ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις επιθέσεις λύκων σε κοπάδια στην Κεχρινιά

Ερώτηση για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου κτηνοτρόφων στην Κεχρινιά

Για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου κτηνοτρόφων ΤΔ Κεχρινίας Δήμου Αμφιλοχίας κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι Βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Παπαναστάσης και Ν. Καραθανασόπουλος

Η ερώτηση:


«Το τελευταίο διάστημα στην Αιτωλοακαρνανία, στο τοπικό διαμέρισμα Κεχρινίας του Δήμου Αμφιλοχίας, υπάρχει έντονο το φαινόμενο κατασπαράξεων κοπαδιών ζώων από λύκους.

Οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι και με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που αποζημιώνει ζημιές από κατασπαράξεις μεγαλύτερες της μισής ασφαλιστικής μονάδας (1/2 Α.Μ.), δηλαδή από 4 ενήλικα (άνω του έτους) αιγοπρόβατα ή από 17 αμνοερίφια (κάτω του έτους) και πάνω, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου υπάρχει αδυναμία ανεύρεσης των απολεσθέντων ζώων και προσκόμισής τους κατά τον έλεγχο.

Το ύψος δε της αποζημίωσης δεν επαρκεί για την αναπλήρωση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που τα προβλήματα των κτηνοτρόφων οξύνονται, με το κόστος παραγωγής (π.χ. ζωοτροφές, πετρέλαιο και ρεύμα) να έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή εκτρέφονται κοπάδια αυτόχθονων φυλών, τα οποία είναι ελευθέρας βοσκής και για αυτόν τον λόγο αποδεκατίζονται.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– να καταγραφεί – εκτιμηθεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και να ληφθούν με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών (π.χ. δασαρχεία, διευθύνσεις κτηνιατρικής) και με αποκλειστικά κρατική δαπάνη τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα περιορισμού των απωλειών σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

– Για να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε η προβλεπόμενη αποζημίωση να επιτρέπει την πλήρη αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, χωρίς κανένα κατώτερο όριο ζημιάς – πλαφόν».

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button