ΕξελίξειςΠολιτική

Ερώτηση Τριανταφύλλου για τα εκπαιδευτικά κενά στην Β’βάθμια

geg-3olykeio-katalipsi2
Ερώτηση  σχετικά με τα κενά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου .

Σημαντικά κενά παρουσιάζονται στο Μουσικό σχολείο Αγρινίου , στην γενική και στην ειδική αγωγή των Γυμνάσιων και Λυκείων, που έχουν ως  αποτέλεσμα, να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες.

Αν και συγκριτικά με πέρσι ο αριθμός των προσλήψεων, των αναπληρωτών,  είναι αυξημένος  δεν είναι αρκετός, για να καλύψει τα κενά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ο συνολικός αριθμός των φετινών προσλήψεων αναπληρωτών και ωρομισθίων θα φθάσει για ολόκληρη τη χώρα  τις 22.261 ενώ πέρυσι προσελήφθησαν 18.469. Συνεπώς θα σημειωθεί αύξηση προσλήψεων της τάξεως του 20.5% (3792 περισσότερες προσλήψεις συγκριτικά με το προηγούμενο σχολικό έτος).

Η κα. Τριαντάφυλλου, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, για το πόσες από τις εναπομείνασες προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αφορούν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και αν ο αριθμός των αναπληρωτών που θα διοριστούν,  θα είναι αρκετός, για την εύρυθμη  λειτουργία των σχολείων νομού.

Ακολουθεί η ερώτηση αναλυτικά:

“Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Κενά εκπαιδευτικού προσωπικού στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Πριν την έναρξη του σχολικού έτους, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, υπήρχαν αρκετά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . Οι σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών, που παρατηρούνται στα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού  , έχουν ως  αποτέλεσμα, να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες, γεγονός, που δημιουργεί εμπόδια στο διδακτικό έργο και στη μόρφωση των μαθητών.

Σύμφωνα με  το ΠΥΣΔΕ Αιτωλοακαρνανίας και μετά την ολοκλήρωση τοποθέτησης και  της 2ης φάσης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στη Δ.Ε. τόσο στη Γενική Παιδεία (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) όσο και στην Ειδική Αγωγή (για τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης), η κατάσταση αποτυπώνεται ως εξής :

Στην Αιτωλοακαρνανία προσελήφθησαν 116 εκπαιδευτικοί, όπως αναφέρεται στον παρακάτω πινάκα.

 Α΄ΦΑΣΗΒ΄ΦΑΣΗΣΥΝΟΛΟ
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ273663
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ381553
ΣΥΝΟΛΟ6551116

Επίσης για το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου τα λειτουργικά κενά για το σχολικό έτος 2015-2016 , σύμφωνα με την Αριθ. πρωτ. ΦΕ16Γ/5180 της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Αιτωλοακαρνανίας έχουν ως εξής:

ΚΛΑΔΟΣΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΚΕΝΑ
ΠΕ16ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ1
ΠΕ16ΕΛΛ.ΠΑΡΑΔ.ΜΟΥΣΙΚΗΣ1
ΠΕ16ΧΟΡΩΔΙΑΣ1
ΠΕ16ΑΡΜΟΝΙΑΣ1
ΠΕ16ΒΙΟΛΙ2
ΠΕ16ΕΥΡ.ΚΡΟΥΣΤΑ2
ΠΕ16ΚΑΝΟΝΑΚΙ1
Π16ΚΑΒΑΛΙ-ΝΕΪ1
ΠΕ16ΚΙΘΑΡΑ4
ΠΕ16ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ1
ΠΕ16ΚΛΑΡΙΝΟ1
ΠΕ16ΛΑΟΥΤΟ1
ΠΕ16ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ2
ΠΕ16ΠΑΡΑΔ.ΚΡΟΥΣΤΑ1
ΠΕ16ΣΑΞΟΦΩΝΟ2
ΠΕ16ΠΙΑΝΟ (ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ)1
ΠΕ16ΦΛΑΟΥΤΟ2
ΣΥΝΟΛΟ25

Για το Μουσικό σχολείο Αγρινίου προσελήφθησαν, 7 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου και 2 μειωμένου ωραρίου, (εκ των οποίων ο ένας δεν παρουσιάστηκε) και για την παράλληλη στήριξη 4 αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου.

Σύνολο προσλήψεων στα σχολεία Δ.Ε. της Αιτωλοακαρνανίας: 129 αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου.

Παρά τις προσλήψεις της Β Φάσης των αναπληρωτών , στη Γενική Εκπαίδευση, σύμφωνα με επικαιροποιημένο πίνακα, στις 29-10-2015 ,  της Δ.Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν ακόμη 56 κενά ειδικοτήτων όπως παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

ΚΛΑΔΟΣΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΚΕΝΑ
ΠΕ01ΘΕΟΛΟΓΟΙ7
ΠΕ02ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ9
ΠΕ03ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ2
ΠΕ0401ΦΥΣΙΚΟΙ1
ΠΕ0402ΧΗΜΙΚΟΙ1
ΠΕ0404ΒΙΟΛΟΓΟΙ2
ΠΕ05ΓΑΛΛΙΚΗΣ2
ΠΕ06ΑΓΓΛΙΚΗΣ6
ΠΕ07ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ3
ΠΕ08ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ6
ΠΕ10ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ1
ΠΕ12.04ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ1
ΠΕ12.05ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ1
ΠΕ12.05ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ2
ΠΕ14.04ΓΕΩΠΟΝΟΙ1
ΠΕ16ΜΟΥΣΙΚΗΣ3
ΠΕ17.02ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΑΣΕΤΕΜ ΚΛΠ1
ΠΕ17.03ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΑΣΕΤΕΜ ΚΛΠ1
ΠΕ18.18ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ2
ΠΕ19 -ΠΕ20ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ2
ΤΕ01.19ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ2
ΣΥΝΟΛΟ56

Πέρσι στις αρχές Σεπτεμβρίου, η σχολική χρονιά 2014-2015 , ξεκινούσε με 58 κενά στις βασικές ειδικότητες,  της γενικής εκπαίδευσης, για τα γυμνάσια και τα λύκεια της περιοχής του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη του 2014, το Υπουργείο, είχε προσλάβει 37 αναπληρωτές, πλήρους ωραρίου γενικής εκπαίδευσης και συνολικά 79 αναπληρωτές, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Λόγω των αυξημένων αιτήσεων συνταξιοδότησης, τα κενά στην γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκαν. Έτσι, στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2015 , για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο νομό Αιτωλοακαρνανίας υπήρχαν 108 κενά. Συγκριτικά με πέρσι ο αριθμός των προσλήψεων, των αναπληρωτών, για τα κενά της γενικής εκπαίδευσης, είναι αυξημένος , όμως δεν είναι αρκετός, αφού , μέχρι σήμερα  έχουν καλυφτεί οι κενές θέσεις σε ποσοστό περίπου 50%. Παραμένουν, ωστόσο , όπως προαναφέρθηκε , άλλα 56 κενά γενικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του παραπάνω πίνακα.

Εάν λάβουμε υπόψιν το γεγονός, ότι το Υπουργείο Παιδείας, πρόσφατα προχώρησε σε ρύθμιση με την οποία αύξησε κατά 36 εκ. ευρώ, τη δαπάνη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε), που αντιστοιχεί σε 2.000 δεκάμηνες πιστώσεις ,οι νέες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κρίνονται απαραίτητες, καθώς, υπάρχουν ακόμα πολυάριθμα κενά . Επίσης , στο νομό Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν και σχολεία, όπου μαθητές δε διδάσκονται ακόμα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, λόγω των ελλείψεων σε βασικές ειδικότητες.

Επιβάλλεται, λοιπόν,  το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει άμεσα, ώστε, να καλυφθούν οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης , της ειδικής και των μουσικών σχολείων, ώστε οι σχολικές μονάδες να λειτουργήσουν εύρυθμα και ομαλά.

Επειδή, υπάρχει κατοχυρωμένο δικαίωμα της μόρφωσης για όλα τα παιδιά, άρα θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι υλικοί όροι (εκπαιδευτικοί , βιβλία , υποδομές ), που θα υπερασπίζονται έμπρακτα τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση

Επειδή, μετά τα παραπάνω στοιχεία, πολλοί μαθητές δεν θα έχουν εκπαιδευτικούς για να μορφωθούν και για να βοηθηθούν, στην κάλυψη της ύλης, που αφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις

Επειδή, η «αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης» ,δεν υφίσταται, όταν δεν υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πόσες από τις εναπομείνασες προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αφορούν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας;
  2. Ο αριθμός των προσλήψεων, εκτιμάται ότι θα είναι αρκετός, ώστε  η λειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας στον νομό της Αιτωλοακαρνανίας, να πραγματοποιηθεί, χωρίς σημαντικά προβλήματα;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close