Η Ένωση Αγρινίου, έχοντας αναφορές παραγωγών, που αδυνατούν πλέον με τα συνήθη μέσα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, εκτιμά ότι, χρειάζεται σχεδιασμός και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τα ως άνω ζώα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε, άμεσα, στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για την διαχείριση και εξάλειψη του πληθυσμού του μυοκάστορα, αφενός, γιατί είναι μια μεγάλη απειλή για τις δενδρώδεις καλλιέργειες σχεδόν ολόκληρου του νομού Αιτωλοακαρνανίας, και αφετέρου, γιατί η στρατηγική της πρώιμης και έγκαιρης αντιμετώπισης είναι πολύ πιο αποτελεσματική και ασύγκριτα πιο οικονομική σε σχέση με την επιδίωξη σπασμωδικών λύσεων, μετά την εδραίωση του άνω ζώου στην περιοχή;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button