ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Ερώτηση Βελόπουλου για τη στήριξη νέων αγροτών και κτηνοτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης & Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει νέους ηλικιακά αγρότες και κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας.

Η ερώτηση επικεντρώνεται στη λήψη σειράς μέτρων που θα αποτρέψουν την οικονομική εξαθλίωσή των αγροτών, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, τα οποία και έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη δραστηριότητά τους.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Όπως μας πληροφόρησαν νέοι σε ηλικία αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, ο κλαδικός τους συλλογικός φορέας απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία εκτίθενται προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα περιοριστικά μέτρα απαγορεύουν στους κτηνοτρόφους να είναι παρόντες στην ζύγιση των ζώων, που παραδίδουν στα σφαγεία, οπότε, ζητούν να τροποποιηθεί ο εν λόγω περιορισμός, αφού η προσωπική τους παρουσία, τουλάχιστον στην ζύγιση, θεωρείται απαραίτητη για την διαφύλαξη των συμφερόντων τους.

Εκτός αυτού, η τιμή του αρνιού, που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 2,50 έως 3,50 ευρώ ανά κιλό, θεωρείται πολύ χαμηλή, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι, ο εκάστοτε αγοραστής χονδρέμπορος πληρώνει με ετεροχρονισμένες επιταγές, που σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι παίρνουν τα χρήματά τους πολύ αργότερα. Όμως η εκτροφή των ζώων απαιτεί χρόνο και χρήμα και από τη στιγμή που τα χρήματα από την πώλησή τους δεν μπαίνουν στην τσέπη τους άμεσα, δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους για την παραγωγή ζωοτροφών κλπ. Έτσι, ζητούν την επιστροφή των 350.000 ευρώ, που αποτελούν χρήματα των αγροτών, όπως ισχυρίζεται ο Σύλλογος, από τα πρόστιμα των ετών 2013, 2014 και 2015, λόγω των εκτάσεων που επιστράφηκαν ως μη βοσκότοποι, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Εν κατακλείδι, ο Σύλλογος ζητά να γίνει αίτημα στα αρμόδια Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προκειμένου για την έγκριση έκτακτης προκαταβολής των τελευταίων οφειλόμενων, ως ενίσχυση, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, όπως έγινε και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και παράλληλα, αιτείται να πληρωθούν άμεσα οι αγρότες από τον «ΟΠΕΚΕΠΕ» και τον «ΕΛΓΑ».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε τα παραπάνω αναφερόμενα αιτήματα των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας, ώστε να διατηρηθεί μια ομαλότητα στις εργασίες τους και να αποφευχθεί η οικονομική εξαθλίωσή τους, εν μέσω της περιόδου ισχύος των απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button