ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Ερώτηση Βελόπουλου για δυο σημαντικά μνημεία στο Λεσίνι Οινιάδων

Τον Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου και Παναγία Λεσινιώτισσα

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και βουλευτής Λάρισας Κυριάκος Βελόπουλος, για την ανάδειξη των δυο μοναδικών μνημείων που υπάρχουν στο Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας.

Η ερώτηση:

“Κυρία Υπουργέ,

Αναγκαία κρίνεται η επισκευή της μάντρας, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, στο Λεσίνι, τμήμα της οποίας έχει καταρρεύσει εδώ και πολύ καιρό, όπως μας αναφέρουν κάτοικοι της γύρω περιοχής. Τα μοναδικά μνημεία του Λεσινίου, τόσο τα φυσικά, όπως είναι το μοναδικό δάσος του Φράξου, νότια του χωριού, όπου έχει χαρακτηριστεί ως «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους» και συμπεριλαμβάνεται στο πανευρωπαϊκό δίκτυο «Νatura 2000», όσο και τα θρησκευτικά, όπως ο Ι.Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου και το Μοναστήρι της Παναγίας Λεσινιώτισσας, δέχονται εκατοντάδες επισκέπτες.

Το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι, αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Λεσινίου και θεωρείται το σπουδαιότερο αξιοθέατο για του λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού. Η κατασκευή του άρχισε στα χρόνια των Δεσποτών της Ηπείρου και με βάση τα τυπολογικά, μορφολογικά και διακοσμητικά στοιχεία του, υποστηρίζεται, πως χτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα.

Η τοιχοδομία του έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον τρόπο κατασκευής, με μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Ο Ι.Ναός με το πέρασμα των αιώνων, δέχθηκε σημαντικές μεταβολές, που άλλαξαν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του, αφού προστέθηκε μεταγενέστερα και ένα ακόμη τμήμα. Όμως, αυτό το θρησκευτικό αριστούργημα παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και χρήζει επισκευών και συντήρησης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να αξιοποιήσετε με εργασίες ανακαίνισης και ευτρεπισμού τα ως άνω μοναδικά μνημεία στην περιοχή του Λεσινίου Αιτωλοακαρνανίας, που θα μπορούσαν, αξιοποιούμενα από την Πολιτεία, να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους τουρίστες;”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button