ΕξελίξειςΠολιτική

Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ για το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων της Βόνιτσας

koi-dimotiko-bonitsa2Εξακολουθούν οι μαθητές στη Βόνιτσα να κάνουν μάθημα σε κτίριο που κρίθηκε ακατάλληλο μετά τους σεισμούς του… 2003!!! Φυσικά με κίνδυνο της ζωής τους, αν υπάρξει νέα σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή, που δεν ειναι και μακρυά από την Κεφαλονιά, η οποία εξακολουθεί να δοκιμάζεται από δονήσεις.

Το πρόβλημα στέγασης του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας παραμένει ΑΛΥΤΟ και η κατάσταση παραμένει ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΗ, παρά τις πολλές μελέτες για τη στατική τους αποκατάσταση και τις πρόσφατες επικαιροποιήσεις τους.

Ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, έπειτα και από σχετική ενημέρωση του Παναγιώτη Μιχαλάτου, Πολιτευτή Αιτωλοακαρνανίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, καταγγέλει ότι ενώ έχουν περάσει ΕΝΤΕΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ από το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου, μέχρι σήμερα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ στο κτίριο και τα παιδιά συνεχίζουν να κάνουν μάθημα εκεί!

«Ποιος φέρει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος; Στο δικό σας παιδί θα επιτρέπατε να κάνει μάθημα σε ένα τέτοιο κτίριο; Γιατί δεν αξιοποιήθηκε από το Υπουργείο σας το συγκεκριμένο πόσο που έχει εγκρίνει ο ΟΣΚ;

Τι σκοπεύετε να πράξετε σήμερα;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.

Και μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε τα εξής:

«Ποσώς με ενδιαφέρει το τί διαρρέουν φιλοκυβερνητικοί βουλευτές για τα επικίνδυνα σχολεία. Αντιλαμβάνομαι ότι εν όψη εκλογών, τρέχουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να τάζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί.

Τόσα χρόνια οι συγκεκριμένοι γαλάζιοι βουλευτές τί έκαναν; Γιατί έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την ακεραιότητα των παιδιών;

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν θα δώσουμε βάση στις μαυρογιαλούρικες υποσχέσεις. Περιμένουμε την επίσημη γραπτή απάντηση του Υπουργείου στην Ερώτησή μας και άμεσες ενέργειες».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟ 1Ο ΚΑΙ 2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Θα ανέμενε κανείς, λόγω της σεισμικότητας της χώρας μας, (ο καταστροφικός σεισμός της Κεφαλλονιάς αποτελεί το τελευταίο μεγάλο παράδειγμα), η αντισεισμική προστασία στα σχολικά κτίρια, να αποτελούσε κορυφαία προτεραιότητα, όχι μόνο του Υπουργείου σας, αλλά όλων των οργάνων της ελληνικής Πολιτείας.

Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα στον προκλητικά, πλέον, εγκαταλελειμμένο από την Κεντρική Διοίκηση νομό της Αιτωλοακαρνανίας, έρχεται να διαψεύσει τις όποιες προσδοκίες μας.

Όπως με ενημερώνει  ο Πολιτευτής  Αιτωλοακαρνανίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Παναγιώτης Μιχαλάτος, η στέγαση του 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Βόνιτσας, αποτελεί μια ντροπή για την Παιδεία, στην Ελλάδα του 2013, από την στιγμή που 300 παιδιά υποχρεούνται να κάνουν μάθημα σε κτίριο, το οποίο φέρει σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τις τεχνικές εκθέσεις των αρμοδίων οργάνων.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το σεισμό της Λευκάδας το 2003, το σχολικό κτίριο, όπου στεγάζεται το 1Ο και 2Ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, υπέστη ζημιές και σύμφωνα με την 1η Τεχνική Έκθεση των υπηρεσιών της Νομαρχίας κρίθηκε ακατάλληλο προς χρήση, έως ότου ελεγχθεί.

Εν συνεχεία και αφού διορθωτικές κινήσεις δεν υπήρξαν και ενώ τα παιδιά συνεχίζουν να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους στο συγκεκριμένο κτίριο, φθάνουμε μετά το σεισμό της Τριχωνίδας το 2007, στη 2η Τεχνική Έκθεση των υπηρεσιών της Νομαρχίας, τον Μάιο του ίδιου έτους, που χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, υπάρχει στροφή του κτιρίου και δεν μπορεί να προβλεφθεί η συμπεριφορά του σε νέα σεισμική διέγερση.

Προτείνεται δε να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για την ενίσχυση και την επισκευή του κτιρίου, ενώ σημειώνει ότι η πάροδος του χρόνου επιβαρύνει τη φέρουσα ικανότητα του κτιρίου.

Αφού ακόμα δεν έχει γίνει η παραμικρή διόρθωση στο κτίριο, πάλι η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών με νέο της έγγραφο το υπ’ αριθμ. 4490/3-9-2007, έρχεται για να δώσει αυτή τη φορά μια νέα διάσταση στο τομέα της αντισεισμικής προστασίας.

Στο ερώτημα αν το κτίριο είναι κατάλληλο προς χρήση ή όχι, απαντά πως θεωρεί, ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας μόνο οι χώροι που βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου.

Που είναι το περίεργο…;

Ότι κρίνουν κατάλληλο μόνο το ισόγειο, ενώ το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο είναι διώροφο!

Άρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το παράδοξο παιδιά να κάνουν μάθημα σε ένα κτίριο του οποίου ο ένα όροφος είναι ακατάλληλος!

Δυστυχώς όμως στην συγκεκριμένη υπόθεση, τα παράδοξα, δεν τελειώνουν εδώ. Στο ίδιο έγγραφο η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, ενημερώνει τους αρμοδίους, ότι για την ενίσχυση του κτιρίου υπάρχει έγκριση ποσού 500.000 € από τον ΟΣΚ προς το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 170/8-66-07 έγγραφο του ΟΣΚ.

Τι θα ανέμενε κανείς, από την εξιστόρηση των συγκεκριμένων γεγονότων…;

Ότι το ποσό θα είχε διατεθεί από το Υπουργείο και το πρόβλημα θα είχε λυθεί, αφού μιλάμε για ζωές παιδιών, που πηγαίνουν για μάθημα σε ένα κτίριο χτυπημένο βαρύτατα από σεισμό και με δεδομένη τη σεισμικότητα της περιοχής.

Φευ, μιας και στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους πολλές είναι οι φορές, που η πραγματικότητα ξεπερνά ακόμα και την πιο νοσηρή φαντασία.

Η πραγματικότητα σήμερα περιγράφεται με δύο λόγια ως εξής:

Ενώ έχουν περάσει έντεκα ολόκληρα χρόνια από το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου και ενώ έχουν διαπιστωθεί όλα τα ανωτέρω, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως επέμβαση στο κτίριο και τα παιδιά συνεχίζουν να κάνουν μάθημα εκεί!

Έντεκα χρόνια και παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις για λύση από τους κατά καιρούς διευθυντές των σχολείων και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, οι μόνες πράξεις στις οποίες έχει προβεί η Διοίκηση είναι οι εγκρίσεις για εκπόνηση μελετών, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Όσον αφορά την τύχη των 500.000 €, που είχαν εγκριθεί, για την αποκατάσταση των ζημιών από τον ΟΣΚ προς το Υπουργείο Παιδείας;

Για αυτό έρχεται να μας ενημερώσει ο ΟΣΚ με νέο του έγγραφο του, ότι κατά την 517η Συνεδρίαση του το Διοικητικού Συμβούλιο του Οργανισμού τον Μάιο του 2012, (πέντε χρόνια αργότερα από την απόφαση έγκρισης) αποφάσισε να απεντάξει το επί μακρόν ανενεργό έργο, της αποκατάστασης ζημιών από σεισμούς στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας, από τους εγκεκριμένους καταλόγους Προγραμματικών Συμβάσεων της ΟΣΚ ΑΕ.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ. Υπουργέ:

  1. Γιατί έχει παραμένει άλυτο ένα τέτοιο μείζον ζήτημα έντεκα ολόκληρα χρόνια;
  1. Ποιος φέρει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος;
  1. Στο δικό σας παιδί θα επιτρέπατε να κάνει μάθημα σε ένα τέτοιο κτίριο;
  1. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε από το Υπουργείο σας το συγκεκριμένο πόσο που έχει εγκρίνει ο ΟΣΚ;
  1. Τι σκοπεύετε να πράξετε σήμερα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button